Austrija: Osam partija ulazi u trku na izborima

 U trku za mjesta u austrijskom parlamentu na prijevremenim parlamentarnim izborima, zakazanim za 29. septembar, ulazi osam stranaka, od kojih pet imaju dobre šanse da uđu u poslaničke klupe.

Svijet 14.08.2019 | 09:36
Austrija: Osam partija ulazi u trku na izborima
Narodna partija Austrije (OVP) Sebastijana Kurca, Socijaldemokratska partija (SPO), Slobodarska stranka (FPO) i Neos, prema istraživanjima, ostaju u parlamentu.

Zeleni se gotovo sigurno ponovo vraćaju u poslaničke klupe iz kojih se "sele" poslanici liste "Ject", koji se nakon dve godine opraštaju od parlamenta.

Na izborima, širom Austrije, učestvuje i Komunistička partija (KPO), kao i po prvi put lista "Vandel" (Promene).

OVP ima za cilj, a za to ima i odlične izglede, da ostane najjača politička stranka u zemlji.

Prema istraživanjima, OVP se trenutno nalazi na oko 37 odsto podrške i time je neizbježan partner u bilo kojoj budućoj vladi.

Inače, Kurc je stranku preuzeo 2017. godine kada se nalazila na istorijskom najnižem nivou, uz podršku od svega 23,99 odsto građana, koliko je dobila na izborima 2013. godine.

Dolaskom mladog političara stranka je neprestano jačala svoju poziciju, da bi na izborima 2017. osvojila čak 31,47 odsto i time prvi put od 1966. godine pretekla SPO.

OVP je provela 57 godina u vlasti i to u deset navrata, a gotovo 33 godine je postavila i kancelara.

SPO, prvi put nakon 53 godine, drugi put zaredom, prijeti da padne na drugo mjesto, a ako kampanja ne bude uspela čak i na treću poziciju.

Na ove izbore SPO predvodi Pamela Rendi Vagner, koja je na čelo stranke došla prošle godine, i to kada je partija bila u opoziciji.

Posljednji put SPO je u izbore ušla sa mjesta opozicione stranke 2006. godine, ali sa boljim izgledima i boljom podrškom, jer trenutno može računati na svega 23 odsto glasova.

I pored toga Rendi Vagner smatra da ima jako dobre šanse da postane prva izabrana kancelarka.

Međutim, kako stvari stoje i funkcija vicekancelara joj nije sigurna, jer Kurc nema simpatije prema "velikoj koalicji", a druge kombinacije bi bile teže za uspostavljanje.

Inače SPO je stranka koja je najduže provela u vlasti, čak 61 godinu.

FPO u izbore ulazi uzdrmana zbog afere "Ibica", uslijed koje je ostavku morao podnijeti i lider stranke Hajnc-Kristijan Štrahe, koji je slobodarce doveo do najboljih rezultata.

Iako OVP nije pretjerano voljna da ponovo uđe u koaliciju sa FPO, koju je prekinula usled afere "Ibica", lider slobodaraca Norbert Hofer polazi od nastavka saradnje.

FPO neće moći da osvoji 25,97 odsto, koliko je imala 2017. godine, ali neće pretrpjeti ogroman gubitak, kao nekada daleke 2002. kada je pala na 10 odsto glasova.

Očekuje se da će FPO osvojiti oko 18 do 20 odsto, a moguće je da se bori i za drugu poziciju sa FPO.

Zelenima prevremeni izbori predstavljaju mogućnost da se vrate u parlament, nakon što su ispali na prošlim izborima 2017. godine.

Trenutno se Zelenima, uz novog lidera Vernera Koglera, prognozira se osvajanje više od 10 odsto glasova.

I Zeleni se, na osnovu ovog rezultata, pominju kao poželjan koalicioni partner OVP.

Stranka Neos, na ovim izborima mora dokazati da je u mogućnosti da preživi bez svog osnivača Matijasa Štrolca, a njegova nasljednica Beate Majnl Rajzinger se ne mora brinuti, jer prema istraživanjima stranka može računati na između sedma i osam odsto glasova.

Neos bi, takođe, mogao biti partner OVP, na primjer, u tročlanoj koaliciji sa Zelenima.

Lista "Ject" se nalazi pred krajem svog postojanja, pošto joj se prognozira da neće preći cenzus.

I KPO, koja se kandiduje na svim izborima, kao i partiji "Vandel", koja se prvi put nalazi na republičkim izborima, ne prognozira se prelazak cenzusa.

Pored njih nikakve šanse na ulazak u parlament nema ni pet stranaka koje se kandiduju samo u pojedinim pokrajinama - Hrišćanska partija Austrije (CPO) u Burgenlandu, Savez patriota (BZO) u Koruškoj, Socijalistička levica (SLP) u Gornjoj Austriji, "Jede Štime GILT" u Tirolu i Forarlbergu, kao i Partija piva (BIER) u Beču.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar