STIGLI REZULTATI: Potvrđena afrička kuga svinja

U Srbiji se pojavila afrička kuga svinja i to u okolini Mladenovca, a to su potvrdili rezultati laboratorije iz Madrida, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i naglasio da su preduzete sve preventivne mjere za sprečavanje širenja tog virusa.  

Srbija 13.08.2019 | 19:07
STIGLI REZULTATI: Potvrđena afrička kuga svinja
Precizirao je da se taj virus, za koji ne postoji vakcina kao preventiva, pojavio na tri tačke u tri sela u okolini Mladenovca i da je danas donijeto rješenje o proglašenju zaraženog područja oko Mladenovca u poluprečniku od tri kilometra.

Naveo je da je Naučni institut za veteranarstvo iz Beograda utvrdio žarište u selu Rabrovac, te da su na osnovu toga pre 15 dana, kada se pojavila sumnja, preduzeti svi dalji koraci i preventivne mjere.

– Nažalost, poslije dvije godine koliko smo borili da afrička kuga svinja ne dođe u Srbiju, sada mogu da povtrvdim da mi, na osnovu rezultata laboratorije iz Madrida, imamo potvrđenu afričku kugu svinja na tri tačke u tri sela u okolini Mladenovca – rekao je Nedimović za Tanjug.

Objasnio je da virus afričke kuge svinja napada isključio svinje i divlje svinje, da nema opasnosti za ljude.

– Ljudi mogu da jedu svinjsko meso. Jedino je virus opasan za populaciju svinja i divljih svinja. Ne postoji vakcina protiv afričke kuge svinja. To je ozbiljan problem prije svega po cijelu industriju svinjarstva – rekao je ministar.

Naglasio je da su preduzete sve preventivne mere kako ne bi došlo do širenja zaraze, te da je obavljena eutanazija svinja na mjestima gdje je potvrđeno prisustvo virusa i da je država nadokadila štetu što će, dodaje, činiti i nadalje. 

Ministar je rekao da će biti zabranjeno držanje svinja na otvorenom kako ne bi došlo do prenošenja zaraze.

– Ono što se desilo na prostoru Mladenovca je jedan mikro slučaj  – rekao je Nedimović i naglasio da je sada preventiva najvažnija.

Pripremljena su, kaže, i jasna uputstva za uzgajivače svinja, lovce, obaveštenja na graničnim prelazima.

Naglasio je da svaki slučaj ili sumnju treba prijaviti veterinaru ili veterinarskom inspektoru.

– U Srbiji smo 2018. imali oko 2,8 miliona svinja na 52.000 gazdinastava. Jako je važno da sada one prostore koji imaju najveći broj svinja uspjemo da u sigurnosnom smislu sačuvamo od pojave virusa. Tu mislim na prostor Srema, i Zapadno Mačve, Svernobačkog bačkog okruga i ostale – rekao je Nedimović.

Na pitanje hoće li biti ugrožen izvoz svinjskog mesa iz Srbije, ministar kaže da kad postoji sumnja ili kada je proglašeno zaraženo područje automatski zemlje prestaju da uvoze svinjsko meso, ali i navodi da je ta mera privremenog karaktera.

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

075

13.08.2019 19:24

Šta ćemo sad jesti !?

ODGOVORITE
Name

vegetarijanac

13.08.2019 20:32

a i onako je po bibliji zabranjena svinjetna ,ako lazem ja ne laze sveta knjiga to je neka vrsta opomene

Name

zdravko

14.08.2019 00:03

Vragovi.

Name

Сергије

14.08.2019 09:32

Јбга овима стигли мигранти а нама афричка куга. Не знаш шта је опасније

ODGOVORITE
Name

ZVORNIK

14.08.2019 11:25

Bravo Blek.100/ posto tačno

ODGOVORITE