Video: Humani Svetislav Pešić...

Trofejni košarkaški trener Svetislav Pešić po ko zna koji put je pokazao svoju veličinu.

Košarka 13.08.2019 | 11:29
Video: Humani Svetislav Pešić...
Odavno je dokazao kakav je trener, titule i uspesi govore sami za sebe, kao i da košarku ima u malom prstu, a sada je pokazao da je istinski šampion i van terena.

Slobodno se može reći da je popularni Kari sinonim za uspeh. Samo pomislite i nabrojte šta je sve osvojio, a dokaz da živi košarku je i taj što će uskoro proslaviti 70. rođendan – kao trener Barselone.

Kada ima slobodnog vremena, između dve sezone, Pešić najviše voli da odmara u rodnom Pirotu. Dakle, nikakva egzotična mesta na udaljenim krajevima planete, nego tamo gde je kuća.

Tamo je svoj, običan a svetski, niko mu se ne baca pod noge, jer je u Pirotu on njihov čovek iz naroda, njihov Kari. I to dodatno pokazuje veličinu rođenog šampiona.



Pešić je odlučio da uradi nešto baš u Pirotu – da pomogne onima kojima je to zaista najpotrebnije. Tako kuca srce šampiona! U ritmu pobeda i van parketa...

Nemanja Cvetković je 13-godišnji dečak iz Pirota koji se suočio sa malignim tumorom moždanog stabla, za čije lečenje je potrebno mnogo novca.

Posle terapija u Beogradu, mali Nemanja treba lečenje da nastavi u Turskoj, u čuvenoj klinici "Ačibadem". Kako porodica Cvetković nije u mogućnosti da sve finansijski iznese, Pešić i Meridian su joj donirali finansijska sredstva za lečenje simpatičnog dečaka.

Dolazak Pešića u porodicu Cvetković uspeo je bar na određeno vreme da im skrene misli i ulepša dan malom Nemanji koga čeka najpre biopsija u Istanbulu.



"Doneo sam i jedan dres Barselone za tebe. Ja sam tamo trener i sada da navijaš za Barselonu. Neco, ti si sličnih godina kao moj unuk Luka, on je rođen 2005, a ti godinu dana kasnije", rekao je Pešić.

Mali Nemanja je dobio i dres reprezentacije Srbije, kačket i košarkašku loptu, a osmeh nije skidao sa lica.

"Drago mi je da ste nas sa osmehom dočekali, da je optimizam tu, tako i treba. Moj prijatelj Željko Obradović je trener u Istanbulu i kontaktiraćemo zajedno bolnicu kad odete tamo. Mi smo zaduženo za to da vam pomognemo", poentirao je Pešić u svom stilu.

Sledeća "stanica" na Pešićevom humanitarnom putu bilo je "Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih lica Pirot". Ta ustanova radi sa licencom za dnevni boravak za decu i odrasle sa smetnjama u razvoju.

Nažalost, sve je veći broj dece kojima je ovakva pomoć neophodna, posebno prilikom progovaranja uz kombinovane smetnje!

Ova ustanova otvorena je u maju prošle godine, pomaže svima od tri do 40 godina, a trenutno ih dolazi oko 24, plus četvoro kojima je na usluzi lični pratilac deteta kao podrška da se spremi za školu i za pomoć oko svega što je neophodno.

Pešić je u obilasku Udruženja bio vrlo emotivan i donirana su finansijska sredstva za pomoć kako bi rad sa decom i njihovo uključenje bilo što lakše i efikasnije.

"Čujem da smo prvi koji pomažu na ovaj način. Nadam se da ćemo pokrenuti i ostale, da će naša podrška inspirisati i druge da pomognu. Verujem da ima takvih i ljudi i ustanova, i da će se pobrinuti, sledeći naš primer, da razvoj dece bude što brži i bolji", naglasio je Pešić.



Veliki Svetislav Pešić pogađa i na terenu, i za trenerskom tablom, i van parketa.

"Bila je prilika da se uključimo u pomoć malom Nemanji i želimo mu da što pre ozdravi. Posetili smo i "Udruženje za pomoć MNRL", jednu od najmodernijih ustanova u Srbiji i ponosan smo što je baš u Pirotu, da u najboljim uslovima možemo da pomognemo onima kojima je potrebno. Zahvaljujem se Meridianu na ovoj inicijativi, uvek sam spreman za takve akcije i nadam se da će svi ostali moji prijatelji sportisti, kao i do sada, učestvovati u svim humanitarnim akcijama koje mogu da pomognu našoj deci", poručio je Pešić.

Trofejni stručnjak je honorar namenjen njemu za snimanje reklame usmerio u humanitarne svrhe.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar