Priča: Partizan nema patike za maraton!

Iliti jasnije: nema klupu!

Fudbal 12.08.2019 | 23:25
Priča: Partizan nema patike za maraton!
Možeš da budeš spreman kao nikad u životu, možeš da se taktički pripremiš, da znaš kad treba da pojačaš ritam, kad da usporiš, ali maraton nećeš pretrčati ako nemaš - patike. A fudbalska sezona nije sprint, već maratonska trka i nema boljeg dokaza od puta koji su Partizanovi navijači prešli u samo tri dana. Od euforije izazvanje blistavom igrom protiv Malatije do hladnog tuša u Kruševcu.

„Sramota“, rekao je odmah posle meča Savo Milošević uz napomenu da je on isključivi krivac za remi protiv Napretka (2:2). Ali ovog puta moramo da mu protivurečimo, iako je jasno da je trener uvek kriv kada nema rezultata. Čini se ipak da je bod pod Bagdalom samo posledica, a ne uzrok, jer osnovni utisak iz Kruševca je taj da crno-beli jednostavno nemaju klupu da izguraju sezonu na dva fronta, a svako ko misli da sa 11 igrača – ili kojim više – može da se igra u ritmu četvrtak-nedelja naivno razmišlja o modernom fudbalu.

E sad, možda je Milošević mogao da rotira druge igrače, možda je mogao da na svežinu izgura jedno od najtežih gostovanja u Srbiji, ali činjenica je da mora da menja. Problem je u tome što za neke igrače u Humskoj nema alternative. I što je najgore, nije to tako redak slučaj ovog leta. Nije naravno pomoglo ni što je Savo Milošević još na početku priprema raskrstio sa igračima poput Nemanje Nikolića, Miroslava Vulićevića, Gorana Zakarića i još nekoliko njih koji su i dalje pod ugovorom sa crno-belima, ali ne menjaju činjeničnu situaciju. Partizan je, kratko i jasno, deficitiran na toliko mesta.

U stvari, možda samo na levom beku (Slobodan Urošević, Rajko Brežančić/Zlatan Šejović), levom krilu (Takuma Asano/Aleksandar Lutovac) i u špicu (Umar Sadik/Ognjen Ožegović) Milošević ima kakav-takav izbor. Tu su istina i Filip Stevanović i Lazar Pavlović da odmene recimo Zorana Tošića, nesumnjivo su to supertalentovani momci, ali ko želi da napadne titulu i grupnu fazu u Evropi prosto ne može da se uzda samo u momke od 16 i 17 godina, jer njima treba vreme, a toga u Humskoj baš i nema.

Na svim ostalim pozicijama - tanko. Nemanja R. Miletić maltene da nema konkurenciju na desnom beku, jer iako je ovog leta stigao Periša Pešukić teško da bi Milošević toliko insistirao na popularnom Ćelavom, čak i kad je rovit, da veruje u ovog drugog.

Veliki problem je i na mestu zadnjih veznih. Milan Smiljanić je odavno prešao igrački zenit i teško da može da odmeni Aleksandra Šćekića i posebno Sašu Zdjelara. Štaviše, verovatno se u stručnom štabu crno-belih prekrste i na samu pomisao da bi Zdjelar u nekom trenutku u sezoni mogao da se povredi ili da bude suspendovan na iole duži period. A takve se stvari u fudbalu dešavaju.

Isti je slučaj i sa Sejdubom Sumom, jer iako u dve protekle sezone nije bio ni na radaru Miroslava Đukića i Zorana Mirkovića sada je nezamenljiv u ulozi Partizanovog plejmejkera. Đorđe Ivanović, jasno se to videlo protiv Napretka, ne može da zameni Sumu, posebno ne u mečevima u kojima će se protivnik povlači u bunker. Ivanović je tip igrača koji traži prostor. Nije igrač koga karakteriše završni pas, niti je virtuoz na malom prostoru.

Bojan Ostojić, koji je tu samo na osnovu perfektne partije i gola protiv Crvene zvezde u finalu prošlosezonskog kupa, jer njega su pre toga u kancelarijama u Humskoj već gledali kao na bivšeg, pa Igor Vujačić i Strahinja Pavlović trojica su štopera, s tim da je ovaj poslednji planiran za prodaju, da li Juventusu, Benfiki ili nekom drugom nije ni toliko bitno, od njega se očekuje da posle Rikarda Gomeša unese ozbiljniji novac u klupsku kasu. A taman i da Pavlović ostane to su trojica štopera uz Miletića koji može da zakrpi, ali onda ostavlja krater na desnom beku. I opet: šta ako se neko povredi? Zato u klubovima uglavnom gledaju da imaju četvoricu centralnih bekova. Dominik Dinga je stigao ovog leta, ali je u poslednje vreme misteriozno nestao iz vidokruga.

Deficit je i u napadu, jer ako bi ili Sadik ili Ožegović morali na pauzu sav bi teret pao na jednog špica. Zato čak i klubovi koji igraju sa jednom klasičnom devetkom vole da imaju bar trojicu na tom mestu.

Tošića bi na desnom krilu s vremena na vreme mogao da odmori Ivanović, mada još jednom – njemu treba brisan prostor kakav je recimo imao u Spartaku. Partizanova krila moraju da operišu na uskom delu terena.

Dobra okolnost za Partizan je što prelazni rok traje do kraja avgusta i imaju u Humskoj vremena da isprave situaciju. Ali vreme neumitno curi. I moraće u upravi ozbiljno da požure, pride da pametno biraju. Jer bez obzira na remi u Kruševcu čini se da je stručni štab na pravom putu. Samo što do kraja tog puta sigurno neće doći bez pravih patika.

Izvor: mozzartsport

Foto: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar