"Nećemo migrante, ako treba biće blokada puta"

Opštinsko vijeće Bosanski Petrovac usvojilo je danas rezoluciju kojom od Vlade Unsko-sanskog kantona zahtijeva da odustane od prijedloga da centar za migrante bude smješten u Medenom polju u ovoj opštini, u protivnom uslijediće blokada magistralnog puta prema Bihaću.

Bosna i Hercegovina 10.08.2019 | 14:47
"Nećemo migrante, ako treba biće blokada puta"
Jedina tačka dnevnog reda vanredne sjednica Opštinskog vijeća odnosila se na donošenje rezolucije u vezi sa prijedlogom viših organa vlasti da se migranti smjeste na lokaciju Medeno polje u opštini Bosanski Petrovac, koje je vlasništvo privrednika Halila Bajramovića.

U obrazloženju Rezolucije se navodi da je Bosanski Petrovac mala ruralna zajednica opterećena mnogim problemima i dodatni problem sa migrantima bi izazvao kolaps u funkcionisanju.

– Bez obzira na nacionalnu, vjersku ili političku pripadnost građani Bosanskog Petrovca su jedinstveni u stavu da ne dozvole smještaj migranata na teritorije naše lokalne zajednice. Zahtjevamo od Vlade Unsko-sanskog kantona da odustane od načina rješavanja migrantske krize koji se kosi sa svim zakonskim, humanim i zdravorazumnim normama – navodi se u obrazloženju.

U protivnom, kako se dalje ističe, građani Bosanskog Petrovca blokiraće magistralni put, a u krajnjem slučaju napustiti svoj grad i uputiti se u pravcu EU.

Načelnik opštine Dejan Prošić, inicijator današnje sjednice, poručio je da je protiv toga da migranti budu smješteni u Bosanski Petrovac, te ocijenio da bi ovaj potez bio samo otežavajući sa sve građane ove opštine. 

Dušan Došen iz SNSD rekao je da su na današnju vandrednu sjednicu Opštinskog vijeća bili pozvani svi predstavnici Bosanskog Petrovca u Unsko-sanskom kantonu i Federaciji BiH, ali da se niko nije odazvao.

Midhat Hidić iz SDA rekao je da nije humano migrante smještati u štale u Medenom polju, koje su namijenjene za krave, ovce i koze.

– Bajramoviću, poručujem da ih smjesti u objekat pored svoje kuće, tamo gdje je planirao `Merkator`. Mi nemamo ništa protiv tih ljudi. I sami smo nekad bili izbjeglice, ali neka za njih traže prihvatljiviji smještaj nego što su štale – rekao je Hidić.

U znak protesta ideji Vlade Unsko-sanskog kantona da se za migrantski centar predloži lokacija Medeno polje, predstavnici opštine Bosanski Petrovac su polučasovnom šetnjom na pješačkom prelazu na magistralnom putu Bosanski Petrovac-Bihać obustavili saobraćaj.

Oni su svim učesnicima saobraćaja podijelili danas usvojenu Rezoluciju.

(Srna)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Dzoo

10.08.2019 13:06

Samo se mozete spasiti ako digne te Partizansku Eskadrilu !!

ODGOVORITE
Name

Ret Je Zavrsen,

10.08.2019 14:23

neka idu kuci svojih, I pocnu obnavljati svoju domovinu!nema in druge, neka idu 'dosta je toga seksa.

Name

Re

10.08.2019 20:44

Dusan Dosen, najlosiji nastavnik Bosanskog jezika, vodi opstinsko vijece. Strasno!

Name

E moj narode

10.08.2019 13:52

Pa ko nas nešto pita? Ako su odlučili glavati da migranti budu u Petrovcu, onda će i biti, pa makar mi na glavi dubili!

ODGOVORITE
Name

Не Може

10.08.2019 15:44

Не могу мигранти у Петровац, нека иду у хрватску.

Name

Brane

10.08.2019 13:56

Imaju oni Dukića on će to rijesiti..

ODGOVORITE
Name

Fukare

11.08.2019 10:26

A do prije par godina i sami ste izbjeglice bili

ODGOVORITE
Name

Uskoro

11.08.2019 19:21

migranti nece htjeti vas ovo je samo uvod!

ODGOVORITE