Otkrio istinu o pogibiji Đurovića i strahuje za život

Pitanje na kom se ovih dana "lomi" Republika Srpska glasi: hoće li Nenad Radinković u KPZ Foča preživjeti do davanja izjave tužilaštvu?

Republika Srpska 10.08.2019 | 09:30
Otkrio istinu o pogibiji Đurovića i strahuje za život
I pored izolacije u kojoj ga drže otkrio je istinu o stradanju Nikole Đurovića, no dalek je put do formalnog svjedočenja i novih istraga, a opasnost kontinuirano raste. Odavno ovaj problem prevazilazi stradenje mladog Đurovića i situacija prijeti gadnom eskalacijom - međunarodnom!

Nedavno je ministar Dragan Lukač obavijestio parlament i javnost kako će nadležni organi sigurno razjasniti da li je Stanislav Čađo učesnik saobraćajne nezgode u kojoj se stradao Nikola Đurović.  Po našem ministru jedino se čeka izručenje Nenada Radinkovića, a čak je sa "pozicije struke" objašnjavao kako niko nije spreman robijati za tuđe zločine. 

Problem je jedino što "sveznajućem ministru" izgleda nije poznato (ili se pretvara?!) da se Đurović već devet mjeseci nalazi na odsluženju kazne za ovo djelo. Trenutno je mimo principa i procedura našeg zatvorskog sistema smješten u KPZ Foča. I nije teško pretpostaviti razloge ovakvog utamničenja.

Početkom novembra prošle godine Radinković je po pravosnažnoj presudi započeo odsluženje kazne u zatvoru "Kula" u Istočnom Sarajevu. Međutim, ubrzo je pretučen, a potom premješten u fočanski zatvor - koji kotira kao naša najsigurnija ustanova za čuvanje zatvorenika. Valjda da mu pruže maksimalnu sigurnost?!

Istina je ipak bitno drugačija. Nije premješten u banjalučku zavod, kako je to u svakom slučaju moralo biti urađno, iz istih razloga zbog kojih je "sklonjen" iz Istočnog Sarajeva - prevelika blizina zainteresovanih tužilačkih i policijskih tijela. Foča je taman dovoljno daleko da sakriju ovog osuđenika od čije istine mnogi strijepe. I bi tako!

Dovoljno je Radinković iskusan da prepozna opasnosti sa kakvima  je suočen, pa i da adekvatno reaguje. Za početak dao je advokatu ovjerenu izjavu u kojoj detaljno objašnjava šta se doista dogodilo u stravičnoj saobraćajki sa smrtnom posljedicom po Nikolu Đurovića. 

U ovom trenutku mogu otkriti jedino kako su identifikovani brojni akteri saobraćajne nezgode i zataškavanja iste, a sve na način kakav se još kako može kvalitetno iskoristiti u istrazi. Pitanje je samo koliko daleko su spremni ići naši organi krivičnog gonjenja, no puna istina podrazumijeva i iskrenu saradnju drugih država, a tu bi moglo doći do ozbiljnih problema.

Uglavnom, u igri su veliki ulozi i sasvim je razumljivo je da i u republičkom i u državnom tužilaštvu nema pretjerane zainteresovanosti za ovako "krupan zalogaj". Sa druge strane Radinković je odlično svjestan kako vrijeme nije na njegovoj strani, pa povlači poteze kakvi samo šire krug onih kojima zadaje glavobolje. 

Shvatio je grešku (ili prevaru!) kada je prihvatio izručenje Bosni i Hercegovini, pa sad traži "preizručenje" Srbiji, ali takvim zahtjevima samo sve više ugrožava sopstveni život i nadu u institucionalno reagovanje. Opet, sa druge strane, svjedoci iz ovog predmeta svakako smrtno stradavaju ili se nalaze u životnoj opasnosti. Sveukupan haos!

Za kraj ističem kako iz niza razloga ne iznosim poznate mi informacije, a opet pišem o ovome sa vrlo jasnim ciljem - da pomognem Radinkoviću u pukom preživljavanju. Moj moto je da niko nema pravo oduzeti život drugome, a ponajmanje kako bi skrivao istinu o smrtnim stradanjima nevinih žrtava poput mladog Đurovića. 

Uostalom, isuviše ljudi je u Republici Srpskoj ubijeno radi prikrivanja istine o monstruoznim zločinima režima i valja nam se protiv toga boriti. Alternative nemamo! No, uvijek postoji nekakav "red radnji" i prioriteta, pa je fokus ove objave na animiranju tužilaštva i policije da bar od Radinkovića uzmu izjavu - sa ukazivanjem gdje se mogu naći dokazi njegovih navoda.

radovanovicborislav.blogspot

Komentari / 30

Ostavite komentar
Name

Skeptik

10.08.2019 07:54

Radinkoviću je bilo obećano da ako preuzme odgovornost za ubistvo Nikole Đurovića i bude osuđen na kaznu zatvora da on tu kaznu nikada neće odslužiti. Zato su ga sklonili u Francusku i sve dok je god bio na slobodi nije bilo problema. No poslije su stvari po njega krenule po zlu i biva uhapšen. Sada kada sjedi u ćeliji i prijeti mu višegodišnje robijanje odlučio je da progovori i kaže istinu bez obzira na posljedice po njega. Jedino što javnost ne zna zašto je prihvatio krivicu, šta je dobio kao nagradu za uzvrat ili da li je i kako bio ucjenjen da to uradi.

ODGOVORITE
Name

Odgovor

10.08.2019 09:17

Radinkivić je sitan kriminalčić koji se ko zna čime bavio (pričalo se da je krao vozila po Francuskoj), i kao takav, nije bio nepoznat policiji, pa i Ministru Čađi, i normalno da su ga ucijnili, i ko zna šta obećali!

Name

Banjalucanin

10.08.2019 10:24

Sve vi znate, sve strucnjak do strucnjaka. Zalim vas iskreno.

Name

Ре Бањалуланин

10.08.2019 18:18

Доста тога знамо али колико ти знаш вјерујем да смо ми мали мишеви.

Name

Cadjo u zatvor

10.08.2019 08:00

Dakle vrlo jednostavno.U normalnim zemljama ministri idu u zatvor kao svi obici ljudi.Pogrijese.I odsluze svoje.I nista cudno tu nema.U ovo Gangsteriji sve je cudo.Uzas.Ajde Cadjo fino ko covjek.Odsluzi svoje.

ODGOVORITE
Name

Re

10.08.2019 08:39

Kad polusvijet dobije vlast i pare...

Name

Milko

10.08.2019 08:54

Dok je Tegeltije, Cadjo ne treba brinuti. Uz malo potkivanje, slucaj protiv njega ce biti odbacen.

Name

Foca

13.08.2019 00:51

I Suvaru HANSA su pokusali ubiti u Foci u alkatrazu nanjete su mu teske povrede 2017 godine za sto postoje dokazi i nalazi doktora i tada je Direktor tvrdijo da je to laz samo pukom srecom nije ubijen a kako ce proci Radinkovic neka mu je bog na pomoci.

Name

Milan

10.08.2019 08:01

U zatvoru koga god pitate od robijasa svaki ce reci da nije kriv. Zato jest problem jednom kriminalcu Radinkovicu uzeti pare od lopova kao sto je on i reci kako mu je to smjesteno. Oni koji hoce na vlast oni su spremni da se i u takve stvari uplicu.

ODGOVORITE
Name

To foca

13.08.2019 07:45

Tacno Suvaru Hansa su pokusali ubiti robijasi Golijanovi i Dunjicevi saradnici koji su zajedno udavili covjeka u Bratuncu pavic i radic uz pomoc robijasa mesanovica koji je I u zenici u zatvoru ucestvovao u ubistvu. Za nagradu pavic I radic dobivaju amnestiju iako su na izdrzavanju kazne napravili brojna krivicna djela.bili su i u bjekstvu a osudjenici su koji su imali kazne po 20 godina .demokratija. privatluk

Name

Sds geteborg

10.08.2019 08:15

Cuj stradavaju, svi koji su svjedocili najnormalnije zive. Niko im nista ne prijeti niti ih pritisce

ODGOVORITE
Name

Gdje to?

10.08.2019 09:19

Možda, gore kod vas, u Geteborgu?! Ovdje kod nas, na Balkanu, svjedoci obično ostaju bez glave!

Name

Banjalucanin Keln

10.08.2019 10:25

Zasto obmanjujete ljude? Koji je svjedok ostao bez glave???

Name

RE Gdje to?

10.08.2019 11:04

Mozda na Kosovu i Crnoj Gori ko je u Republici Srpskoj stradao ko sudski svjedok Cuj stavlja ju ga dalje od tuzioca koda je Foca u Australiji nemoj te biti smijesni.

Name

M59

12.08.2019 06:19

Radinkivić je radio sa oružjem pao je u France zbog oružja. ....nije on sitan kriminalac

Name

Milojko

10.08.2019 08:34

Čim je prihvatio krivicu imao je dobrih oraha u džepu,sad se predomislio...

ODGOVORITE
Name

Smijesno

10.08.2019 09:04

A koji je to svjedok strado zbog nekog svjedocenja kod nas? Ne lupajte, ko ce prihvatiti zatvorsku kaznu ako nije kriv? To ima samo u filmovima.

ODGOVORITE
Name

@Smijesno

10.08.2019 20:37

Mozda nije stradao ali ih sigurno ima mnogo koji nisu smjeli svjedočiti. Svjedok moze biti i neko ko nije zvanično svjedok a ima direktna saznanja o nekoj radnji.... Da li bi ti bio svjedok protiv ministra, predsjednika, načelnika....direktora?

Name

Pitanje

10.08.2019 09:12

Ko je pobio : Nikolu Đurovića, Milana Vukelića, Slavišu Krunića, Davida Dragičevića, Senada Kobilića, Damira Ostojića...i još mnoge, mnoge, čije se ubice ni do danas ne znaju, a kod nekih ubistava je prošlo i više od 10 godina??? Ko to nekažnjeno ubija po Republici Srpskoj, a naročito po Banjaluci? Imamo li mi istražne organe, policiju, Tužilaštvo, Sudstvo, ili imamo samo korumpirane institucije i moćne, korumpirane i bahate pojedince koji su umislili i da su iznad institucija, i iznad naroda i iznad samog Boga?! Ama ljudi, dokle više???

ODGOVORITE
Name

re

10.08.2019 10:07

Ko je i zašto ubio: Rista Jugovića, Srđana Kneževića, Željka Markovića, Ljubišu Savića???? U to vrijeme je na vlasti bila neka druga struktura

Name

Re:

10.08.2019 10:32

Sve tako ali i svi ćute i nema ni akcije ni reakcije. Čudo šta je stvoreno na Balkanu.Ministri, državni službenici,gradonacelnici, sekretari i sl. unazad godina svi pošteni i niko ne odgovara, niko u zatvor ne ide,nikome se ne sudi. Jel moguca takva država i gdje to ima?

Name

rere

10.08.2019 13:54

Neke javno izrečene izjave visoko pozicioniranih političara,kad je ubistvo Rista Jugovića, jasno govore kome je smetao. Ko je na TV rekao: ''Neću da ga vidim na toj poziciji.? Misleći na poziciju generalnog direktora SOD ''Jahorina'', taj je i danas živ i zdrav i bavi se politikom. I Srđan je životom platio svoje nastojanje da se obračuna sa paljansko-sokolačkim političkim kriminalcima. Nije mu uspjelo da uhapski jednog i danas ''jakog'' sokolačkog političara. Godinama se o tome pričalo u javnosti i nikom ništa.

Name

BL

10.08.2019 09:32

Kaze sklonjen je u Focu jer je ona daleko od BL pa je teze dostupan tuzilastvu, alo pa nije Republika Srpska ko' Rusija , kod nas s' kraja na kraj Republike za 6 sati stignes!

ODGOVORITE
Name

Zora

10.08.2019 13:06

Samo kod nas takva Država postoji. I naši vlastodrsci su toliko moćni da pored ubijanja mogu otejerati u zatvor da zanjih robija.a oni i nadalje ubijaju i pljačkaju svoj narod

Name

BORAC R SRPSKE

10.08.2019 13:07

ZNAJU U TUZILASTU DA JE CADJO UBIO MOMKA ALI NESMIJU JAVNO RECI JER U AUTU JE BIO SA CADJOM DODIK.

ODGOVORITE
Name

Re Borac

10.08.2019 18:11

Ko god da je bio istina mora izaci na vidjelo! Bio Dodik! Kakve to veze ima?Nije bio Bog, nego čovjek!

Name

RE Borac

12.08.2019 16:17

Dobro jutro Kolumbo. Znas li ti sta pricas, Dodo ti vedri i oblaci od mjesne zajednice do vrha RSa i nemas takvi puno na Balkanu.

Name

Nada

10.08.2019 14:53

Radinkovic je ziv i bez obzira na kaznu,ima sansu za novi zivot,da bude dijete svojim roditeljima,suprug i otacNikoli su grubo oduzeli sve,pa ni mrtvog ga ne postuju.Zasluzuje svoju pravdu,zbog onih ozaloscenih i isto tako ubijenih roditelja.Ima li sta gore,nego sahraniti svoje dijete?Sa tugom se sjecati,ne imati rodjendane,ne imati slavlja...Nema savrsenog zlocina,ima svjedoka,ima Boga,vjerovatno je to shvatio ovaj momak.Da li ce iskupiti svoje grijehe,vidjecemo.Pokajnik ili pokojnik,sto bi bilo ko u onoj pozorisnoj predstavi.Bio je mlad i naivan,za razliku od starih pokvarenjaka iz tog teskog slucaja,sad je zreliji kao licnost,pa samim tim i zrelije razmislja,a mozda ima nocne more.

ODGOVORITE
Name

ZVORNIK

10.08.2019 19:59

Pa Jel vam sada jasno kakve se stvari desavaju u MUP u RS. Kriminalci su na rukovodecim pozicijama i to godinama. Sada u Zvorniku za nacelnika PU bice postavljen lik koji ima mnoštvo krivičnih djela. O svemu je upoznat i ministar Lukač ali će ga bez obzira na, sve to postaviti na naprijed navedenu funkciju. Sta onda reci na sve to!!!

ODGOVORITE
Name

VRS

12.08.2019 08:54

Zašto smo mi krv prolivali, koja sramota od države

ODGOVORITE