Glas Amerike: Bolton odlaže posjetu Srbiji?

Savetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Bolton odlaže posjetu Beogradu i Prištini zato što je Kosovo bez vlade, saznaje nezvanično Glas Amerike iz diplomatskih izvora u Vašingtonu.

Svijet 09.08.2019 | 22:36
Glas Amerike: Bolton odlaže posjetu Srbiji?
Prema saznanjima Glasa Amerike, Bolton je planirao da posjeti region krajem avgusta ili početkom septembra, jer će tada biti sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u posjeti Parizu na sastanku G7 i Varšavi na obillježavanju 80 godina od početka Drugog svjetskog rata.

Međutim, zbog situacije u Prištini, posjeta je za sada odložena, ali izvori Glasa Amerike tvrde da se i dalje planira.

Glas Amerike navodi i da je tražio potvrdu ove informacije iz Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće, ali da do sada nisu dobili odgovor.

Istovremeno, i prištinska KTV nezvanično saznaje da je posjeta Boltona Beogradu i Prištini odložena, a navode se dva razloga za to: prvi je pad kosovske vlade, a drugi to što nisu ukinute takse na robu iz Srbije i BiH.

Kako prenosi KTV, Bolton bi došao u Beograd i Prištinu, ali nakon izbora i formiranja nove kosovske vlade i ukoliko bi bile ukinute takse.

"Blic" je ranije objavio da bi savjetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbjednost mogao do kraja avgusta, pocetka septembra da posjeti region, odnosno Beograd i Prištinu, kao i da će "SAD krenuti u ofanzivu kada je u pitanju rješavanje kosovskog problema, odnosno pokretanje dijaloga sa mrtve tačke".

"Blic" je prenio navode anonimnih diplomatskih izvora da bi Bolton mogao da dođe u region samo ukoliko budu ukinute takse koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i BiH, te da je njegova posjeta malo vjerovatna ako se to ne desi jer "ne želi da bude neuspješan".

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Joja

09.08.2019 20:41

nisi ni dobrodosao

ODGOVORITE
Name

Sta Ces Nam,

10.08.2019 13:11

pametnije ti da ostaneš tamo.