Albanija na vrhu po potjernicama, poslije nje i BiH

Prema najnovijim podacima Interpola, Albanija je na vrhu u odnosu na sve evropske zemlje sa 116 Albanaca koji su optuženi za razne zločine i za kojima je raspisana međunarodna potjernica, navodi albanska televizija Top čenel.

Svijet 09.08.2019 | 18:55
Albanija na vrhu po potjernicama, poslije nje i BiH
Kako navodi ova televizija, oni su traženi ne samo na osnovu albanske Interpolove potjernice, već njih traže i u drugim zemljama u kojima se sumnjiče da su počinila krivična dela.

Iza Albanije nalazi se BiH sa 99 osoba na Interpolovoj potjernici, Bugarska sa 50, Rumunija sa 48 i Francuska sa 28 njenih državljana na ovoj međunarodnoj poternici.

Samo tri evropske zemlje, odnosno Island, Irska i Luksemburg, imaju samo po jednu osobu na Interpolovoj međunarodnoj potjernici.

Svaka osoba na ovoj listi može da bude uhapšena u bilo kojoj državi sveta i da bude procesuirana putem ekstradicijskog zatvora, izručenja ili drugog pravnog postupka u zavisnosti od nacionalnih zakonodavstava i bilateralnih i multilateranih ugovora koji regulišu ovu oblast.

Na unutrašnjem nivou, u albanskoj državi postoji lista za unutrašnju potjernicu na kojoj se nalaze 690 lica koji su optuženi za raznorazne zločine.

Zbog poteškoća s kojima se albanska policija suočavala prilikom identifikacije i pronalaženja osoba na nacionalnoj i međunarodnoj listi poternica, najčešće je zahtevana pomoć građana objavljivanjem spiskova i fotografija tih osoba na društvenim mrežama.

Kada je riječ o regionu Zpadnog Balkana, na INTERPOL listi traženih nalazi se 11 osumnjičenih srpske nacionalnosti, osam Crnogoraca, 22 Hrvata i četvorica osumnjičenih iz Sjeverne Makedonije.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

@Роки

10.08.2019 06:22

Знамо ми која смо ми црна рупа у свету. Ја добијем 170 КМ за 28 година стажа, то је 80 Еура подељено на 30 дана је око 2,5 Еура дневно , то називају пензијом ,инвалидска је.

ODGOVORITE
Name

Ma

10.08.2019 08:47

Nije moguce, pa to su sve dobri fini ljudi ...

ODGOVORITE