Federer na 38. rođendan: Tenis je škola života!

Rekorder po broju Grend slem titula, Švajcarac Rodžer Federer danas slavi 38. rođendan i kaže da je i dalje motivisan da pobeđuje.

Tenis 08.08.2019 | 19:24
Federer na 38. rođendan: Tenis je škola života!
Federer je u izjavi za "Blik" pričao o tome kako je mnogo naočio tokom godina, a kada je reč o turnirima igraće od 17. avgusta na Mastersu Sinsinatiju.

Rodžer je preskočio takmičenje na Rodžers kupu u Montrealu, ali sa 38 godina neminovno se nameće pitanje koliko će sjajni Švajcarac još igrati.

Posle Ive Karlovića, koji ima 40 godina, Rodžer je sada drugi nastariji igrač u top 100 na ATP listi.

Federer otkriva šta je eliksir za tenisku dugovečnost.

"Morate da budete srećni dok igrate. Jasno je da u ovim godinama niste na vrhuncu svoje igre. Otuda, morate da pronađete nešto u čemu ćete uživati, putovanju, igranju mečeva, treniranju. Potrebna vam je strast u svemu što radite", kaže Federer.

Osmostruki šampion Vimbldona i u ovim godinama deluje sveže na terenu, što je za mnoge iznenađenje.

"Posle svega, tajna fizičke spremnosti, bez obzira na godine, počiva na dijeti i spavanju, istezanju i masaži. To mnogo danas govori o profesionalizaciji sporta", dodao je Rodžer.

Kaže da se seća početaka.

"Bilo je sve u stilu topla kupka i banana. Ljudi koji su se zagrevali uz pomoć elastične trake su ismejavani. Danas svi koriste nešto, čak i mnogo luđe stvari. Lično, volim više taj amaterski pristup, banana, trčanje, kao nekad. Iskreno, za mene je sve to nekako previše na naučnoj bazi".

Iako ima 38 godina, Rodžer kaže da ne prestaje da uči.

"U tenisu svakodnevno upoznajete interesantne ljude. Tenis je životna škola", podvlači Federer.

Konačno, kad dođe momenat za odlazak u penziju, pitanje je koliko će ostati vezan za sport. Ne očekujte da to bude previše.

"Sumnjam da ću biti TV komentator ili teniski trener. Posebno ne posle povlačenja. Biću da decom jer volim da budem u Švajcarskoj. Dvadeset i više nedelja godišnje sam udaljen od kuće, bilo je previše toga u poslednjih 20 godina", zaključio je Federer.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar