Povrijeđeno 18 migranata: Šta kaže policija

Nakon incidenta na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine u kojem je povrijeđeno 18 migranata oglasili su se iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, tačnije hrvatske granične policije.

Region 07.08.2019 | 20:00
Povrijeđeno 18 migranata: Šta kaže policija
"Juče između 20 i 21 sat policijski službenici na zaštiti državne granice PU karlovačke su na području Buhača zatekli u odvojenim grupama ukupno 18 punoljetnih muških osoba u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, koji su od te namjere odvraćeni. Nakon nekog vremena spomenute osobe su na području BiH zatekli i službenici Granične policije BIH, koji su kontaktirali dežurnog šefa smjene PGP Cetingrad i o navedenome ga izvijestili", navode iz MUP-a RH, prenos Klix.

Ističu da prema do sada prikupljenim saznanjima, prilikom odvraćanja policijski službenici nisu upotrijebili sredstava prisile prema osobama zatečenim u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice.

"Niti su na osobama bile vidljive povrede niti je iko zatražio liječničku pomoć, a niti je o navodnim povredama izvijestila Granična policija BiH prilikom međusobnog kontakta. Kao i u svim slučajevima ovakvih navoda o postupanju policije, Ministarstvo unutarnjih poslova će detaljno ispitati istinitost navoda o povredama osoba, kao i istinitost navoda o upotrebi sredstava prisile", saopšteno je iz hrvatske policije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i Granična policija BiH danas su potvrdili incident, ali nisu željeli davati nikakve detaljnije informacije.

U slučaj koji se odnosi na 18 migranata uključilo se i Tužilaštvo BiH iz kojeg su potvrdili kako zajedno s agencijama za provođenje zakona poduzimaju aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja te da više informacija ne mogu davati.

Još od ranije bh vlasti, ali i svjetski mediji, tvrde kako policija Republike Hrvatske tuče i vraća migrante na teritoriju Bosne i Hercegovine.

(Nezavisne)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Ich bin

07.08.2019 21:08

Meni je iskreno zao ovih ljudi,bar bi mi trebali da imamo razumijevanja za njih,ne tako davno smo i mi,kao i oni,bili izlozeni nametnutom ratu,i mi smo,kao i oni,morali da napustamo svoje i kuce i odlazimo kojekude,u neizvjesnost.I nismo mi kao zemlja njihova zelja i cilj,oni bi na zapad,u bolji i sigurniji zivot,a mi smo im nametnuti kao i oni nama,mozda i vise nego oni nama.I zato molim,apelujem,da pokazemo malo ljudskosti,empatije,prema tim ljudima,i pomognemo im u ovim,za njih,teskim trenutcima,nije toliko tesko ponekad biti i covjek.

ODGOVORITE
Name

papageno

07.08.2019 21:48

Nažalost mi jako brzo zaboravljamo našu prošlaost, pa ponavljamo iste geške jako često. Upravo ce to cijelu bivšu državu i ono što je nastalo od nje odvesti u propast. Svaka podrška tvom apelu!

Name

Patofna

08.08.2019 15:29

Bas si moderan. Probaj ti negde otici bez identifikacionih dokumenata.

Name

Pepi

07.08.2019 21:23

Jadni ljudi...

ODGOVORITE
Name

Sydney

07.08.2019 21:31

Puna podrska hrvatskim policajcima na zastiti svoje drzave Ne razumijem zasto ta bagra ne ide u saudijsku arabiju vec u mrske hriscanske drzave u kojoma posle traze svoja serijatska prava i obicaje.Sta bi bilo sa hrvatskim turizmom kada bi se ta rulja naselila po parkovima i odmaralistima na jadranu.

ODGOVORITE
Name

Papa

07.08.2019 23:17

Zasto mrske hriscanske zemlje, uniste domove tih ljudi dok uvode svoju demokratiju, a nisu spremne dati smjestaj tim ljudima.

Name

Christian Sweden

08.08.2019 00:33

Puna podrska HR policiji na zastiti granica

Name

Mik dez

07.08.2019 22:27

Sta je tu novo ilegalno ih prebacuju u BiH tokom noci to svi znaju ali se o tom cuti....a da ih tuku tuku to su i oni sami potvrdili...

ODGOVORITE
Name

Zare

07.08.2019 23:22

Ovom prilikom svaka čast Hr graničarima, tako se čuva granica... zna se gdje se može preći državna granica a ne preko šuma i livada. Orban je Bog za te stvari a ne kao ovi ,,naši" što gledaju kako da muljnu koji euro...

ODGOVORITE
Name

Pedja

08.08.2019 12:11

Ako imaju novac,policija ce ih prevesti dalje,nije problem!