Zašto Ameri toliko odustaju od SP? Iz dva razloga!

Amerikanci se u svakoj prilici diče svojim patriotizmom, ali mnogi NBA asovi su ovog leta pokazali da im je poslodavac (franšiza koja ih basnoslovno plaća) na listi prioriteta iznad države, odnosno reprezentacije.

Košarka 06.08.2019 | 22:45
Zašto Ameri toliko odustaju od SP? Iz dva razloga!
"Epidemija" otkaza zahvatila je ovog leta košarkašku reprezentaciju SAD, čije rukovodstvo je bilo prinuđeno da uputi toliko naknadnih poziva, da se tim koji će nastupiti na Svetskom kupu u Kini ni slučajno ne može nazvati "Timom snova".

Biće to jedan solidan tim, sa dva-tri igrača Ol star kalibra, a pored njih će dres SAD nositi momci sa dve-tri sezone staža u NBA ligi, koji od oktobra do aprila, maja ili juna nisu lideri u svojim klubovima.

Si Džej Mekolum je zajedno sa saigračem iz Portlanda Demijenom Lilardom jedan od desetina asova na koje su računali direktor selekcije SAD Džeri Kolanđelo i trener Greg Popović, ali koje neće imati na raspolaganju. Evo i zbog čega...

"Mislim da su mnogi momci videli šta se dešava i pomislili 'Zašto bih ja stao na čelo tima koji neće osvojiti titulu?' Drugi razlog tiče se fizičke potrošnje. Da smo kompletni, svima bi bilo lakše. Pobeđivali bi ubedljivo, svako bi igrao 20-25 minuta po utakmici. Ovako će minutaža vodećih igrača biti veća, a oni će to osetiti u martu, kada umor tradicionalno dolazi do izražaja. Ustvari, prvi talas umora stiže već u januaru, pred pauzu za Ol star meč, a drugi u martu i aprilu".

Mekolum je istakao da je poslednjih godina on uvek u vrhu liste igrača sa najviše odigranih minuta u NBA ligi.

"Ne želim da trčim po Australiji i Kini i da onda moram na brzinu da se spremam za sezonu, kada mogu lepo da isplaniram kako ću tokom leta postepeno da se uvodim u željeni ritam".

Ovakvo razmišljanje dovelo je Amerikance do toga da "ostatak sveta" prilazi Svetskom kupu sa neskrivenim ambicijama da ih pobedi.

Poslednje takmičenje na kome nisu osvojili zlatnu medalju bio je Mundobasket u Japanu pre 13 godina.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar