Maskiran išao u Hrvatsku da vidi rodnu kuću...

Siniša Mihajlović je borac! Borben je oduvijek bio i na terenu i van njega. Svašta je u životu preturio preko glave, a sada vodi najtežu i najvažniju bitku.

Srbija 05.08.2019 | 21:46
Maskiran išao u Hrvatsku da vidi rodnu kuću...
Miha je trenutno na terapijama pošto mu je dijagnostikovana leukemija. Da je neko drugi u bolničkoj postelji umjesto njega, šanse bi mu bile daleko manje. Ali, Miha je borac koji nije navikao da gubi.

Život ga nije mazio, počev od 1991, kada je pred vihorom rata napustio Borovo selo, koje je četiri godine kasnije pogodila “Oluja”, hrvatska vojno-policijska akcija.

U svoju kuću se vratio tek 25 godina kasnije, kada je, kamufliran sa kapom i naočarima, došao da vidi gdje je odrastao i proveo djetinjstvo.

Tu odluku donio je u decembru 2015, pošto je tri noći zaredom sanjao rodno mjesto. 

U društvu brata Dražena i kuma, takođe proslavljenog fudbalera, Miroslava Tanjge posjetio je svoju kuću, kao i školu i teren na kome je napravio prve igračke korake.

Miha nije mogao da izdrži, pred naletom sjećanja, na kućnom pragu je zaplakao!

Mihajlović u svojoj biografiji “Božja levica” priznao koliko je teško podnio rat na teritoriji nekadašnje SFRJ.

– Pod mojim pritiskom, roditelji su spakovali najnužnije stvari i doselili se u Beograd. Priključio nam se i brat Dražen. Poslije je do nas stigla vijest da je naša kuća u Borovu minirana i da je neko ispalio metak u moju sliku na zidu. U tom groznom činu bilo je određene simbolike, poruka je bila više nego jasna. Ko je mogao baciti bombu na našu kuću? Ko je i zašto pucao u moju i Draženovu sliku? Ta pitanja su me proganjala dok napokon nisam saznao istinu. To je učinio Stipe, jedan od mojih najboljih drugova iz djetinjstva, kojeg sam doživljavao kao brata. Vidjeli smo se 2000. godine u Zagrebu. Došao je u hotel i pitao me da li sve znam. Priznao mi je da je zapalio kuću, ali i spasao moje roditelje. Oprostio sam mu – piše u knjizi koju je 2012. napisao Miroslav Gavrilović.

(Kurir)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Čisto iskreno Miha legendo

05.08.2019 21:10

Kao dijete i ljubitelj fudbala a i sada uvijek sam volio igrače sa prostora EXYU. Jedan od njih je i Siniša, prvo u Lacio a onda i Interu. Veliki igrač i nikada nisam negdje mogao pročitati da je imao neku ratnohuškačku izjavu slično kao Modrić i Rakitić. Volio sam gledati. E sad treba biti realan i ne posmatrati stvari samo crno bijelo. Jesu li Srbi činili zločinu u Hrvatskoj, posebno Vukovaru i Ovčari? Jesu li 95' protjerani i ubijeni samo vojnici kao legitimni vojni cilj? Ne nego i civili, starci i djeca. Iskreno saučešće svim stradalima na svim stranama. Treba biti čovjek. Ja sam dijete miješanog brata hrvata i srpkinje i u svojoj kuci obiljezavam oba Božića i Uskrska Vaskrsa. Na to sam ponosan. Jer imam privilegiju da ipak stvari posmatram sa distance i neutralno. Veliki pozdrav svima, a Siniši brzo ozdravljenje!

ODGOVORITE
Name

Mjesovitom.

05.08.2019 21:30

E,moj ti,,,o,kakvim ti zlocinima pricas i stavljas Srbe u isti kos sa mrcinama koje su imale logore za djecu (Srpsku),Od kad je msjmun sa drveta sisao i u covjeka se reinkarnirao,nigdje na svijetu nisu zabiljazena takva zlodjela ustaskog naroda u dva Svjetska rata i ovog poslednjeg,koji za ustase jos traje.Oni sa mrznjom lijezu i ustaju u 97÷slucajeva.O kakvom ti covjece koji od nosa dalje ne vidis,zlocinu pises...mi im drzavu 16'te dali,41-45'te,oni nas klali i ubijali,ustasa Tito im sve zlocine izbrisao 50 godina i mi isti....ALOOO ,SRAM TE BILO MJESOVITI.

ODGOVORITE
Name

seljak

05.08.2019 21:50

Reci to doduku "čuvaru" serbskih nacionalnih interesa - ne vrijedi ovom mišlingu on je nevažan !

Name

za Mješovitog

05.08.2019 22:21

Nisi ti ništa kriv. Priroda se poigrala sa tobom.

Name

Sjećanja

05.08.2019 21:42

Na rodna mjesta, gradove, sela su neitbježna, njih mogu shvatiti samo oni koji su to doživjeli, jer nam je istrgnut dio života, uspomene, pogažena osjećanja... Javljaju nam se u snovima, prividjaju kad i ne želimo, to je kao neki usud rasejanja. Težak je povratak u rodni kraj, na kratko viđenje, duša ipak boli, pitanja bezbroj, a na koje nema odgovora. Međutim, važno je suočiti se sa istinom, da bi se krenulo dalje, odlučnije... Srećno hrabri čovječe, nadamo se i ovdje Tvojoj pobjedi.

ODGOVORITE
Name

Balija sa dna kace

05.08.2019 22:28

Kad sam ovo procitao i na samu pomen roditelja suza mi je krenula ,dok ovo pisem tusi me u grlu od tuge za sudbinom balija srbendi i ustasa ,obilazim ovih dana bosnu i gledam njenu ljepotu ,nemogu da vjerujem da smo dozivili da ovaku ljepotu napustamo ,bjezimo odavde a dolaze neki novi ljudi i uzivaj7 u nasoj ljepoti .jest nas Bog ptokleo ,neznamo cijenit ovo ,vjerujem da je ovo sto mi imamo nesto najbolje na svijetu ,

Name

Zašto

05.08.2019 22:16

Ne razumijem šta je pisac htio reći. Dodje maskiran 2015 u svoje selo a normalno u Zagreb 15 godina ranije. Ide li na gore tamo?

ODGOVORITE
Name

Zato

07.08.2019 06:13

2015. je došao privatno, 2000 s klubom u Zagrebu.

Name

Istina

06.08.2019 08:14

Zbog toga što sve opraštamo, zato nam se i dešavaju ovkve stvari. Oprostili smo im Jasenovac i NDH. Bog nas je kaznio Olujom. Nema oprosta niti praštanja. Jasenovac se ne oprašta. Oko za oko, zub za zub.

ODGOVORITE
Name

Tetak Mata

06.08.2019 12:59

Čuj maskiran naočale i kapa onda nas je pola tako maskirani, a ušao legalno na granični prelaz

ODGOVORITE
Name

milos

06.08.2019 14:55

Sinisa ljudino ti nama prvo ozdravi pa cemo dalje u pobjede! I ako hoces da poslusas jednog malog nebitnog covjeka na ovoj planeti poslusaj skroz na miru i kad ti je dusa na mjestu to ti sam znas kad je pjesmu od tose proeski tresnja ! Brz oporovak ti zelim iz duse !

ODGOVORITE