Šarić: Kako su nas učili da mrzimo srpski narod?!

“Više moraš mrziti Srbe, nego Muslimane. Jer Musliman je nekrst, a Srbin je anti-krst. ” Tako me kao dijete učila moja susjeda, žena bivšeg ustaše, koji je kasnije bio saradnik UDBE, a od 1990. član HDZ-a (što je i logičan životni put). Ja sam uradio baš suprotno, volio sam Muslimane (Bošnjake), a Srbe još više. I dobro se sjećam, iako sam bio dijete, vremena kada su Srbi postali "anti-krsti". Hrvati su kukali kako sav novac ide Srbima, iako srpska sela u Krajini nisu na pragu 21. stoljeća imala ni vodu ni kanalizaciju (neka sela nemaju ni danas), iako od 1945. do 1991. ni jedan Srbin nije bio na vodećoj poziciji ne samo u Hrvatskoj, nego ni u Jugoslaviji (Broz možda nije Zagorac, ali sigurno nije Srbin, za one koji ne znaju).

Republika Srpska 05.08.2019 | 17:08
Šarić: Kako su nas učili da mrzimo srpski narod?!
Nema društva na svijetu, nema plemena u onoj zadnjoj tropskoj kišnoj šumi koje nema koncept žrtve. Ljudsko društvo je utemeljeno na žrtvi i žrtvovanju. Da bi postala stabilna, zajednica mora pronaći krivca za svoje probleme, mora je homogenizirati mržnja prema tom krivcu. Krivac postaje žrtva, a da bi bio žrtvovan prvo ga treba sotonizirati i dehumanizirati. Devedesetih je u Hrvatskoj uloga žrtvenog jarca pripala toj krajiškoj sirotinji i generalno hrvatskim Srbima koji su u najvećem postotku bili normalni, vrijedni i samozatajni članovi društva, koji su Hrvatsku gradili i podizali jednako kao i njihovi sugrađani hrvatske nacionalnosti. I ta netrpeljivost prema Srbima se sa nešto manjim intenzitetom osjeća sve do danas (kako je Srba ostalo malo, onda su sad neprijatelji nepostojeći "Jugoslaveni", "Orjunaši", itd.)

Šta je točno povod za slavlje "Oluje"? Protjerivanje 200 000 ljudi sa njihovih ognjišta? Spaljavanje tisuća kuća, pustošenje sela? I to sa prostora iz kojih se Hrvatska uvijek demografski oporavljala i punila, a koji je danas kad je iseljavanje veće nego ikad, potpuno pust. I ako se već slavi odlazak 200 000 Srba, zašto se ne uveže i proslava odlaska 400 000 Hrvata u posljednje 4 godine? I njih je otjerala slična politika. Ako se već proslavlja što su srpska sela u Krajini opustjela, zašto se ne slave prazna hrvatska sela po Slavoniji? Ako se slavi otimanje srpskih kuća, zašto se ne slave i sve one kuće koje su Hrvatima oduzele banke?

Očigledno je da hrvatske tzv. političke elite koje se svake godine naslikavaju poput starleta na Kininskoj tvrđavi ne mogu narodu ponuditi ništa više od srbofobije, ni danas, 23 godine od kako Srba više nema. A kad vidim kako narod zdušno pozdravlja 30 godina stare avione F-16 onda shvaćam da bolje političare nisu ni zaslužili. U državi kojoj se sve raspada, oni kupuju avione koji će dok uđu u redovnu vojnu upotrebu biti stari više od 35 godina. Hrvatska je kao djevojka koja nema zube, a zadnje pare daje za ugradnju silikona. Davno je bard hrvatskog novinarstva Igor Mandić zaključio da je Hrvatska propali projekat. Možda najgenijalniji živi hrvatski znanstvenik, fizičar sa Ruđera, Elvis Popović je jednom napisao: "Rekli su mi da nikad nisam htio hrvatsku državu. I bio sam u pravu."

Problem sa srbofobijom je što od nje ne mogu živjeti svi, nego samo elita na vlasti. Prije 30 godina, za vrijeme Jugoslavije, Hrvatska je ekonomski bila razvijenija od 13 sadašnjih članica EU, tokom svjetskog prvenstva u Rusiji pretekla ju je i Bugarska i sad je službeno posljednja. Ali tek kad stranci kupe zadnji hotel na Jadranu, tek kad propadne i zadnje brodogradilište, tek kad zadnje selo u Slavoniji opusti, tek kad zadnji mladi čovjek sjedne u autobus za Irsku, (a taj dan nije daleko), tek tada ćete shvatiti da se srbofobija ne maže na kruh (ili hljeb) i ne sipa u traktor. Do tada, sretna vam proslava Oluje!"

Autor: Goran Šarić/Frontal.ba

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Mile

05.08.2019 15:18

Nebi ja rekao da je to tako .....

ODGOVORITE
Name

Jako

05.08.2019 18:18

A šta bi ti rekao

Name

Горснз

05.08.2019 21:27

Шарић никад не може бити крвати, смешан је

Name

Krivda pravda

05.08.2019 15:26

Koga je briga? Narod samo gleda kako da pobegne iz ovog jada.

ODGOVORITE
Name

007 Бонд

05.08.2019 15:43

После оног косовског боја је био хаос. До 1459 је турска дошла до Саве и Дунава на Север и тад је освојена цела Србија, а Турци су дошли до средње Европе. Тад су сви Хришћани Европе тражили од Ватикана да пошаље војну помоћ, која би требала да стигне од земаља католичке Европе. Ватикан је рекао, може, али, да све православне земље потпишу да је Ватикан изнад њих и да су му подређене. Сви су потпсали, осим тадашње Србије, јер српски владар који је тад био у Смедереву је рекао свом патријарху: ,,ако одеш и потпишеш, има да те обесим на сред трга кад се вратиш''. И српски патријарх није отишао. ...Е онда, кад је ВЕЛИКА Русија чула шта је одбила мала Србија, тад је тадашњи руски цар стварно обесио свог патријарха, и одмах су послали делегата у Ватикан да повуче потпис Русије. И кад је Русија повукла- редом су повукле све друге православне земље тај споразум с Ватиканом. ...И од тад Ватикан мрзи Србе... И од тад говоре хрватима да су Срби у ствари Хрвати који су се одрекли своје прадедовске вере, па нас зато Хрвати мрзе. ... А истина је та да се 1054 десио раскол у Хришћанству, јер тад су се од православаца одвојили католици. А 1534 сус е од католика одвојили протестанти. 1094 Мађари освајају ту малу територију око Загреба- која се звала Хрватска, и Хрвати су под Мађарима били до 1918. ... Мађари више поштују србе- него Хрвати, и ако су и Мађари католици, јер Срби су се вековима уз Мађаре, Румуне, Бугаре и грке борили против Турака.

ODGOVORITE
Name

!!!

05.08.2019 19:46

Za Vatikan smo mi Srbi od vajkada bili sizmatici. U oba svjeteska rata su bila dozvoljena sva moguca zla nad nasim narodom. Zagrebacki Kaptol je uveo mehanizam oprosta za za pocinioce zlocina bez obzira sta da su uradili. Neki svecenici Stepincevi su znali da odbiju da ispovode ustasu ili domobrana ako bi rekao da na dusi ne nosi niti jednog Srbina. Nedaleko od sela gdje sam rodjen ratne 1942 je grupa ustasa iz pravca Dervente preko Dobre Vode upala u selo i na Radulovica brdu uhvatili jednog nesretnog Srbina, zivog ga vezali na razanj i ispekli na vatri. Eto za taj zlocin pouzdano znam da niko nije odgovarao. Za radi bratstva i jedinstava se nije smjelo pricati o tome. Mucenika pecenog na vatri su mjestani kad su docekali da se ustase onako smijajuci i pjevajuci vrate u pravcu Zeravca kod Dervente tu i sahranili i danas na tom mjestu ima podignut manji spomenik koji svjedoci o tom dogadjaju. Ako je iko osjetio na svojoj kozi sta znaci Papska sujeta, onda smo to svakako mi Pravoslavni Srbi. Juce je u porti manastira Krusedol spomenuta crkva u Glini koja je zapaljena sa zivim narodom. Isto se desilo i sa crkvom u Jasenovcu da je izgorela sa zivim narodom u sebi. Iako nam se kroz istoriju desavala zla nevidjena, opet nam za kratko vrijeme ispliva na povrsinu kolektivna amnezija.

Name

Osmo

06.08.2019 13:35

Nije mogla nikakva "TURSKA" doci do Save 1459. iz prostog razloga jer Turska tada NIJE POSTOJALA... Mozda mislis na Osmansko carstvo

Name

Bravo Saricu

05.08.2019 15:59

nisu samo tebe ucili tada to je aktuelno, rade i danas

ODGOVORITE
Name

Re

05.08.2019 17:33

Tako isto rade i hrvati i muslimani

Name

Мирко

05.08.2019 19:05

Браво момчино, свака част на искрености, све си у праву, неће им на добро изаћи та србомржња, батина има два краја а тај други крај их већ поодавно шиба. Били су глава Југославије а сад су дупе европе !?

ODGOVORITE
Name

Borik Banja Luka

05.08.2019 20:50

Goran je pametan momak, i što je najvažnije, realan je. Pogledajte predavanje Gorana Šarića https://youtu.be/CEcxQMClke4

Name

Hercegovac

05.08.2019 20:55

I sada to otpijevati uz gusle i imamo iducih 500 godina o cemu zaludjivati nove narastaje.

Name

kio

05.08.2019 19:32

nismo i necemo nikad nauciti jednu skolu pali smo svi na jednom ispitu zove se ljudskost toleranzia. zasto kazem srbim sam imao sam jaku tesku saobracajnu nesrecu u italii ilegalac bez dokumenata. kad dozivite takvu nesrecu i ostanete zivi probudite se posle kome 11 dana nemas nikog svog bliznog i vidis doktore i osoblje koje je bilo jako prijatno. u bolnici sam proveo 2 meseca trbalo je da se plati sve. parok katolicki je kruzio u bolnici citao molitve u bolnici bez deljenja po naciji da bi na kraju mog odlaska iz bolnice rekao potpisi zamoljavam ovaj papir. upitah sta je to sto trebam da potpisem kaze bolnicu placamo mi crkva katolicka i dajemo ti zdravstvenu knjizicu za dzabe lecenje za dzabe ako trebas. ako trebas hranu i odecu obrati se ovde sa adresom. ostao sam bez reci sa jednom pomisli da posle tunela mraka dolazi i sunce. koja toleranca dok kod nas ili u hrvatskoj koji nisu pravi katolici reaguju tako .... bez komenta sam posle italije i vatikana ovi nasi ko su .....

ODGOVORITE
Name

Italijani kao ostali evropski katolici humani i tolerantni!

05.08.2019 20:34

Hrvati?!!!!! Boze sačuvaj! Nemaju veze sa pravim katoličanstvom. 85 posto zatucano, konzervativno, gore nego u srednjem vijeku! prva Cokolinda. Jadniopsesivni, ne mogu se osloboditi mržnje prema Srbima. To im je jedina zabava i hranjenje ega. Žalim ih na sto su se spustili danas u 21. Stoljeću. To i nisu katolici, oni su VEHABIJE Katoličanstva.

Name

Molim

06.08.2019 07:37

Pratite predavanja Šarića, jednog od plemenitih i učenih Hrvata koji vidi dalje od mnogih.

ODGOVORITE