Š.G. "Oštrelj": Zahtjev za smjene

"Zbog izuzetno teških uslova rada, uvećanih radnih normi i veoma niskih plata, radnicima Šumskog gazdinstva "Oštrelj" iz Drinića, strpljenje je na izmaku, a kao krivca za ovako stanje radnici vide u bračnom paru , tehničkom direktoru i šefu proizvodnje", navodi Sindikat šumarstva, prerade drveta i papira RS.  

Republika Srpska 05.08.2019 | 10:58
Š.G. "Oštrelj": Zahtjev za smjene
Sindikat navodi da su u posebno teškoj materijalnoj i socijalnoj situaciji su traktoristi.

"Oni zbog uvećanih radnih normi nisu u stanju da zarade ni iznos režijske plate, zbog čega trpe i njihove porodice, koje teško sastavljaju kraj s krajem i čiji je životni standard ispod svakog egzistencijalnog minimuma. Pozadina ovakvog ponašanja `gospodara` života radnika u Šumskog gazdinstvu `Oštrelj` iz Drinića je u osveti prema radnicima, koji su kategorički odbili da se organizuju u direktorov `žuti sindikat`", tvrdi Sindikat šumarstva, prerade drveta i papira RS. 

Sindikat navodi da su se radnici nedavno izjasnili da žele biti članovi Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske i Saveza sindikata Republike Srpske.

"Očito da bračnom paru iz Drinića još nije jasna politika sva tri socijalna partnera u Srpskoj, Vlade, Saveza sindikata i Unije udruženja poslodavaca, da se u cilju sprečavanja odliva kvalifikovane radne snage, stalno povećava prosječna plata a da do kraja ove godine dostigne iznos od hiljadu КM.
Zbog toga će Sindikat šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske stati uz radnike Šumskog gazdinstva "Oštrelj" Drinić, te je u skladu sa zakonima, spreman je na sve oblike sindikalne borbe, kako bi zaštitio dostojanstvo rada i radnika ovog preduzeća, koji ne žele i neće da budu robovi u 21. vijeku". 

Iz Sindikata navode da su uputili apel direktoru i upravi Šumskog gazdinstva ,,Oštrelj,, iz Drnića da što prije izvrši kadrovske promjene u procesu proizvodnje ovog gazdinstva, jer je to, kako kažu, trenutno u primarnom interesu kako gazdinstva, tako i svih zaposlenih radnika.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Anonnimuss

05.08.2019 11:33

Njima skidam kapu jedini koji i rade nesto u tom preduzecu ,sjeca i traktoristi. Ovi ostali na posao idu u 7 dok dodju u odjel 9 rade do 10 pauza do 11 opet rade do 1 neki i krace i kuci. Tako i u ostalm u ŠG R.Sumskoj

ODGOVORITE
Name

jaaa

05.08.2019 14:30

Nije baš tako druže... Ima nas koji smo u 7 u firmi, 7.15 u vozilima na putu na teren i nismo u firmi prije 14.30 ili kasnije. Ne generalizuj baš sve....

Name

Veni vidi

05.08.2019 18:12

Danju noću, bez prekida, kroz Drinić šinjaju kamioni i šleperi prepuni oblovine i građe, prazni se vraćaju i opet puni šinjaju. A para nigdje. Do sjekača i šumaskih radnika malo toga i sa zakašnjenjem šta dolazi. I svi se pitaju kuda ide robe, kakva je naplata, gdje je novac...??!!

ODGOVORITE
Name

Petrovcanin

06.08.2019 04:43

Kakve gluposti lupaju.Pa direktor ima pravo da smjenjuje i postavlja koga hoce.Tako da,ako mu neko smeta sto ne rijesi taj problem a ne ovo pisanje preko Sindikata.

ODGOVORITE
Name

BOBA

06.08.2019 06:53

ŠTA KAŽETE O KRAĐI ŠUMA KOJU NIKO NE MOŽE ZAUSTAVITI.JEDNO STABLO KOŠTA 1.200.00 KM. BLAGO NAMA.NAŠE BOGATSTVO SA ŠUMAMA POLAKO IŠČEZAVA.SVI TO VIDE ALI KOGA TO BRIGA .SVAKO GLEDA SVOGA POSLA.TO JE NE UREĐENA DRŽAVA.SAMO PO DŽEPU PA DA VIDIMO KAKO ĆE KO PROĆI.

ODGOVORITE
Name

Jaaaa

06.08.2019 15:12

Direktor je odgovoran za situaciju u firmi, ona je umanjila plate i norme. Tu je krivac bracni par Banjac.

ODGOVORITE
Name

Mali mrav

07.08.2019 11:32

Svaka čast na odgovoru i ja mislim da te lopurde ne mogu raditi svašta jer ovaj tek. Direktor to neda

Name

On

07.08.2019 14:34

Tako je!

Name

Niko

09.08.2019 17:36

Ej narode o cemu vi pricate koliko godina ti ljudi upravljaju Drinickom sumarijom i pricaju kako je do juce bila u vrhu a sta je sad odjednom sve nestalo i direktor i pare. Pa svjesno unistavaju Drinic i drinicane i to traje godinama samo sto jadni radnici nesmiju dici glas jer se plase da ce ostati i bez parceta hljeba. Politika nam je svugdje skrojila arsine pa i ovdje. Boze daj da ista opstane ali plasim se da nece.

Name

Petrovcanin

07.08.2019 05:40

Gazdinstvu treba samo čovjek sa strane. Pokazalo se da kad god imamo za direktora nekog iz Drinića, ovdje nastane katastrofa.

ODGOVORITE
Name

Mali mrav

07.08.2019 11:29

Ja mislim da ovaj bračni par dobro vodi posao a to nekom smeta me može raditi šta hoće vjerovatno samo Staljin bi ovo rjesio pozdrav za bračni par

ODGOVORITE