Savo kroji odelo za večernji izlazak u četvrtak...

Šest opcija u manevru, dve dileme u odbrani. . .  Trener Partizana proširio krug kandidata za duel sa Malatijom.

Fudbal 05.08.2019 | 22:30
Savo kroji odelo za večernji izlazak u četvrtak...
Pucao je po šavovima dve sezone, ali je na dobrom putu da u ovoj “nabaci” novi imidž. Ako je suditi na osnovu početka aktuelne, deluje da novi Partizan, iz krojačke radnje Sava Miloševića, ima štofa da sašije otmeno odelo namenjeno kolekciji “jesen/zima 2019”. Četiri trijumfa bez primeljenog gola brzopotezno su stvorila povoljan ambijent u ekipi, celom klubu i među navijačima, nestrpjivo se čeka četvrtak veče, da se na modnoj pisti u Humskoj 1 još jednom pojave crno-beli i ponude javnosti ono što nije mogla da vidi više od 700 dana.

Pobednički mentalitet.

Iza osvajača Kupa Srbije su očekivana slavlja nad Konahs Kijem (1:0, 3:0), te Inđijom (1:0) i Mačvom (4:0) u državnom prvenstvu, a ispred najveći izazov ovog leta – Malatija. Turski sastav dolazi u Beograd već u utorak, čime pokazuje koliko je ozbiljno shvatio dvomeč trećeg kvalifikacionog kola za plasman u Ligu Evrope (1. i. 8. avgust), međutim, stekao se utisak za ovih 360 minuta fudbala da i naš predstavnik ima šta da ponudi. Pogotovo što je domaćin prvog susreta i što za taj duel stručni štab ima, kako to treneri vole da kažu, “slatke muke”, pošto je Milošević značajno proširio krug kandidata za startnih 11 i definitivno u odnosu na period kad su ekipu vodili Miroslav Đukić i Zoran Mirković ima više opcija. Naročito u ofanzivi.

Konkretno: izvesno je da će Partizan u četvrtak od 21 čas igrati sa jednim napadačem, samo se još ne zna kojim. Umar Sadik je projektovan da bude vođa špica, počeo je tri prva susreta, zatim je pošteđen većih napora kako bi se sačuvao baš za Malatiju, a onda je u poslednjem kontaktu sa loptom na meču sa Šapčanima postigao prvenac i konačno razbio maler. Deluje da će biti oslonac i za tri dana, međutim, Ognjen Ožegović mu je ozbiljno uzdrmao status. Dao je povratnik sa pozajmice dva gola prošle sedmice, upisao jednu asistenciju, demonstrirao da je motivisan, računa verovatno i na stare zasluge (njegov gol protiv Jang Bojsa označio poslednje proleće u Evropi), te njegove šanse uopšte nisu zanemarljive, iako na prvi pogled deluje da je Nigerijac u prednosti.

Možda najveća Miloševićeva dilema je koga da stavi na levo krilo u očekivanoj formacji 4-2-3-1. Na prva tri meča sezone tu poziciju je pokrivao Đorđe Ivanović i nije se proslavio. A onda je u finišu meča sa Velšanima šansu dobio Filip Stevanović i odmah je zgrabio. Gol Konahsu, pa gol Mačvi, uz odličnu partiju u četvrtom superligaškom kolu, stavljalju izdanka Partzanove škole u prednost… Samo, Stevanović još nema ni 17 godina, pa uz sav talenat, formu, energiju koju nosi, trener Partizana mora da vodi računa da momak iz “klase 2002” ne sagori u duelima sa fizički jačim i fudbalski “namazanijim” igračima Malatije. Zato ne bi bilo iznenađenje da se sedam leta stariji Ivanović nađe u prvih 11, makar zbog iskustva, a da Filip dobije šansu u nastavku. Doduše, ovde su šanse otprilike 51:49 u korist Stevanovića, pošto je Milošević baš za Filipa rekao da ga posmatrao kao prvotimvca, a pokazao je na praktičnom primeru kako ne deli igrače na stare i mlade, kad je u Nišu, na opšte iznenađenje, poslao na teren Lazara Pavlovića.

Ovoga puta za mladog kreativca neće biti mesta u centralnom delu veznog reda, tamo se očekuje ovog leta sasvim zadovoljavajući Sejduba Suma, a zavisno šta pokažu testovi fizičke spreme moguće je da koji minut dobije novajlija iz Arsenala, Takuma Asano. Japanac je sam priznao da voli da bude blizu gola, jedino što dosad nije Partizan počinjao sa dva špica, pa teško da će i protiv Turaka, ali bi kao podrška Sadiku ili Ožegoviću mogao da dobije priliku u drugom delu, na mestu na kome dejstvuje Gvinejac ili još koji korak ofanzivnije. Možda čak i na levom krilu, umesto Stevanovića ili Ivanovića.

Za razliku od manevra, gde opcija ima “koliko voliš”, u poslednjoj liniji prostor za kombinatoriku je sužen. Dilema koja se javila u nedelju veče, posle izlaska sa terena Nemanje R. Miletića (povreda zgloba), biće razvijena lekarskim izveštajem o stanju povrede desnog beka. Velike su šanse da stisne zube i oporavi se do četvrtka, a ako ne bude mogao dve su opcije u igri. Jedna podrazumeva Aleksandra Lutovca, koji je Miletićevo mesto “zakrpio” u finišu duela sa Mačvom, tako što se sa krila pomerio na poziciju u odbrani, a druga bi značila selidbu Slobodana Uroševića sa leve na desnu stranu defanzivnog bedema, s tim što bi onda zlatni Orlić iz Litvanije protiv Malatije igrao kontra nogom.

Baš je Urošević pozitivan primer kako ništa u životu, kamoli sportu, ne bi trebalo shvatiti tragično, od otpisanog igrača probio se do prvih 11 i počeo tri od četiri meča u sezoni. Ostavio je vrlo dobar utisak, pa zavisno od toga da li je Rajko Brežančić napokon spreman provejava dilema i ko će biti levi bek. Povrantik iz Malage je igrao protiv Konasa, ali Urošević bar u uvodu sezone deluje učinkovitije.

Što se ostalih pozicija tiče, sigurni su golman Stojković, štoperski tandem Ostojić-Pavlović, par zadnjih veznih Zdjelar-Šćekić, kao i dva člana ofanzivne trojke, Tošić kao desno krilo i Suma u centrali. Deluje da je to odelo za večernji izlazak u četvrtak od 21 sat. Još samo da se „proštepaju“ legionari iz Turske...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar