Plus 200 miliona: Lester radi najbolje na svijetu?

Tim koji je jedini prekinuo dominaciju najjačih u Premijer ligi u ovoj deceniji bilježi i velike uspjehe na transfer-pijaci iz godine u godinu. . .

Fudbal 04.08.2019 | 22:00
Plus 200 miliona: Lester radi najbolje na svijetu?
Lester posluje sjajno od početka ove decenije.

Popularne "lisice" su juče napravile najveću prodaju u istoriji kluba, štoper Hari Megvajer je prešao u Mančester junajted za 90 miliona evra, a to nije prvi dobar posao koji su napravili u posljednje vrijeme.

Naime, činjenica je da skauting služba ekipe radi vrhunski posao, u klub dolaze mladi igrači za veoma "mala" obeštećenja, koji zatim napreduju na "King Paueru" i bivaju prodati za višestruko veću svotu.

Engleski defanzivac je samo posljednji primjer, a njegova sudbina je prethodno zadesila i nosioce zlatne generacije tima, koji su u sezoni 2015/16 napravili podvig i iz pozicije autsajdera osvojili Premijer ligu.

Sam Megvajer je u klub došao za 13 i po miliona evra, a otišao za sedam puta veći iznos, a može se reći i da je suma koju je Lester za njega izdvojio bila veća nego za bilo kog igrača od kog su "debelo" profitirali.

U prilog toj tvrdnji govore obeštećenja za Ngoloa Kantea i Rijada Mareza – Francuz je stigao u klub za približno devet miliona evra, a u Čelsi otišao za nešto više od 35 miliona, dok je kod alžirskog reprezentativca situacija još drastičnija budući da je isprva plaćen 500 hiljada evra, a prilikom odlaska Mančester siti je na ime obeštećenja "lisicama" uplatio 66 miliona evra.

Takođe, oni su dobro zaradili i na Deniju Drinkvoteru, koji nakon odlaska iz kluba nije zabilježio veće uloge u klubu sa "Stamford Bridža".

On je na "King Pauer" došao za 900 hiljada evra, a otišao za 36 miliona evra, što je svakako svojevrsna potvrda dobrog rada uprave tog tima.

Lester će sigurno nastaviti sa sličnim poslovanjem, sada kada su finansije veće, počeli su izlišnije da troše, ali i dalje ne ulaze u najveće transfere na tržištu. 

Oni su se "isprsili" za Jurija Tilemansa, platili ga 45 miliona evra, ali on je projekat kluba na kojem će vjerovatno u budućnosti zaraditi duplo više od uloženog, ukoliko igrač nastavi da se razvija ovom brzinom. 

Slično važi i za Ajozea Pereza, iako je Španac malo iskusniji, 33 miliona koliko je uloženo u njega moglo bi da im se vrati višestruko ukoliko podigne nivo igara. U krajnjem slučaju, on je dugoročno rješenje za nekadašnjeg šampiona Engleske, s obzirom da njegovi kvaliteti mogu na sjajan način da se upare sa kvalitetima Džejmija Vardija.

Novac od Megvajera će morati da bude uložen u novog defanzivca, a "lisice" su se već nameračile na potencijalnu zamjenu u vidu Đenea Dakonama.

Fudbaler Hetafea nije toliko mlad, ima 27 godina, ali je prethodne sezone eksplodirao u Primeri i spreman je za novi korak u karijeri. On je procijenjen na 25 miliona evra prema "Transfermarktu", a vjeruje se da će Englezi izdvojiti i nešto više kako bi ga vidjeli u svojim redovima.

Bilo kako bilo, Lester možda i najbolje koristi fudbal u biznis svrhe. Njihovo poslovanje je na vrhunskom nivou, a u prethodnim godinama su kroz transfere ostvarili skoro 200 miliona evra plusa, što je veliki uspjeh s obzirom na tržište.

Ekipa je puna talentovanih igrača, a vidjećemo ko će biti sljedeći koji će do vrha napuniti kasu "lisica". Čini se da trofej najboljeg u Engleskoj nije jedino čime mogu da se pohvale u ovoj deceniji...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar