Šta je Vigemark pisao Tegeltiji?

Delegacija EU 1. avgusta zatražila od VSTS-a da provedu internu istragu i utvrde kako je Husein Delalić imenovan za dodatnog sudiju Kantonalnog suda u Sarajevu iako je osuđivan zbog pokušaja silovanja. Disciplinski tužilac u aprilu tražio Delalićevo razrješenje, a VSTS mu u julu produžio mandat. Tegeltija iz Moskve pokušava pronaći rješenje u slučaju Delalić, a prikriva identičan slučaj Labotić.

Bosna i Hercegovina 04.08.2019 | 10:22
Šta je Vigemark pisao Tegeltiji?
Nakon što je Žurnal prije pet dana objavio da je Visoki sudski i tužilački savjet za dodatnog sudiju Kantonalnog suda u Sarajevu imenovalo Huseina Delalića, koji je godinama skrivao da je osuđivan zbog krivičnog djela silovanje u pokušaju, reagovala je i Delegacija EU u BiH.

„U ovom konkretnom slučaju, preporučio bih Savjetu da suspenduje odluke o imenovanju ili njeno poništenje ukoliko se utvrdi da zaista postoji krivična presuda izrečena protiv dotične osobe“, navedeno je u pismu koje je 1. avgusta na ruke Milana Tegeltije poslao Lars Gunar Vigemark.

Šef Delegacije EU u BiH ustvrdio je da ovaj slučaj „dodatno narušava sliku Visokog sudskog i tužilačkog savjeta":

„Stoga smo stava da biste trebali preduzeti temeljitu istragu po ovom pitanju kako bi se utvrdilo kako je bilo moguće da Savjet donese ovakvu odluku. Bilo bi nam zadovoljstvo da nas obavijestite o svojim nalazima“, naveo je Vigemark.



Žurnal je, podsjećamo, početkom sedmice objavio da su članovi VSTS-a, iako su znali da je osuđivan zbog silovanja u pokušaju i nasilničkog ponašanja, 17. jula ove godine produžili Huseinu Delaliću mandat dodatnog sudije za još dvije godine.

Ove osude, izrečene 1982. godine na Opštinskom sudu u Trebinju, sudija Delalić je godinama skrivao, te je tako nekoliko puta bivao imenovan za nekoliko nosioca pravosudnih funkcija u BiH.

Kancelarija disciplinskog tužioca u aprilu ove godine podigao je tužbu protiv Delalića zbog skrivanja bitnih podataka iz biografije, tražeći, pritom, njegovo razrješenje. Iako su u Prvostepenoj disciplinskoj komisiji dva člana VSTS-a – Selim Karamehić i Berina Alihodžić, Visoki sudski i tužilački savjet je u julu, ipak, procijenilo da te činjenice ne štete ugledu nosioca pravosudne funkcije, te su mu produžili mandat za još dvije godine. Zbog svega ovoga reagirala je Delegcija EU, nazvavši ove informacije „uznemirujućim“.

Prema informacijama Žurnala, posljednja dva radna dana u VSTS-u je zavladala opšta pometnja zbog objelodanjivanja ovih informacija.

Iako je sa suprugom na putu u Moskvi, predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija pokušava pronaći zakonsku mogućnost za odluku o imenovanju Huseina Delalića za dodatnog sudiju Kantonalnog suda u Sarajevo. Međutim, suspendovanje ili poništavanje odluke o imenovanju Delalića moglo bi otvoriti i druga pitanja koja bi Tegeltija morao riješiti.

Naime, njegov prijatelj Saša Labotić ostao je na poziciji okružnog tužioca iz Banjaluke iako je i on godinama skrivao da je na Sudu BiH pravosnažno osuđen zbog krivičnog djela.

Labotića je Prvostepena disciplinska komisija kaznila samo novčanom kaznom, iako je Kancelarija disciplinskog tužioca tražila njegovo razrješenje.

Predsjednik Disciplinske komisije bio je član VSTV-a Dragomir Vukoje. Labotić je, inače, poznat i po tome što je podigao optužnicu protiv Davida Dragičevića , iako je znao da je on i službeno proglašen mrtvim. Lars Gunnar Vigemark o ovom slučaju se nije oglašavao.

(Žurnal)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

ma ja sam

04.08.2019 08:58

Sve je ovo bez veze.Vigemark je Dodikov jaran a samim tim i Tegeltijin.Eto smetaju mu neki propusti a "potkivanje" se zaboravilo.

ODGOVORITE
Name

Ре

04.08.2019 10:43

Сад мало о тужилаштву , само немој нове акцизе, провидно до потпуне пропасти.

Name

075

04.08.2019 14:17

Što reče Mektić, Bosna i Hercegovina je država u kojoj su sudije u bjekstvu, tužitelji u pritvoru, a kriminalci na vlasti !!

Name

Ma ništa

04.08.2019 09:01

Zna se da je Vigemark čovjek ove vlasti. Poznati su njegovi česti stavovi da se formira vlast mada se zna da je ista nastala krađom na izborima

ODGOVORITE
Name

re

04.08.2019 15:07

Ako je bila krađa,što izbori nisu poništeni??Samo još reci da su Hrvati ubedljivo izabrali Komšića???

Name

Pero

04.08.2019 09:41

Moraćeš ti to dobro potkovati ako hoćeš odgovore. Pa taj Tegeltija je ogledalo svega u BiH

ODGOVORITE
Name

Jaffa

04.08.2019 15:20

Oni “rade” zajedno, ista je to ekipa. A ova priča je da se zaboravi “potkivanje” i zaštita kriminala i korupcije!

Name

Cinjenice

04.08.2019 09:45

Sto veci negativac, to su ti vece sanse da si u VSTS.

ODGOVORITE
Name

TITO

04.08.2019 10:10

CEKAMO SEPTEMBAR...

ODGOVORITE
Name

Šta

04.08.2019 11:01

Ima u septembru

Name

borac

04.08.2019 10:39

Sud sastavljen od kriminalaca.

ODGOVORITE
Name

Odgovornost

04.08.2019 11:16

Nedavno je jedan pripadnik Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) snimljen kako prima mito, a tu se nalazio i Tegetlija. Šta je bilo s tim ? Da li Tegetlija uopšte ima kredibilitet da bude na čelu VSTS ili i on treba da snosi odgovornost ?

ODGOVORITE
Name

re

04.08.2019 15:09

Čini mi se da nisu pogledao snimak?Koliko je para tražio tegeltija i šta je obečao???

Name

Zakletva

04.08.2019 13:18

Sramno je sve to sto se radi.Sramno po sve zrtve,koje cekaju svoju pravdu.Covjeku se gati sve to kad cita...silovanje,pljacke,razvrat,prevare..a to tek sa optuznicom za pokojnog Davida,to je mogao samo monstrum pisati!Ako ima djecu,nek zamisli svoje izmasakrirano dijete baceno u kanalizaciju...uh...Boze,daj svoj sud,kad drugog nema da se narod oslobodi patnje i nepravde!Otisao u Moskvu...mozda da sebi nadje novo mjesto boravka ili provodi se,gospodja naucila na luksuz.....Jovan,Nikola,David,Slavisa...nigdje vise nece otici,samo humke cekaju svoju pravdu! Mi,zivi,ako se zivotom moze zvati,bolji i pravedniji!

ODGOVORITE
Name

B. Babić

04.08.2019 14:03

Ma nema ništa od ovog pisma. Ovaj je Vigemark je nebitan lik

ODGOVORITE
Name

Šta su to postali pravo i pravda

05.08.2019 13:54

Ima li kraja ovom budalesanju i majmunisanju iz VSTV-a....Šta rade OHR - Vigemark i ostala ekipa konkretno osim što su zabrinuti, mole i smatraju da bi bilo lijepo? A šta kada nije lijepo kao što nije lijepo skoro pa ništa??? Šta još treba da se dogodi u ovoj državi da se neki red počne uvoditi? Koliko li je jak Milan Tegeltija da mu niko ništa ne može? Izgleda mnogo, mnogo.....i sve mu se izgleda može!!!!