Počela analiza voda u "Incelu"

Nakon što je utvrđeno prisustvo velikih količina opasnog ulja piralen u zemljištu u krugu nekadašnjeg Incela, nastavljene su analize. Sada je ključno praćenje podzemnih voda.

Republika Srpska 02.08.2019 | 21:39
Počela analiza voda u "Incelu"
Krug nekadašnjeg industrijskog giganta ovih dana pod opsadom je nadležnih službi. Nakon analize vodotoka Vrbasa i zemljišta, na red je došla i analiza podzemnih voda.

Tačno pet uzoraka izuzeto je iz bušotine koju su nadležni pripremili prije nekoliko dana. Nakon uzorkovanja prve, identičan proces slijedi i na preostale četiri bušotine.

Nakon što su izuzeti, uzorci će biti proslijeđeni na laboratorijsko ispitivanje. Kako saznajemo, u samoj pripremi bušotina, tokom bušenja izuzeti su i uzorci zemljišta na različitim visinama, od jednog do tri i po metra, da bi u slučaju potrebe i oni bili analizirani. S obzirom na to da piralen nije pronađen u vodotoku Vrbasa, nadležni ga ne očekuju ni u podzemnim vodama.

“Ne očekujem prisustvo piralena ni u jednom od ovih uzoraka koji su uzeti. Mi smo u razgovoru sa laboratorijom predložili da se, što je moguće brže, urade analize, tako da očekujem da će oni raditi i tokom vikenda”, navodi Miroslav Tanasić, glavni republički vodni inspektor.

Precizni rezultati trebalo bi da stignu do sredine naredne sedmice. Podsjetimo, u srijedu su nezvanično objavljeni rezultati analize zemljišta u Incelu. Od 52 analizirane lokacije, na čak 21 utvrđeno je prisustvo piralena kojeg ima i tri hiljade puta više od dozvoljenog. Između ostalog, i ti rezultati korišćeni su pri odabiru lokacija za uzorkovanje podzemnih voda.

“Ovdje je bilo mnogo problema oko bušenja i izrade pijezometara, jer se stalno nailazilo na podzemne konstrukcije koje su sastavni dio fabrike i koje su stvarale velike probleme, jer su na nivou od dva metra podzemni hodnici koji sprečavaju bušenje i morali smo izvršiti mnogo bušenja da bismo dobili ova četiri referentna mjesta”, navodi Milan Gavrić, pomoćnik ministra u resoru vodoprivrede.

Nakon što budu poznati rezultati prve analize podzemnih voda, pristupiće se dodatnim. Podsjetimo, u rješenje ekološkog "akcidenta" uključeni su i međunarodni konsultanti, a UNDP i Vlada Švedske obezbijedili su 300.000 dolara za sanaciju prioritetnih lokacija.

(RTRS)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

konacno

02.08.2019 20:03

Za pohvalu je da se konacno nesto po tom pitanju radi ,ali treba naglasiti koga su zmije ujedale cuva se i gustera ,hocu reci povjerenje je poljuljano ,treba sve posmatrati i kontrolisati a to mogu gradjani otvorite oci .

ODGOVORITE
Name

Milan

02.08.2019 20:15

Da nije bilo Draška, Jelene, Vukanovića i još nekoliko aktivista, vlast nikada nebi pokrenula to pitanje. Nije njima bitno što ce ljudi obolijevati. Oni misle da otrov bira po stranačkoj liniji, ali prevarili su se.

ODGOVORITE
Name

Re

02.08.2019 20:41

Najbolje bi bilo da crveni miting organizuju u krugu Incela.

Name

re re

03.08.2019 11:35

Da se vlasnici firme u Incelu nisu ponašali bahato sve bi bilo OK.

Name

Iv

02.08.2019 20:39

14 godina vi krijete i lazete,14godina trujete gradjane Banja Luke! Lazovi ,gdje su pare uz 2005 godine za odvoz piralena? To ste strpali u dzep i jos sad lazete da nije uslo u podzemne vode,lazete i krijete analize uzoraka, a dajete rezmiskim novinama da lazu i manipulisu gradjanima,sve radi skretanja paznje i umanjenje stete po zdravlje gradjana!! Neko to gore vidi

ODGOVORITE
Name

Vjeruj

03.08.2019 07:56

Tako je!!! Crkotine jedne, baš je njih briga, ovo sad samo ulepšavanje trenutne nesreće nad unesrećenim radnicima.

Name

Mico

02.08.2019 20:43

Koliko je radnika Incela ,sto su pravili Siporeks blokove umrlo od raka od 2010 do 2017 ?ako neko zna neka objavi,bili ih je prilicno,Piralen je krivac i ljudi.

ODGOVORITE
Name

crveni horizonti

02.08.2019 22:27

Redica Mara je to riješila u februaru fotosešnom. Ovo sad je samo ugradjivanje.

ODGOVORITE
Name

Зачуђени...

03.08.2019 00:03

Присутан у земљишту и до 3000 пута него што је дозвољено граничним вриједностима, а они га не очекују 2 метра дубље у подземној води. Какооо тооо? И у Чернобиљу су манипулисали са подацима, црвени воле да слажу кад мисле да је то неопходно за очување позиције, безгрешности и "виталног националног интереса" које се може назвати, хамзи га хоп!

ODGOVORITE
Name

Laka

03.08.2019 11:25

Re, Da, mogu ispitivati koliko hoće ali im niko normalan neće poverovati jer su do sada sve slagali. Što ispitivanje ne uradi neka međunarodna institucija. Ovi naši će uraditi kako im sekta kaže

Name

!!!

03.08.2019 13:44

Samo sto je te davne 1986 godine u vrijeme Cernobilske havarije tadasnja drzava imala armiju, civilnu zastitu i daleko manje alavo rukovodstvo. Cernobil od Skoplja mislin da je udaljen vazdusnom linijom nesto vise od 1000 km. Nasi radioloski detektori koje smo mi abehajci imali su na Skopskim pijacama detektovali mnogo jace zracenje nego sto se tolerisalo, posebno se isticalo zeleno povrce po velikoj prijemcivosti radioloskih supstanci. napominjem svaka armijska oblast u SFRJ je imala bataljon ABHO koji se vrlo brzo stavljao u sluzbu civilne zastite, gasenje velikih pozara i slicno. Nasa RS jedino sto ima danas je nekih 100 milionera, mozda 1000 stanovnika koji zive Americkim standardom, ostalo je sve sirotinja koja se moze podijeliti na tesku, srednju i prividnu sirotinju. Ono za sta smo se borili i ovo sto danas nakon 24 godine imamo nikako ne idu ruku pod ruku. I da nedao bog se nije upalila svijest i lampica kod Draska i jos par entuzijasta Banja luka i okolina i sve nizvodno kraj Vrbasa bi bilo osudjeno na tiho umiranje.

Name

Pp

03.08.2019 08:35

Ma samo da zovni dr Karana u pomoc! Kod njega je sve kontra! Gdje nema za njega IMA a gdje Ima za njega bi bilo da NEMA a to mu dodje TAKO JE KAKO VLAST KAZE!!!!

ODGOVORITE