Почела анализа вода у "Инцелу"

Након што је утврђено присуство великих количина опасног уља пирален у земљишту у кругу некадашњег Инцела, настављене су анализе. Сада је кључно праћење подземних вода.

Република Српска 02.08.2019 | 21:39
Почела анализа вода у "Инцелу"
Круг некадашњег индустријског гиганта ових дана под опсадом је надлежних служби. Након анализе водотока Врбаса и земљишта, на ред је дошла и анализа подземних вода.

Тачно пет узорака изузето је из бушотине коју су надлежни припремили прије неколико дана. Након узорковања прве, идентичан процес слиједи и на преостале четири бушотине.

Након што су изузети, узорци ће бити прослијеђени на лабораторијско испитивање. Како сазнајемо, у самој припреми бушотина, током бушења изузети су и узорци земљишта на различитим висинама, од једног до три и по метра, да би у случају потребе и они били анализирани. С обзиром на то да пирален није пронађен у водотоку Врбаса, надлежни га не очекују ни у подземним водама.

“Не очекујем присуство пиралена ни у једном од ових узорака који су узети. Ми смо у разговору са лабораторијом предложили да се, што је могуће брже, ураде анализе, тако да очекујем да ће они радити и током викенда”, наводи Мирослав Танасић, главни републички водни инспектор.

Прецизни резултати требало би да стигну до средине наредне седмице. Подсјетимо, у сриједу су незванично објављени резултати анализе земљишта у Инцелу. Од 52 анализиране локације, на чак 21 утврђено је присуство пиралена којег има и три хиљаде пута више од дозвољеног. Између осталог, и ти резултати коришћени су при одабиру локација за узорковање подземних вода.

“Овдје је било много проблема око бушења и израде пијезометара, јер се стално наилазило на подземне конструкције које су саставни дио фабрике и које су стварале велике проблеме, јер су на нивоу од два метра подземни ходници који спречавају бушење и морали смо извршити много бушења да бисмо добили ова четири референтна мјеста”, наводи Милан Гаврић, помоћник министра у ресору водопривреде.

Након што буду познати резултати прве анализе подземних вода, приступиће се додатним. Подсјетимо, у рјешење еколошког "акцидента" укључени су и међународни консултанти, а УНДП и Влада Шведске обезбиједили су 300.000 долара за санацију приоритетних локација.

(РТРС)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

конацно

02.08.2019 20:03

За похвалу је да се конацно несто по том питању ради ,али треба нагласити кога су змије уједале цува се и густера ,хоцу реци повјерење је пољуљано ,треба све посматрати и контролисати а то могу градјани отворите оци .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

02.08.2019 20:15

Да није било Драшка, Јелене, Вукановића и још неколико активиста, власт никада неби покренула то питање. Није њима битно што це људи оболијевати. Они мисле да отров бира по страначкој линији, али преварили су се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.08.2019 20:41

Најбоље би било да црвени митинг организују у кругу Инцела.

Name

ре ре

03.08.2019 11:35

Да се власници фирме у Инцелу нису понашали бахато све би било ОК.

Name

Ив

02.08.2019 20:39

14 година ви кријете и лазете,14година трујете градјане Бања Луке! Лазови ,гдје су паре уз 2005 године за одвоз пиралена? То сте стрпали у дзеп и јос сад лазете да није усло у подземне воде,лазете и кријете анализе узорака, а дајете резмиским новинама да лазу и манипулису градјанима,све ради скретања пазње и умањење стете по здравље градјана!! Неко то горе види

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјеруј

03.08.2019 07:56

Тако је!!! Цркотине једне, баш је њих брига, ово сад само улепшавање тренутне несреће над унесрећеним радницима.

Name

Мицо

02.08.2019 20:43

Колико је радника Инцела ,сто су правили Сипорекс блокове умрло од рака од 2010 до 2017 ?ако неко зна нека објави,били их је прилицно,Пирален је кривац и људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

црвени хоризонти

02.08.2019 22:27

Редица Мара је то ријешила у фебруару фотосешном. Ово сад је само уградјивање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зачуђени...

03.08.2019 00:03

Присутан у земљишту и до 3000 пута него што је дозвољено граничним вриједностима, а они га не очекују 2 метра дубље у подземној води. Какооо тооо? И у Чернобиљу су манипулисали са подацима, црвени воле да слажу кад мисле да је то неопходно за очување позиције, безгрешности и "виталног националног интереса" које се може назвати, хамзи га хоп!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лака

03.08.2019 11:25

Ре, Да, могу испитивати колико хоће али им нико нормалан неће поверовати јер су до сада све слагали. Што испитивање не уради нека међународна институција. Ови наши ће урадити како им секта каже

Name

!!!

03.08.2019 13:44

Само сто је те давне 1986 године у вријеме Цернобилске хаварије тадасња дрзава имала армију, цивилну заститу и далеко мање алаво руководство. Цернобил од Скопља мислин да је удаљен ваздусном линијом несто висе од 1000 км. Наси радиолоски детектори које смо ми абехајци имали су на Скопским пијацама детектовали много јаце зрацење него сто се толерисало, посебно се истицало зелено поврце по великој пријемцивости радиолоских супстанци. напомињем свака армијска област у СФРЈ је имала батаљон АБХО који се врло брзо стављао у слузбу цивилне застите, гасење великих позара и слицно. Наса РС једино сто има данас је неких 100 милионера, мозда 1000 становника који зиве Америцким стандардом, остало је све сиротиња која се мозе подијелити на теску, средњу и привидну сиротињу. Оно за ста смо се борили и ово сто данас након 24 године имамо никако не иду руку под руку. И да недао бог се није упалила свијест и лампица код Драска и јос пар ентузијаста Бања лука и околина и све низводно крај Врбаса би било осудјено на тихо умирање.

Name

Пп

03.08.2019 08:35

Ма само да зовни др Карана у помоц! Код њега је све контра! Гдје нема за њега ИМА а гдје Има за њега би било да НЕМА а то му додје ТАКО ЈЕ КАКО ВЛАСТ КАЗЕ!!!!

ОДГОВОРИТЕ