Neka se ponovi Hokenhajm - Hungaroring to zaslužuje!

Posle akvaplaning zabave u Nemačkoj, na svakako najuzbudljivijoj trci novije F1 ere, Ferari juri prvu pobedu u sezoni. . . Mercedesu treba uteha zbog totalnog podbačaja na domaćem terenu.

Ostali sportovi 02.08.2019 | 22:15
Neka se ponovi Hokenhajm - Hungaroring to zaslužuje!
Hajde da verujemo da VN Nemačke nije bila tek prolazna tačka nekada nam milog i dragog uzbuđenja koga F1 u osnovi nosi. Ako bar trećinu viđenog uzbuđenja budemo videli na Hungaroringu, biće to kladilačkim žargonom dupla pobeda sporta koji je zbog onih Srebrnih strela u našem ataru počela da zamire, odnosno gasi svaku navijačku slast. Na tu temu, ponovo imamo nešto da kažemo. Apostrof je iznova na vremenskim prilikama, pa prizivamo kišu svevišnju da ako nije lenja, ponovo u nedelju od 15.10 časova zagolica akvaplaningom Pirelijeve pneumatike bolida celog startnog grida. Sećate se prošle nedelje kao su baš te kapljice Hamiltona, Botasa i drugare kao hokejaške pakove bacale ka onoj nesrećnoj Mercedes – Benc reklami kojoj baš ne beše suđeno da preživi trku na Hokenhajmu.

Inače, na prvom nezvaničnom treningu Luis Hamilton je bio nabolji, drugo vreme postavio je Maks Ferštapen, a za njim su štopericu zaustavili Sebastijan Fetel, Pjer Gasli i Kevin Magnusen! Valterija Botasa nema, pa je to trenutno najvažnija informacija sa staze. Motor njegove "W10" Srbrne strele izgleda je u problemu. Mercedes će morati brzo da reaguje u vezi sa pogonskom jedinicom, kako bi ekipa imala dovoljno vremena da uzrati vozaču i pruži mu mašinu s kojom može da se takmiči.  Na drugom treningu u prvi plan izbio je Pjer Gasli, a odmah iza bio je Maks Ferštapen. Luis Hamilton i Valeri Botas su na kraju bili trećeplasirani, odnosno četvrtoplasirani.

Zanima li vas Ferari, crvena mašinerija, koja je gele čuda srećnim odlukama lepo vodila dvojac na trci po nemačkom asfaltu, iako su im trening sesije bile pa malo je reći klasična blamaža za timske boje? Naravno, a epilog znate, pa poslušajmo šta uoči VN Mađarske kaže Matija Binoto, šef Skuderije.

„Budimpešta je staza na kojoj je hlađenje obično važan faktor, odnosno mesto gde se bolidi voze pod maksimalnom konfiguracijom daunforsa. Gume su pod velikim pritiskom zbog krivina. Biće vrlo važno videti da li se naš bolid popravio na različitim tipovima staza”.

Citat, šefa Ferarija koji baš veruje Sebu Fetelu i Šarlu Lekleru mogli bi nazvati i esencijom najave VN Mađarske. Naime, Mercedes AMG Petronas je makar do sada kuburio sa hlađenjem agregata, što je neki vid boljke koja se sa generacije na generaciju prenosi sa sporadičnim odstupanjima kroz Dajmler porodicu. Vremenska prognoza kaže danas je moguća kiša, sutra takođe, i to pre podne, a u nedelju sija sunce, ali neće biti pretoplo, nešto ispod 30 stepeni celzijusa, tačnije oko 26.

To je ključ priče, odnosno nominacije Mercedesa za pobedu na trci. Navijači Ferarija i Red Bula se nadaju da neće biti dupla... 

Ukratko, Ferari očajnički želi da okonča sezonu pobedom, ali naglašavamo da im Hungaroring generalno ne leži. Bitno im je mnogo, jer uprkos najavama navijački orijentisanih, odnosno rezultatima iz pedsezone zavedenih stručnih komentatora, Skuderija do danas nije ostvarila ni jednu pobedu, dok je u istom periodu lane imala čak četiri. Što se tiče Red Bula, oni su umeli da iznenade, ali ovde, tačnije na VN Mađarske dobar rezultat Maksa Ferštapena ne bi bio nikakvo iznenaenje zato što Hungaroring leži njegovom bolidu. Nadalje, na Meklaren treba računati kao za bodove spreman tim, kome će za petama po performansama bolida najverovatnije biti Toro Roso.

O ostalima, makar u ovom momentu nema smisla raspredati široke priče, jer videće se na treninzima ko se i u kom smeru trudio u protekloj nedelji. Zato konstatujemo da su već gore pomenuti timovi najinteresantniji, te da će biti interesantno njihovo ponašanje na stazi sa dve DRS zone.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar