Mitalu određena milionska kaucija

 Kantonalni sud u Tuzli donio je rješenje kojim se prihvata jemstvo, odnosno kaucija za puštanje iz pritvora predsjednika Nadzornog odbora Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) Pramoda Mitala i njegova dva bliska saradnika.

Bosna i Hercegovina 30.07.2019 | 13:27
Mitalu određena milionska kaucija
Postupajući kantonalni tužilac Ćazim Serhatlić za "Klix.ba" je rekao da je Kantonalni sud u Tuzli donio rješenjem kojim se prihvata ranije upućeni zahtjev, naglasivši da će više informacija o ovom slučaju biti poznato naknadno. 

Nakon što bude uplaćena kaucija od skoro tri miliona KM, uz 21 milion maraka imovinsko-pravnog zahtjeva, Mital i saučesnici bi trebali pravno postati slobodne osobe.

Još uvijek nije poznato da li rješenje sadržava određene mjere zabrane, koje bi osumnjičenima nametnule ograničeno kretanje.

Kako piše pomenuti sarajevski portal, ukoliko sve administrativne procedure budu tekle predviđenom dinamikom, novac bi mogao da bude uplaćen u toku ovog dana.

Tužilaštvo TK milionera Pramoda Mitala, zatim, člana Nadzornog odbora GIKIL-a Radžiba Daša i generalnog direktora lukavačke kompanije Parameša Batačarija tereti za počinjenje krivičnog djela organizovani kriminal uz zloupotrebu položaja i ovlaštenja u poslovanju.

Nakon što im je Kantonalni sud u Tuzli odredio jednomjesečni pritvor, odbrane osumnjičenih pokrenule su intenzivne pregovore s Tužilaštvom TK u vezi oslobađanja uz kauciju. Mitalova odbrana je za kauciju ponudila milion evra, dok je advokatski tim njegovih saradnika izrazio spremnost za isplatu 500.000 evra. 

Kantonalno tužilaštvo je istaklo svoj zahtjev, odnosno osiguravanje imovinsko-pravnog zahtjeva koji je vezan za 21 milion KM za koliko je utvrđeno oštećenje kompanije GIKIL u periodu od 2006. do 2015. godine. Ovaj iznos će se koristiti u slučaju osuđujuće presude.

Obje stavke danas je u svom rješenju prihvatio Kantonalni sud u Tuzli, a nakon što novac bude uplaćen, Mital, Daš i Batačari izlaze na slobodu.

Tužilaštvo TK izvjestan period sprovodilo je istrage u GIKIL-u, a one su rezultirale hapšenjem trojice članova uprave.

Dokumentaciju o kriminalnim radnjama GIKIL-u tuzlansko Tužilaštvo dva puta je slalo na ocjenu nadležnosti i u Tužilaštvo BiH koje se izjasnilo nenadležnim.

(Klix.ba)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Đorđe

30.07.2019 13:37

Dražav u kojoj se pravda može kupiti, nepravda je besplatna. Pozdrav dobrim ljudima...

ODGOVORITE
Name

kixKo

30.07.2019 13:58

Po meni sud u Tuzli je ovaj put dobro uradio, kaucija 3 miliona i uplata 21 milion zaloga za eventualnu odgovornost. Rijetko dobra odluka suda. Sada je na tužilaštvu red da to sve dokaže i da se sve pare vrate kome i pripadaju, e tu bi moglo biti problema.

ODGOVORITE
Name

Tolmak

30.07.2019 17:25

Može da bude:Vrati koko što si pozobala, ili: Tresla se gora,rodio se miš. Da znam zašto je konkreto optužen ovaj čovjek, mogao bi reći de će biti ono prvo, ili ovo drugo.

ODGOVORITE
Name

brecalo

30.07.2019 18:31

To je za njega sica dok je za ove nase pravo blago inace ovi nasi nebi nikad vidjeli te pare A gdje ce te pare da zavrse naravno zna se

ODGOVORITE