Миталу одређена милионска кауција

 Кантонални суд у Тузли донио је рјешење којим се прихвата јемство, односно кауција за пуштање из притвора предсједника Надзорног одбора Глобал Испат Коксне Индустрије Лукавац (ГИКИЛ) Прамода Митала и његова два блиска сарадника.

Босна и Херцеговина 30.07.2019 | 13:27
Миталу одређена милионска кауција
Поступајући кантонални тужилац Ћазим Серхатлић за "Клиx.ба" је рекао да је Кантонални суд у Тузли донио рјешењем којим се прихвата раније упућени захтјев, нагласивши да ће више информација о овом случају бити познато накнадно. 

Након што буде уплаћена кауција од скоро три милиона КМ, уз 21 милион марака имовинско-правног захтјева, Митал и саучесници би требали правно постати слободне особе.

Још увијек није познато да ли рјешење садржава одређене мјере забране, које би осумњиченима наметнуле ограничено кретање.

Како пише поменути сарајевски портал, уколико све административне процедуре буду текле предвиђеном динамиком, новац би могао да буде уплаћен у току овог дана.

Тужилаштво ТК милионера Прамода Митала, затим, члана Надзорног одбора ГИКИЛ-а Раџиба Даша и генералног директора лукавачке компаније Парамеша Батачарија терети за почињење кривичног дјела организовани криминал уз злоупотребу положаја и овлаштења у пословању.

Након што им је Кантонални суд у Тузли одредио једномјесечни притвор, одбране осумњичених покренуле су интензивне преговоре с Тужилаштвом ТК у вези ослобађања уз кауцију. Миталова одбрана је за кауцију понудила милион евра, док је адвокатски тим његових сарадника изразио спремност за исплату 500.000 евра. 

Кантонално тужилаштво је истакло свој захтјев, односно осигуравање имовинско-правног захтјева који је везан за 21 милион КМ за колико је утврђено оштећење компаније ГИКИЛ у периоду од 2006. до 2015. године. Овај износ ће се користити у случају осуђујуће пресуде.

Обје ставке данас је у свом рјешењу прихватио Кантонални суд у Тузли, а након што новац буде уплаћен, Митал, Даш и Батачари излазе на слободу.

Тужилаштво ТК извјестан период спроводило је истраге у ГИКИЛ-у, а оне су резултирале хапшењем тројице чланова управе.

Документацију о криминалним радњама ГИКИЛ-у тузланско Тужилаштво два пута је слало на оцјену надлежности и у Тужилаштво БиХ које се изјаснило ненадлежним.

(Клиx.ба)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ђорђе

30.07.2019 11:37

Дражав у којој се правда може купити, неправда је бесплатна. Поздрав добрим људима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

киxКо

30.07.2019 11:58

По мени суд у Тузли је овај пут добро урадио, кауција 3 милиона и уплата 21 милион залога за евентуалну одговорност. Ријетко добра одлука суда. Сада је на тужилаштву ред да то све докаже и да се све паре врате коме и припадају, е ту би могло бити проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Толмак

30.07.2019 15:25

Може да буде:Врати коко што си позобала, или: Тресла се гора,родио се миш. Да знам зашто је конкрето оптужен овај човјек, могао би рећи де ће бити оно прво, или ово друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брецало

30.07.2019 16:31

То је за њега сица док је за ове насе право благо инаце ови наси неби никад видјели те паре А гдје це те паре да заврсе наравно зна се

ОДГОВОРИТЕ