"Nećemo sjediti skrštenih ruku"

SDS će učestvovati u razgovorima o formiranju novog Savjeta ministara BiH, jer ima kapacitet za to, izjavio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović večeras u intervjuu za televiziju „Hajat“.

Bosna i Hercegovina 29.07.2019 | 22:49
"Nećemo sjediti  skrštenih ruku"
Da li će SDS biti dio novog Savjeta ministara BiH još nije poznato, tvrdi Šarović.

„Ne znači da ćemo mi da ostvarimo konačan i krajnji cilj, nikad to nismo ni rekli, ali obećavam da nećemo sjediti skrštenih ruku, bićemo dio nekog procesa, da razmjenjujemo mišljenja. Neko bi možda rekao 'vi mutite vodu'. Jednostavno, ne želimo da sjedimo po strani, naša snaga nas na to upućuje“, kaže Šarović.

Na tvrdnje čelnika pojedinih političkih partija da je malo vjerovatno da SDS formira novi Savjet ministara BiH sa ukupno dva poslanika, Šarović ističe da je istorija na čelu sa Miloradom Dodikom pokazala drugačije.

„Bio sam jedan od učesnika te skupštine u Bijeljini i, kada smo otišli kući, oni su tokom noći hvatali sa SFOR-ovim helikopterima poslanike, jednog u Hrvatskoj, dva Bošnjaka, da bi pokušali da osiguraju većinu. Osigurali su to, kod njih je to bilo legitimno. Tada je premijer postao sadašnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i hvalio se uvijek da je to demokratija. A to znači da vam ta demokratija omogućava da pregovarate i napravite većinu sa samo dva poslanika“, kaže Šarović i dodaje:

„Sada, kada mi imamo četiri ili pet poslanika, to nije legitimno, jer on ima šest. Sve je demokratski, legitimno i ako prihvatimo jedan princip prihvatićemo i neki sličan u drugoj ulozi. Vjerovatno se ide na to da se stvori slika da je javnost kratkog pamćenja, a mi smo tu da podsjetimo na ono što je bilo prije 10-15 godina“.

Šarović ističe da je kao ministar uspio od Ministartva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa stvori instituciju koja radi, ostvaruje rezultate, čije dobre ideje i konkretne poteze građani u BiH itekako osjete.

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

...

29.07.2019 21:10

Podrska ministru Sarovicu i da stari saziv SM ostane i u ovom mandatu...ministri Sarovic,Zvizdic,Mektic su odlicno radili svoj posao,timski,bez huskanja...oni su nada da mozemo skupa da razvijamo ovu nasu zemlju...jednistavno ministra Sarovica Federacija postuje i voli...vjerujemo ovoj ljudskoj gromadi...podrska ministru Sarovicu

ODGOVORITE
Name

re

30.07.2019 05:48

VI IMATE 2 POSLANIKA gosp. ŠAROVIĆ. SREĆNO VAM, VOLIO BIH DA FORMIRATE VLAST, DA MEKTIĆ OSTANE MINISTAR, ON JE NAJSPOSOBNIJI MINISTAR U OVOM SAZIVU SM.

Name

Sale

30.07.2019 06:44

Sto nenabroja sta su to dobro uradili ministri pogotovo Zviszdic i Mektić?

Name

re

30.07.2019 07:40

Baja će reći da se predomislio i da je njegov prvi premijerski mandat bila greška AHHAHAHAHHAHAHAH

Name

Re SVIMA

30.07.2019 18:26

G-dine Šaroviću, SM se može formirati bez SDS kao i bez SDA, ali ne može bez SNSD i HDZ. U PS BiH je 42 poslanika 28 FBiH i 14 RS, U PS BiH participira 12 stranaka, čak 7 stranaka ima ukupno 11 poslanika uključujući tu i SDS i PDP. Iz RS se ne može zaobići SNSD čija koalicija ima 9 poslanika, 4 od 5 delegata u Domu Naroda, plus član predsjedništva. U FBiH se može zaobići SDA koja ima 8 iz FBiH i 1 iz RS ukupno 9 i to tako što SDP-5 HDZ-5 DF-3. SBB-2 i A-SDA-1 što bi bila preslikana situacija iz 2010 godine. Parlamentarna većina iz FBiH u PS BiH se formira na osnovu skupštinske većine u Parlamentu FBiH i nakon izbora predsjednika FBiH i njegovih zamjenika najbliže dogovoru su navedene partije,koje od ukupno 98 mandata imaju 52,u parlamentu FBiH, to Vam je poznato i učešće SDS-2 i PDP-2 ne može obezbjediti prostu većinu od 22 poslanika.Da li Vi pravite priču oko SM samo da se priča u tom slučaju javnost bi trebala biti upoznata sa tom matematičkom kombinacijom.

Name

Zoran

29.07.2019 21:40

Sve sto ste rekli je smisleno i u skladu s vasim realnim i racionalnim poliickim djelovanjem,kako u proslosti tako i sad kad ste predsjednik jedine istinske narodne stranke,tu nema spora...Ali ako bi mogli da vas zamolimo da dok ne pocnu ti razgovori i eventualni pregovori,usmjerite svu svoju energiju na sredjivanje stranke kojoj ste na celu u cilju potpune konsolidacije i spremnosti da navedene procese docekamo cisti,zdravi,umiveni i istinski opredijeljeni da mijenjamo opste beznadje u kom se kao drustvo nalazimo...Posjetite Doboj...trebamo vas i trebaju vas svi dobronamjerni gradjani i Doboja i RS...Ako u Doboju otklonimo sve nedoumice i krenemo naprijed cistog srca i puni energije bice lakse i vama i nama...vama da vodite a nama da vas slijedimo...

ODGOVORITE
Name

Re: Zoran

30.07.2019 20:23

Svaka cast za komentar. Citam i zelim da napisem gotovo identican tekst kao Vas, uz opasku da nisam pripadnik ni jedne politicke partije. Hvala mudri moj sugradjaninu!

Name

Милан

31.07.2019 04:41

Баш тако! Покажите на примјеру Добоја колико сте јаки и шта је ваш стварни циљ. Велики је број незадовољних људи у Добоју које сте могли привући себи а ви сте пустили да СДС у Добоју нестане.

Name

Skeptik

29.07.2019 21:48

Ali, Šaroviću, ti nemaš transprtere SFORA...

ODGOVORITE
Name

Gojko

30.07.2019 07:42

Najbolje da ovi mangupi budu i ministri i poslanici i predsednici i sudije, sve. Nema niko bolji! E to je režim, bagro nepismena

Name

TB

29.07.2019 21:51

Velika podrška Gosp. šarović. Vi ste nam jedini spas sa mladim poslanicima koji su jedini pravi opozicionari ovoj vlasti.

ODGOVORITE
Name

Pera

29.07.2019 22:39

Reci Baji kako je došao na vlast on zaboravlja i samo mantra svoju priču

ODGOVORITE
Name

Bolje i ti

30.07.2019 06:02

Bolje i ti da budeš u vlasti nego izdajnici Stevandić i Obren Petrović a o Ljigavom Špiriću , , Tegeltiji , Majkićki , Košarcu , ja mislim da većeg šljama nema od njih , Dodik ako imaš imalo pameti spasi srpski narod od ovih seljaka otjeraj ih iz Snsd i treba definitivno Dns otjerati iz koalicije ,jer na terenu samo pljuju po Snsd i Dodiku , takav ološ kao Dns ne treba Dodiku , prepusti vlast Šarovicu i riješi se ovih izdajnika i ljigavaca inače narod će te zamrziti kao i nijh

ODGOVORITE
Name

Doboj

30.07.2019 20:25

Ne pljuju samo ovi iz DNS-a, DRPOS je jos glasniji.

Name

ana

30.07.2019 06:07

nista mjenjati ovaj Savjet ministara radi dobro

ODGOVORITE
Name

Sa strane

30.07.2019 07:51

Izvini, ako nije neka tajna... A šta su to uradili?

Name

Tito

30.07.2019 07:26

Eee nek ima neko u SDS-u da moze pametno odgovoriti Dodiku, jer sve za sta on optuzuje SDS on to uporno radi, i zato gospodine Šaroviću samo pametno i pobjedićes bez problema jer toliko ima loših stvari a u vezi sadasnje vlasti da 30 dana bez prestanka mozes pricati o tome. Samo razmislite i vidjet cete koliko su zla napravili...PAMETNO samo..

ODGOVORITE
Name

Mislim

30.07.2019 08:19

Legitimno je kupovati poslanike/Dodik. Mi smo pobjednici,nema veze kako/Dodik. Zato pitanje za Šarovića : Sto ne bi i Vi kupovali poslanike i radili to sto je za Dodika legitimno? Slobodno to uradite ako možete. A i da ostane ovako dalje nije loše, Savjet ministara nije vlada a plus je u teh. mandatu i nema puno odgovornosti. Zlo bi bilo da jedan Telgetija zasjedne i u fotelju BiH a godinama lajao protiv te iste BiH. Neka sadi krompire sa Spiricem pa mogu kupiti još po jedan stan u Becu.A i pisanje knjiga nije loše,i to donosi stanove samo dok si u SNSD.

ODGOVORITE
Name

RE ZORAN

30.07.2019 17:07

Zorane slažem se. SDS treba hitnu konsolidaciju svojih redova, usaglašavanje prioriteta i poslije toga masovnu kampanju za prijem novih, mladih nekompromitovanih članova.

ODGOVORITE