EP - "Triler" na Volosu pripao "orlićima": Srbija prva!

Srbija bolja od Turske na EP za kadete. Kao prvi u osmini finala, naredni rival Litvanija.  Vodili, zapetljali se, izvukli se! Reprezentacija Srbije do 18 godina uspela da savlada Tursku u poslednjoj utakmici u grupi Evropskog prvenstva.

Košarka 29.07.2019 | 20:59
EP - "Triler" na Volosu pripao "orlićima": Srbija prva!
Takmičenje u Grupi B na Evropskom prvenstvu za kadete Srbija je završila kao prva i sa tog mesta će u osminu finala. Protivnik će biti selekcija Litvanije, koja je u Grupi A zauzela poslednje mesto, sa dva poraza i jednom pobedom.

"Orlići" su u odlučujućem duelu za lidersku poziciju savladali vršnjake iz Turske, do trećeg kola jedine ne poražene u grupi – 76:67 (16:18, 20:14, 18:11, 22:24).

Iako rezultat to ne govori, poslednjih 25 sekundi bile su vrlo dramatične. Turci, koji su veći deo meča bili u zaostatku, u pojedinom momentima i više od deset poena, u poslednjoj četvrti su uhvatili priključak, a 22 sekunde pre kraja imali i tri slobodna bacanja za izjednačenje, pošto je Tibet Goroner fauliran pri šutu za tri poena pri rezultatu 69:66.

Na sreću po Srbiju, pogodio je samo prvo, a u penal završnici Turska je postigla samo jedan poen, dok su "orlići" nanizali sedam i zasluženo upisali drugi trijumf. Srbija je prfethodno pobedila Nemačku i izgubila od Velike Britanije.

Najefikasniji igrač u srpskom timu bio je Aleksandar Langović sa 14 poena, dok su po 12 postigli Đorđe Pažin i Aleksej Pokuševski. Srbija je inače dvostruki uzastopni prvak Evrope u ovoj kategoriji.

U turskoj ekipi Gorener je bio prvi strelac sa 15 poena.

Reprezentacija Srbije do 18 godina uspela je da savlada Tursku poslednjoj utakmici u grupi Evropskog prvenstva i tako da dođe do prvog mesta sa skorom od dve pobede i jednog poraza. Orlići su tukli Tursku 76:67.

Pri rezultatu 69:67 Aleksej Pokuševski se našao na liniji za slobodna bacanja i sa dva precizna hica rešio je pitanje pobednika. Srbija je otišla na četiri razlike na 18 sekundi pre kraja i to nije smela da ispusti. Na kraju su naši momci uspeli da privedu meč kraju uspešno.

Orlove su do odlaska u osminu finala sa prvog mesta vodili Aleksandar Langović sa 14 poena, dok su Pažin i Aleksej Pokuševski dali po 12 poena. Srbija će u osmini finala Evropskog prvenstva igrati protiv četvrtoplasirane ekipe iz grupe B, a to bi trebalo da bude Litvanija.

Selektor Slobodan Klipa može da bude zadovoljan pobedama u prvoj i trećoj utakmici, mada onaj poraz od Velike Britanije ne mora da bude loše jer može da služi našim mladim igračima kao podsetnik da ne sme da dođe do bilo kakvog opuštanja.

Bio je to meč sa Turcima u kom je Srbija imala ritam tokom celog meča, držala je prednost, ali je na kraju Turska imala šansu da preokrene kada je povela čak. Ipak, Srbija je ostala prisebna i na kraju je došla do pobede i plasmana dalje.

Ponedeljak

Grupa A

Velika Britanija - Nemačka 66:86 (17:20, 26:25, 15:22, 8:19)

Srbija - Turska 76:67 (16:18, 20:14, 18:11, 22:24)



Izvor: mozzartsport

Foto: FIBA

Komentari / 0

Ostavite komentar