Sabor Srba opet na Trebavi

Kod hrama Uspenja Presvete Bogorodice u dobojskom selu Zelinja održan je drugi Sabor Srba koji su za vrijeme rata bili primorani da napuste svoja ognjišta. Saboru je prethodila molitva u hramu.

Republika Srpska 29.07.2019 | 19:54
Sabor Srba opet na Trebavi
Saborovanje je prilika da se i staro i mlado sastane u Zelinji, koju je usljed posljednih ratnih zbivanja napustio veliki broj Srba.

Osim što posjete rodnu grudu, susretnu se sa rodbinom i starim poznanicima koji su danas rasuti po Srbiji, Hrvatskoj, kao i po drugim zemljama. Ispunjeni su i srećom i tugom. Radost je doći u svoje selo, a sa druge strane, tužno što je selo ostalo bez svojih stanovnika.

Joco Kovačević jedan je od rijetkih koji je odlučio da ne napušta Zelinju. Mnogo je toga, kaže, što bi trebalo da se uradi, ali na sve te nedaće zaboravi se kada selo ispune stari mještani.

Ideja da se okupe u rodnom kraju zaživjela je prošle godine, kada je obilježen jubilej škole u ovom selu.

Saborovanju je prethodila molitiva u Sabornom hramu, kojoj su prisustvovali i predstavnici Gradske uprave, nakon čega je druženje nastavljeno uz igru i pjesmu.

(BN televizija)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Haha

29.07.2019 18:54

Došli iz gradske uprave pa dosli da jedu i piju zato su dosli

ODGOVORITE
Name

Dzoo

29.07.2019 20:02

Tako je Srbovanju nikad kraja a za decu da ne pitamo sto beze ka zapadu a volimo Ruse. Nikad pameti zavadili nas a oni opljackase Srbski narod. Danas sam bio u Sarajevu ljudi nemoze se proci zar je moguce da toliko turista posecuje mrsko Sarajevo Kineza bas ima kao Kineza Srba na stotine sve grupa iza grupe. A mi sa pjanim popovima popujemo

ODGOVORITE
Name

Aco

29.07.2019 22:34

Ajd ne mlati gluposti...sta ti znas o obicajima...

Name

Dzoo

30.07.2019 01:07

Eto ti znas pa dalje Srbuj a nemas u frizideru ni komad slanine da ne pricamo o teletini itd. Zalosno je to moj druze kad vidim ove muslime veruj zagadi mi se kako mi izgledamo od sela pa do grada beda smo jad i cemer veruj