Zvanično: Sarajevo evro-utakmicu igra u Zenici!

Prva utakmica 3. kola Lige Evrope igra se 8. avgusta.  Direktor "Bilinog polja": Sarajevu stadion 2 dana! Navijači zeničkog kluba tražili da ''Horde zla'' ne budu smještene na Jug.

Fudbal 29.07.2019 | 17:30
Zvanično: Sarajevo evro-utakmicu igra u Zenici!
Fudbalski klub Sarajevo prvu utakmicu trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope između BATE Borisova ili Rozenborga definitivno će igrati – na stadionu ''Bilino polje'' u Zenici!

Prvobitno je ta opcija i bila najavljena, dok se par dana kasnije pojavila informacija da je aktuelni šampion BiH spreman da ''pogazi ponos'' i Bjeloruse ili Norvežane dočeka na stadionu Željezničara, koji je bio spreman da ustupi Grbavicu na korištenje uz određene uslove.

UEFA je tokom dana obavijestila Sarajevo da danas ističe rok za prijavu stadiona, te da, ukoliko žele da igraju na terenu vječitog rivala, moraju da dobiju pismenu saglasnost rivala iz trećeg kola i Fudbalskog saveza BiH.

Na kraju, Sarajevo je odlučilo da 8. avgusta svoj evropski meč igra u Zenici, a o tome su javnost obavijestili putem zvaničnog sajta.

Kako navodi klub sa Koševa, jedan od osnovnih razloga ovakve odluke jeste da su fiksni troškovi u ponudi Željezničara trostruko veći od one koja je stigla od Čelika.

Fudbalski klub Sarajevo se zahvalio ministru kulture i sporta kantonalne Vlade Mirvadu Kuriću, te gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki na ukazanoj želji za učestvovanjem u organizaciji utakmice u Sarajevu.

Klub je istakao i da će u cilju stvaranja što je moguće bolje navijačke atmosfere kompletirati nekoliko aranžmana kako bi svi zainteresovani navijači mogli povoljno i bezbjedno podržati klub na utakmici u Zenici.

Stadion "Asim Ferhatović - Hase", na kojem bh. šampion igra domaće utakmice, nije uslovan za evropske utakmice ove faze pa je odlučeno da se utakmica organizuje na stadionu koji će, prema riječima direktora ''Bilinog polja'' Edo Omić, Sarajevo koristiti dva dana.

''Sarajevo će, sa kompletnom infrastrukturom, iznajmiti naš stadion na 48 sati, odnosno dan ranije i na sami dan utakmice. Noć ranije odradit će i trening'', rekao je Omić, koji napominje kako će Sarajevo odlučiti na koji će način koristiti zenički stadion.

Omić ističe kako je bio u kontaktu sa Čelikovom navijačkom grupom "Robijaši", koji, kazao je, vjerovatno neće biti zainteresovani za ovu utakmicu.

''Oni su samo tražili da navijačka grupa "Horde zla" ne bude smještena na tribini Jug, na kojoj su tradicionalno najvjerniji Čelikovi navijači kada igra naš klub. To ćemo pokušati ispoštovati i staviti u ugovor s FK Sarajevo. U ugovoru ćemo naznačiti i kako će eventualnu štetu na stadionu snositi FK Sarajevo, ali nećemo tražiti nikakvu bankovnu garanciju'', napominje Omić.

Dodaje kako je njihova ponuda, očigledno, bila povoljnija od one koju je tražio Željezničar za iznajmljivanje Grbavice.

Izvor: mondo.ba/Fena

Komentari / 0

Ostavite komentar