Za dva sata osam hiljada munja

Snažno nevrijeme sa obilnom kišom i olujnim udarima vjetra zahvatilo je noćas Istru i Kvarner, a za samo dva sata zabilježeno je više od 8. 000 munja.

Region 27.07.2019 | 11:23
Za dva sata osam hiljada munja
– Približavanje olujnih sistema iz Italije podstaklo je razvoj novih grmljavinskih sistema na moru sjevernog Jadrana, a zatim i formiranje kompaktne olujne linije. Grmljavinska linija sporo se približavala obali, tako da su nautičari imali nekoliko sati da se sklone na sigurno – naveli su iz istarskog meteo portala Istramet.

Duvao je prolazno jak vjetar, mjestimično s olujnim udarima jačine i do 86 kilometara na sat, uglavnom jugozapadni, prenosi Hina. 

Mjestimično je pala i obilna kiša pa je tako u Umagu i Novom gradu palo čak 32 milimetara, porečke stanice zabilježile su do 15 milimetara, a u centru Pule palo je 13 milimetara, dok je temperatura opala za pet stepeni.

Sve je to, kažu u Istrametu, samo uvod u promjenu vremena koja stiže u subotu, a koja će vrhunac imati sredinom nedjelje kada su izgledne lokalno obilne količine kiše, jako nevrijeme i obilje grmljavinske aktivnosti.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar