Priča: Zvezdini evropski automatizmi...

Crveno-beli dobro utemeljenim načinom stigli do novog slavlja u evropskim kvalifikacijama.

Fudbal 25.07.2019 | 23:45
Priča: Zvezdini evropski automatizmi...
Crvena zvezda protiv Helsinkija nije igrala lepršavo, u drugom poluvrmenu nije delovala ni najsvežije, često nije bilo ni prave ideje, ali je na kraju stigla do idealnog rezultata u prvom meču drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona (2:0) i sebi otvorila vrata naredne runde takmičenja. Srpski šampion je pod vođstvom Vladana Milojevića doktorirao način na koji se u mat poziciju stavljaju ekipe slične Helsinkiju. Protivnik se bez ikakve panike, konstantnim, jačim ili slabijim pritiskom, prosto davi na terenu i u poslednjem trenutku ostavlja bez vazduha i šanse da ostvari povoljan rezultat. To su postale stvari koje se već treći kvalifikacioni ciklus ponavljaju. Slično je bilo protiv Irtiša, Sparte iz Praga, Spartaksa iz Jurmale i Suduve.

Sinoćna igra ekipe Vladana Milojevića nije bila po ukusu najstrožijih navijača Crvene zvezde. Onih kojima se diže kosa na glavi svaki put kada se lopta s razlogom, ili bez preterane potrebe, vraća unazad. Nezadovoljstvo ne jenjava čak ni treću uzastopnu sezonu, iako je jasno da se takve stvari neće promeniti. Jednostavno, u igri ekipe Vladana Milojevića u evropskim mečevima nećete videti konstantne juriše na gol protivnika, već pravu šahovsku partiju, koja će možda nervirati deo publike, ali će na kraju gotovo izvesno biti pogubna za slabijeg protivnika, kakav je Helsinki. Strateg Crvene zvezde ne priznaje onu staru zvezdašku "napašćemo ih u prvih 20 minuta, pa ako prežive - prežive". Na taj način se Marakana dovodila u kratkotrajno stanje transa, ali se u protekle dve decenije često ispadalo i od igrački inferiornijih protivnika, a od onih kvalitetnijih dobijali snažni šamari.

Vladan Milojević na sinoćnoj konferenciji za štampu nije želeo da prizna da je očekivao onakav blok Helsinkija ispred svog gola, ali je bilo više nego jasno da su se u stručnom štabu srpskog šampiona za takvu mogućnost i te kako pripremili. Crveno-beli su u napadačkim akcijama uglavnom vršili transformaciju u formaciju 3-5-2. Rodić bi odlazio visoko i igrao na krilu, dok se sa druge strane Stojkovićvraćao nazad i činio štopersku trojku sa Milunovićem i Babićem. Tom prilikom bi se Ben ili Marin, uvlačili u krilo protivničkim štoperima i ulazili u tandem sa Boaćijem. Takva vrsta potiskivanja protivnika, kao i onaj presing s početka utakmice, naterali su defanzivce Helsinkija da uđu u neku vrstu panike, što je krunisano vodećim pogotkom.

"Jako teška utakmica, rekao sam da će tako biti i na konferenciji pre meča. Oni znaju šta hoće u svakom trenutku. Teško je braniti njihove brze igrače na otvorenom prostoru. Bili smo strpljivi protiv duplog bloka. Svi su stajali ispod centra... Mnogo je teško to probiti. Imali smo šanse da damo još koji gol. Završili smo samo prvo poluvreme. Helsinki je ekipa koja se ne predaje na svom veštačkom terenu", rekao je Milojević.

Iako se na tribinama stadiona Rajko Mitić očekivalo da bi u nastavku Crvena zvezda mogla da "jurne" na gol protivnika i potraži ekspresno dupliranje vođstva, to se nije dogodilo. Milojević se donekle pribojavaotakve situacije i mogućnosti da protivnik iz neke kontre dođe do dragocenog gola. Domaćin je ponovo sačekao, pustio rivala da se malo otvori, a onda sa svežim krilima (Jevtović i Vukanović) i novim napadačem (Pavkov), potražio drugi pogodak. On je stigao u idelanom trenutku.

"Imamo dobar rezultat, ali i tamo moramo maksimalno da odigramo kako bi smo ostvarili dobar rezultat i prošli dalje. Prvo poluvreme smo odigrali dobro, mogli da damo i drugi gol. U drugom smo bili strpljiviji i oprezniji. Generalno, bili smo bolji protivnik i zasluženo pobedili", rekao je Jovančić posle utakmice i negde otkrio strategiju stručnog štaba crveno-belih.

Crveno-belima je u određenim delovima meča ozbiljnih probleme stvarao dupli blok ispred gola Helsinkija, tako da bi u trećem kolu znatno više mogao da joj odgovara način na koji igra Kopenhagen. Milojević bi tada bio svoj na svome. Orjentisao bi se na na neku vrstu demontiranja protivničke igre, a onda iz drugog plana tražio put do dragocenog pogotka. Jasno je da će se u tim mečevima, protiv ravnopravnog protivnika, tek igrati igra živaca na stadionu Rajko Mitić. Tek tada će do izražaja doći već dobro utemeljeni automatizmi u igri na kojima od svog dolaska u Crvenu zvezdu insistira Milojević. Ono što bi trebalo da ohrabri navijače Crvene zvezde jeste i činjenica da će Milojevićev tim tog 6. avgusta imati znatno više svežine. Upravo je to fizičko stanje u trećim kolima prethodna dva kvalifikaciona ciklusa i mečevima sa Spartom iz Praga i Sparakom iz Trnave, donosilo možda i ključnu prevagu po pitanju prolaska. Veruje se da bi moglo da predstavlja značajan adut i ovog puta.

Ipak, prethodno treba odraditi i drugi deo posla protiv Helsinkija, bez obzira na to što zaostatak u ovom trenutku deluje nenadoknadivo za prosečan tim Tonija Koskele. Finci kao glavnog aduta vide veštačku podlogu, ali je jasno da ona sama neće biti dovoljna da bi se napravila prvorazredna senzacija naredne srede (18.00).

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar