Priča: Mora neko da pobijedi i te Amere!

Šanse Srbije za osvajanje Mundobasketa od danas su duplo veće!

Košarka 24.07.2019 | 23:50
Priča: Mora neko da pobijedi i te Amere!
Odmah da budemo jasni: finale sa Sjedinjenim Američkim Državama na predstojećem Svetskom prvenstvu je jako daleko. Treba do toga svašta nešto da se sve namesti, da Aleksandar Đorđević sklopi pravi tim, odabere pravih 12, da nas povrede zaobiđu, da se napravi hemija dostojna pobeda prvo nad Italijom, pa Španijom u drugoj fazi, a da ne pričamo o nokaut fazi.

Ali, kako čovek da ostane “miran” posle svega što se događa?

Nada da ćemo opet biti prvaci sveta odavno nije bila jaka kao što je to danas! A još veća biti sutra ili prekosutra... Leptirići u stomaku su tu. I to ne bez pokrića. Iz dana u dan, iz sata u sat svaki Srbin sve više razmišlja o tom finalu i sve više raste optimizam. Kod nekih umereni, kod nekih ogroman. Suština je da šanse Srbije za svetsko zlato rastu kako se bliži početak Mundobasketa. A to ne govori srce, to govore brojke. 

Jedna vest, druga, treća, peta. Otkazi pljušte kod Amera, naši brkovi se oblizuju, mi nikad jači, kod Amerikanaca nema najavljenih superzvezda. Ne može čovek da ostane imun na to. Prvenstvo se približava, a kvota se na Srbiju smanjuje. I to je znak da nam šanse rastu. Ali…

"Znam da svima deluje da su Amerikanci nedodirljivi, ali svojevremeno sam rekao našim igračima: Neko će ih pobediti, zašto to ne bi bila Srbija?", kazao je Saša Đorđević.

Sada ta njegova rečenica ima više smisla nego ikad ranije. 

Mnogo je otkaza pretrpeo Greg Popovič prethodnih dana. Baš mnogo, neočekivano mnogo… Podsetimo, od objavljivanja šireg spiska SAD, otkaze su uručili Entoni Dejvis, Džejms Harden, Erik Gordon, Si Džej Mekolum, Bredli Bil, Zajon Vilijamson, Tobajas Heris i Demijan Lilard. Ozbiljna imena. Dejvis i Harden su čak preozbiljna, ona sa najvećeg nivoa.

Poslednja vest takođe kaže da je Demijan Lilard otkazao dolazak u Kinu i da neće biti na raspolaganju Popoviču! U narednim danima svoj poziv razmotriće i Kevin Lav, dakle ni on nije siguran. Donovan Mičel je potvrdio prisustvo.

Popovič u ovom trenutku na raspolaganju ima 13 igrača, a to su: Kemba Voker, Kajl Lauri, Donovan Mičel, Kris Midlton, Džejson Tejtum, Harison Barns, Kevin Lav, Pol Milsap, Kajl Kuzma, Pi Džej Taker, Andre Dramond, Majls Tarner i Bruk Lopez.

Počeli su i razgovori sa novim imenima u selekciji aktuelnog svetskog i olimpijskog šampiona. Potencijalni kandidat je bio i Demar Derozan koji je naknadno pozvan, ali je odbio poziv. Sa druge strane, poziv su dobili Džulijus Rendl i Džejlen Braun i oni će biti igrači koji će se priključiti sastavu SAD-a.

Kako bilo, jasno je da i Kini nećemo gledati košarkaške gromade kao što su Kajri Irving, Kavaj Lenard, Stef Kari, Džejms Harden, Kevin Durant, Pol Džordž, Lebron Džejms, Rasel Vestbruk, Klej Tompson, Entoni Dejvis... I to svakako budi nadu kod naših košarkaških zaljubljenika da bi Srbija u eventualnom finalu mogla da igra protiv sastava koji će Popovič imati na raspolaganju.

Imamo šanse!

I sada kada se poredi najjači tim koji će Srbija odvesti, sa ovim kojim raspolaže selektor SAD-a, deluje da to nije nemoguća misija i da sa njima može da se igra. Iako su to sve igrači A klase u timu SAD-a, bilo bi smešno potceniti ih.

Evo, recimo ispod obruča Srbija ima trojac Jokić - Marjanović - Milutinov što objektivno deluje ubedljivije od Dramonda, Tarnera i Lopeza.  U našoj selekciji je najbolji centar sveta. 

Treba reći da Srbija pored Jokića ima i Bogdana Bogdanovića, Nemanju Bjelicu i Bobana Marjanovićakoji su u NBA ligi, kao i Miloša Teodosića koji je nedavno otišao iz iste, te Marka Gudurića koji će igrati u Memfisu naredne sezone, kao i Nikolu Milutinova koji je stalno blizu odlaska u San Antonio Sparse, a važi za najboljeg centra u Evropi trenutno. Pored njih još mnogo dobrih timskih igrača. A imamo i nešto što Ameri nemaju - dugo godina stvaran timski duh i iskustvo igranja u reprezentaciji. Naši momci se poznaju u dušu. Teo, Jović, Bogdan, Gagi, Simon, Bjelica, Birča, Radulja, Mačvan su godinama u reprezentaciji i imaju više od jedne osvojene medalje sa reprezentacijom. Lučić, Jokić, Gagi, Bobi, Vasa i Gudura takođe imaju reprezentativno iskustva i bar jednu medalju sa velikih takmičenja. Milutinov jedini od relanih putnika za Kinu nema medalju sa reprezentacijom, ali ima reprezentativno iskustvo. Pisali smo već o tome, ovo je naš Drim tim, bolje nemamo, niti smo ga skorije imali. A Amerikanci imaju samo trojicu igrača koji su ranije učestvovali na velikim takmićenjima: Dramonda, Lava i Laurija koji je pod znakom pitanja jer se nedavno operisao. .

Iz prve petorke NBA lige za prošlu sezonu Ameri neće imati nijednog predstavnika u Kini. Kari, Harden i Džordž neće igrati, a Nikola Jokić hoće za Srbiju, kao i Janis Adetokunbo za Grčku. Najbolji igrači Mundobasketa nisu Amerikanci, već Grk i Srbin. 

Iz druge petorke takođe nećemo gledati nijednog igrača u reprezentaciji SAD-a (činili su je Kajri Irving, Demijan Lilard, Kavaj Lenard, Durant i Džoel Embid), a iz treće samo Kembu Vokera (u trećoj su pored njega bili Rasel Vestbruk, Blejk Grifin, Lebron Džejms i Rudi Gober).

Deluje da bi Španci mogli da budu neprijatno iznenađenje jer ne dolaze baš u toliko jakom sastavu kao ranijih godina, dovoljno je reći da nema Pau Gasola, Mirotića, Ibake, Ćaća Rodrigeza... Sa druge strane, reprezentacija Grčke svakako spada u grupu "za izbegavanje". To je tim koji u svom sastavu ima najboljeg igrača na svetu u ovom momentu Janisa Adetokunba, sa "papirom" aktuelnog MVP-ja NBA lige. Uz njega i mnogo iskusnih, prekaljenih evroligaških vojnika poput Slukasa, Kalatesa, Printezisa, Papanikolaua.

Imamo čime na megdan sastavu koji je trenutno u opticaju za SAD. Naravno, da su došle sve one aždaje koje smo pomenuli, od Lebrona do Karija, Svetsko prvenstvo ne bi moralo ni da se igra jer bi se već znao osvajač. Ali, kada je već ovakva situacija, zahvaljujući i odnosu koji Ameri imaju prema Mundobasketu (za njih je prvak sveta osvajač NBA lige), onda možemo da dođemo do zaključka da šanse za Srbiju postoje. Posebno posle svih ovih otkaza. Samo da su tu recimo Harden, Lilard i Dejvis, koji su bili na širem spisku, sve bi to bilo daleko teže po Orlove.

Ovako - nije nemoguće, štaviše. Valja staviti neku paru, “zategnuti” na naše, vredi verovati u momke.

Evo čisto podsećanja, ali i poređenja radi,, da se podsetimo kakvih 12 igrača je u timu SAD imao u finalima Svetskog prvenstva u Španiji 2014. godine i Olimpijskih igara 2016. godine kada naš tim nije imao šanse. Razlika je očigledna.

SAD U ŠPANIJI 2014: Kari 10, Tompson 12, Rouz (6 as), Farid 12 (7 sk), Gej 11, Derozan 10, Irving 26 (6/6 za tri), Plamli 1, Kazins 11 (9 sk), Harden 23, Dramond 6.

SAD U RIJU 2016: Batler 2, Durant 30, Džordan 4, Lauri 5, Derozan 6, Irving 4, Tompson 12, Kazins 13, Džordž 9, Grin 2, Entoni 7.

A gubili su Amerikanci i sa mnogo jačim timovima od ovog koji dovode u Kinu. U Atini 2004. godine su sa Dankanom, Ajversonom, Lebronom, Vejdom, Entonijem, Merionom i ostalima došli samo do bronze. Dve godine kasnije na SP u Japanu su bili još jači sa Lebronom, Vejdom, Entonijem, Bošom, Polom, Hauardom, Džonsonom, Džejmisonom, pa su opet morali da se zadovolje bronzom. Ako su ti timovi mogli da se pobede, može i ovaj današnji. 

Tek posle tri vezana takmičenja bez zlata, Ameri su 2008. okupili u reprezentaciji Brajanta i još neke veće zvezde i započeli dominaciju koju su na kasnijim takmičenjima održavali Vestbruk, Kari, Durent, Harden, Pol, Boš, Lebron i ostali. Današnji tim ipak nije klasa pomenutih. Pa možda ni klasa onog iz Indijanapolisa 2002. koji je pobedila ekipa Svetislava Pešića, a u kojem su bili Redži i Andre Miler, Džermejn O Nil, Pol Pirs, Majkl Finli, Beron Dejvis, Ben Valas... U tom trenutku su to bili bolji igrači od ovih danas.  

Kako reče selektor Đorđević, moraće i njih neko da pobedi. Pa zašto to ovog leta ne bi bila Srbija? Šanse su to da se koriste. A nama iz dana u dan rastu šanse. Uostalom, danas su duplo veće nego juče kada je kvota za osvajanje bila 13. danas je 7,00. A sutra će biti možda i manja... 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar