Batagon i dalje hoće FG Birač

Batagon saopštava da je i dalje spreman da nastavi projekat sticanja većinskog vlasništva u Fabrici glinice Birač, ali da se prethodno i hitno riješe, kako navode, kontroverznih i štetnih postupaka i radnji pojedinaca koji zastupaju takozvana litvanska potraživanja.

Republika Srpska 23.07.2019 | 14:13
Batagon i dalje hoće FG Birač
Kompanije Batagon saopštila je danas da je osnovni problem sa kojim su se suočili u postupku akvizicije zvorničke Alumine i Birača, nastao kao posljedica neracionalnih odluka zvorničkog suda koji je na dan kada je, kako navode, Batagon dao nalog za plaćanje oko 43 miliona KM u budžet RS, donio potpuno nerazumljivu i prema njima nezakonitu odluku, kojom je na direktan način bila ugrožena transakcija, tj. potpuno je obesmislila ugovor koji je ta firma imala sa Vladom Republike Srpske.

Drugim riječima rečeno, kupili bi nenaplativo potraživanje, a pored postojeće štete očigledno je da bi izgubili i dodatnih 43 miliona KM", kaže se u saopštenju i dodaje da je ova nerazumna odluka istovremeno načinila i veliku štetu Republici Srpskoj, najprije jer je za toliko umanjen mogući prihod u budžet RS, a naša kompanija je dovedena u situaciju da ima ogromnu materijalnu i reputacionu štetu bavljenja ovim projektom.

Navode da su zbog ovakvog stanja, reagovali i investitori Batagona i poslovni partneri označivši projekat Alumine, sa najvišim nivoom rizika.

"Batagon je imao vrlo korektnu saradnju sa Vladom Republike Srpske, kao i menadžmentom Alumine, te upravo zbog toga se nismo odlučili da pokrenemo osnovane odštetne zahtjeve.
Sa druge strane, upravo zbog ove korektne saradnje, a i perspektive koje vidimo u poslovanju Alumine i tržištu koje je napravila u proteklih nekoliko godina, ističemo da smo spremni da nastavimo projekat sticanja većinskog vlasništva u ovoj firmi, s tim da se kao važno pitanje postavlja prethodno i hitno rješavanje kontroverznih i štetnih postupaka i radnji pojedinaca koji zastupaju takozvana „litvanska potraživanja“, saopštavaju iz Batagona.

Inače, oko Batagona u prethodnom periodu bila je dosta kontraverznih vijesti i bio je izložen kritikama pojedinih političara, ali i medija.

(BN)                  

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

art

23.07.2019 12:24

Zakasnili stt.GOCI .... oni su smijesniiii.

ODGOVORITE
Name

Politika i olos

23.07.2019 12:30

Smio bi se opkladiti da je ovo sve igra jedne reprezentacije.. Samo rasporedjene u nekoliko nekoliko timova...

ODGOVORITE
Name

hm

23.07.2019 14:08

Pa naravno da je, kakav Pavgord, Neskovic itd.....ista neman na bijelim konjima.

Name

lola

23.07.2019 12:38

Lazni,rusi,litvanci,vijetnamci i domaci svicarci,sve sami Lihvarci.

ODGOVORITE
Name

Direkt

23.07.2019 13:55

Jos te sanjam, jos me misli vuku. :)))

ODGOVORITE
Name

Rajko Dukić

23.07.2019 14:28

Sta bi sa Dukića, on je ponudio odma da isplati 43 miliona duga prema drzavi, a Batagon nije ni na rate ispoštovao isplatu i plus da odma isplati 40 miliona dugovanja prema ćerkama firmi ??? Najbolju ponudu je dao, ali se dešava nešto???

ODGOVORITE
Name

RE

23.07.2019 15:37

Ma to je tajkun milijarder Debeli i Dukic!!!!

Name

TITO

23.07.2019 15:36

Sad kupci nicu kao pecurke?!? To znaci samo jedno: treba podici cijenu kad je zainteresovanost tako velika, ili jednostavno dozvoliti da Akumina sama otplati sva dugovanja i zadrzi akcije za sebe, al naravno to zasigurno neodgovara onima koji su oko bacili na fg BIRAC.Sve je to kriminal svjetskih razmjera. Goli otok je nekad bio glavno staniste za takve.

ODGOVORITE
Name

Menadzment

23.07.2019 16:11

Pa mi smo to vec ponudili, ali o tome ne sme da se prica!

Name

TITO za menadzment

23.07.2019 17:23

Pa dignite radnike u totslni strajk i trazite samo taj uslov ili nema prekida strajku. Podrzacemo vas i mi posteni gradjani Zvornika u tom protestu. Pa neocekujes valjda da mi koji i neradimo u tom gigantu, bi prvi trebali nesto pokrenuti. Nema se vise sta cekati. Pokazite se ako vas ima hrabrih. Ovo ako ode u ruke ovih lopova, nama se svima crno pise. Pozdrav za menadzment!

Name

Bure baruta

23.07.2019 18:29

Na Alumini se lomi Republika Srpska. Na Alumini se odlucuje da li ce njen istocni dio da zivi, ili ce kriminalci sve da uniste. Radnici i menadment su je podigli iz starog gvozdja kad jer bila opljackana i otpisana. Sad bi ponovo da je pljackaju i otimaju oni isti koji su je vec ranije pljackali, a na zalost nisu odgovarali. Da je drzave, neki od ovih koji i dalje rade za kriminalce i pljuju po sadasnjem menadmentu i radnicima, vec bi bili u zatvoru. Ali posto je nema, radnici na celu sa mendmentom ce morati sami da se bore za sudbinu fabrike. Nadamo se da ce posteni narod da se prikljuci. U opstem je interesu.

Name

zvornik

24.07.2019 09:46

Krajnje je vrijeme da radnici akumine prestanu davati podrsku na izbirina ovim istim kriminalcima koji im rade o glavi. To bi bio jedan od koraka koje treba preduzeti. Naravno ima tu jos dosta da se uradi, ali od neceg treba poceti.