Vučić nije daleko od istine

Pretpostavke Aleksandra Vučića, da je ostavka Ramuša Haradinaja "politički trik" nemački dnevnik "Tagescajtung" ocenjuje kao ne daleko od istine.

Srbija 23.07.2019 | 01:27
Vučić nije daleko od istine
Predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ostavku Ramuša Haradinaja nazvao je "političkim trikom", da bi ovaj mogao da se vrati sa saslušanja iz Haga kao heroj i udvostručiti svoju popularnost,

"Analitičari ostavku Haradinaja tumače kao borbu za moć u najvišim krugovima vlasti", navodi list podsećajući na stalne konfrontacije Haradinaja i Hašima Tačija, koje su se zaoštrile nakon što je predsednik privremenih vlasti u Prištini predložio "razmenu teritorija".

Dnevnik podseća da je pozitivne poene u albanskom stanovništvu Haradinaj osvojio i kada je u novembru uvek takse od 100 odsto, čime je Kosovo reagovalo na "srpske opstrukcije kojima se Prištima drži podalje od međunarodnih organizacija".

"Na tom talasu Haradinaj sada ide na sve ili ništa. Ako predsednik Tači u roku od 45 dana ne nađe novu funkcionalnu vladajuću većinu, Haradinaj će dobiti šta je hteo, a to su novi izbori", ističe "Tagescajtung".

"Tagešspigel" smatra da je ostavka Haradinaja "beg u napad", i podseća da njegova koaliciona vlada ima većinu od samo jednog glasa i to zahvaljujući Srpskoj listi, te da već mesecima ne funkcioniše.

Ipak, konstatuje dnevnik, ostala su neispunjena njegova izborna obećanja o privrednom oživljavanju siromašne zemlje i viznoj liberalizaciji.

List konstatuje da je izvesno "samo jedno, a to je da dijalog sa Beogradom ostaje na mrtvoj tački" i navodi da će posle izbora na Kosovu uslediti izbori u Srbiji, a da iskustvo pokazuje da se u vreme predizborne kampanje može računati sa pooštravanjem reči između nekadašnjih "ratnih protivnika".

"Frankfurter Algemajne cajtung" (FAZ) pod naslovom "Ratni zločinac u trećem pokušaju" ukazuje da je Haradinaj već u dva navrata oslobađan pred Haškim tribunalom, ali i da su suđenja, prema oceni sudija i aktivista, vođena u atmosferi zastrašivanja svedoka, od kojih je veliki broj stradao tokom suđenja.

Specijalni sud za zločine OVK, prema FAZ, menja stvari, jer su inicijatori tribunala pošli od pretpostavke, kako prenosi Dojče vele, da bi kosovskom pravosuđu verovatno nedostajalo volje, a sigurno političke nezavisnosti da pred sud izvede nekadašnje vođe boraca.

Ta pretpostavka je realna jer od 1999. do danas nekadašnji ''komandanti'' dele moć sa Amerikancima i, u daleko manjoj meri, sa Evropskom unijom", piše frankfurtski list.

No ukoliko Haradinaj "ne bude optužen, ima šanse da i dalje igra važnu ulogu na Kosovu", piše list, navodeći da su carine na srpsku i bosansku robu kritikovane u zapadnim prestonicama, ali popularne na Kosovu.

"Zidojče cajtung" donosi portret Haradinaja u kojem stoji zaključak da do danas Zapad u stabilizaciji Kosova računa na moćnike stare OVK, a da bi Specijalni sud, osnovan nakon dugih rasprava, istragama i mogućim optužnicamam mogao da uzdrma takav sistem.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Eto

23.07.2019 01:48

Eto njega pre i ode,kakav sud kakve trice,pa mi u Republici Srpskoj izdajom Dodika smo to najvise osjetili.Sad on prica kako je narpd amnestirao.njegove greske.o Srebrenici i slicno,a Brcko,gdje nam je teritorina predajwdavjuci.Ovaj narod je za kolektivni odlazak kod psihijatra,a ovi crveni kod neuropsihinatra,odmah.

ODGOVORITE
Name

РЕ Ето

23.07.2019 08:34

Каква власт такав је и народ, односно какав народ таква је и власт, у чему је проблем, то се само може промијенити на слиједећим изборима, а када нам власт понуди по коју маркицу као некакав поклон, као прошлих избора, мислим да је беспредметно о томе говорити.

Name

Paja

23.07.2019 08:39

Potpisujem

Name

Radojica

23.07.2019 09:01

Tako je to kad za glasacko tijelo imamo polupismene ljude kao ovaj ETO.

Name

Brzi

23.07.2019 10:40

Treba pitat baku Vangu ,sta to znaci.

Name

RE

23.07.2019 11:22

DODIK I PACOLI SVE OVO DOGOVARAJU U SKLOPU KRIMINALNIH VEZA