EP: Rusija, Švajcarska i Estonija rivali BiH

U kvalifikacijama učestvuju 33 selekcije, od čega će 14 steći pravo nastupa na EP.

Košarka 23.07.2019 | 10:51
EP: Rusija, Švajcarska i Estonija rivali BiH
Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine će u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2021. u Španiji i Francuskoj nastupati u grupi C sa selekcijama Rusije, Švicarske i Estonije, odlučeno je današnjim žrijebom u Minhenu.

U kvalifikacijama učestvuju 33 reprezentacije koje su podijeljene u devet grupa, šest sa po četiri i tri sa po tri tima.

Raspored grupa:

A: Slovenija, Grčka, Island, Bugarska

B: Švedska, Crna Gora, Izrael

C: Rusija, Bosna i Hercegovina, Švajcarska, Estonija

D: Italija, Češka Republika, Rumunija, Danska

E: Srbija, Turska, Litvanija, Albanija

F: Velika Britanija, Bjelorusija, Poljska,

G: Belgija, Ukranija, Portugal, Engleska

H: Mađarska, Slovačka, Holandija

I: Letonija, Hrvatska, Njemačka, Sjeverna Makedonija

Devet pobjednika grupa i pet najboljih drugoplasiranih ekipa pridružiće se domaćinima Španiji i Francuskoj na završnici prvenstva. Kvalifikacije se igraju u novembru 2019, novembru 2020. i februaru 2021. godine.

Selektor ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Goran Lojo relativno je zadovoljan rezultatom žrijeba za evropsko prvenstvo 2021. godine.

Reprezentacija BiH uvrštena je u grupu C sa selekcijama Rusije, Švajcarske i Estonije. Lojo ističe da je Rusija favorit, a da su njegove igračice kvalitetnije od košarkašica Estonije i Švajcarske.

"Rusija je osma reprezentacija Evrope sa tek završenog EP u Srbiji i Letoniji, te skor od 6:0 u prethodnim kvalifikacijama dovoljno govori o jačini protivnika. Što se tiče reprezentacija Estonije i Švicarske, "na papiru" smo kvalitetniji od te dvije reprezentacije, ali to moramo dokazati na terenu", kazao je Lojo.

Smatra da će bh. tim ovog puta izboriti put na evropsku smotru košarke, saopšteno je iz KS BiH.

"U prošlim kvalifikacijama smo ostvarili skor od 4:2 i zbog koš-razlike se nismo plasirali na Eurobasket. Sada je promijenjen sistem takmičenja, te se brišu rezultati protiv posljednjeplasirane ekipe, te će ukupno devet prvoplasiranih i pet najboljih drugoplasiranih izboriti plasman na EP 2021. Naš cilj je biti među tih 14 putnika na Eurobasket", dodao je Lojo.

Eurobasket 2021 za žene se održava u Francuskoj i Španiji.

Izvor: mondo.ba/Fena

Komentari / 0

Ostavite komentar