EP: Izrael je šampion, a Deni Avdija je NBA "materijal"!

Domaćin U-20 Eurobasketa osvojio prestižni trofej. Sin nekadašnjeg kapitena Crvene zvezde bio najbolji igrač finala.  Avdija je budući superstar: Izrael odbranio titulu! U finalu košarkaškog prvenstva do 20 godina pala Španija – 92:84.

Košarka 22.07.2019 | 08:57
EP: Izrael je šampion, a Deni Avdija je NBA "materijal"!
Titula ostaje u Izraelu.

Domaćin Evropskog prvenstva u uzrastu do 20 godina odbranio je šampionski pehar, predvođen sjajnim Denijem Avdijom, sinom Zufera Avdije, nekadašnjeg kapitena Crvene zvezde.

Avdija junior je bio najbolji iako je dve godine mlađi od većine učesnika Eurobasketa.

IZRAEL - ŠPANIJA 92:84 (24:24, 18:18, 24:17, 26:25)
Izraelci definitivno imaju budućeg superstara! Košarkaška selekcija Izraela do 20 godina odbranila je titulu šampiona Evrope, pošto je kao domaćin u velikom finalu bila bolja od Španije 92:84.

Sin nekadašnjeg asa Crvene zvezde Zufer Avdija, Deni,  ponovo je pružio impresivnu partiju. On je, kao i tokom celog šampionata, bio predvodnik Izraeala. Veliko finala je završio sa 23 poena uz sedam asistencija, a dodao je pet skokova i tri rampe. Nešto slabiji učinak imali su Jam Mader sa 17 poena, dok je Porat dodao 11. Na Na drugoj strani najefikasniji bio je Migel Gonzales sa 14 poena, a po 13 zabeležili su Đozep Puerto i Arnau Parado Kalabrija.

Na ovaj način Izrael je postao prva ekipa koja je odbranila titulu šampiona Evrope u ovom uzrastu od Srbije 2008. Koliko je bio ubedljiv najbolje govori i činjenica da je doživeo samo jedan poraz i to na samom početku od Srbije, koja je kasnije razočaravajuće ispala u B diviziju.

Večeras smo videli izjednačeno prvo poluvreme. Izraelci su u trećoj deonici stekli sedam poena viška i potom nisu ispuštali prednost.

Pre dve godine je generacija Tamira Blata (sina Dejvida Blata) i Jovela Zusmana osvojila Evropsko prvenstvo na Kritu. Ovog vikenda, Izrael su vratili na tron Avdija (23 poena, 7 asistencija) i Jam Madar (17 poena, osam asistencija).

Uspeh mlade reprezentacije toliko je oduševio Tel Aviv i čitavu zemlju da su Avdiju i Nadara navijači između polufinala i finala nosili na rukama...

Ispostavilo se da su Izraelci jedini poraz na turniru doživeli od Srbije, u prvom kolu. Dve ekipe su nakon toga započele potpuno drugačije nizove, jer su se jedni popeli na vrh, a drugi, srpski talenti, završili kao pretposlednji na turniru i novi članovi evropske "B" divizije.

Na putu ka zlatu, novi-stari šampion je u jednom momentu finala imao 17 poena prednosti i ni u jednom trenutku završnice nije se dovodilo u pitanje ko će osvojiti titulu.

Konačni plasman:

1. Izrael
2. Španija
3. Nemačka
4. Francuska
5. Litvanija
6. Turska
7. Hrvatska
8. Velika Britanija
9. Grčka
10. Ukrajina
11. Crna Gora
12. Slovenija
13. Italija
14. Poljska
15. Srbija
16. Letonija

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar