Omladinci se nameću Emeriju - pala je Fjorentina!

Raspucani Nketija za veliku dilemu, Vlahović odličan! Arsenal rutinski dobio Fjorentinu - 3:0.

Fudbal 21.07.2019 | 11:48
Omladinci se nameću Emeriju - pala je Fjorentina!
Arsenal na pripremama za novu sezonu izgleda vrlo dobro i pre svega - raspucano! I treću utakmicu u predsezoni Arsenal je dobio, a Fjorentina nije predstavljala veći zalogaj, iako je Vinćenco Montela imao nameru da se i te kako suprotstavi Tobdžijama - 3:0 (1:0).

Razliku u kvalitetu pravili su omladinci, očigledno vrlo naoštreni da se nametnu Unaju Emeriju i pokažu mu da su dostojni dresa prvog tima. Dosad je najviše pokazao talentovani napadač Edvard Nketija, koji je posle gola za pobedu nad Bajernom smestio još dva komada Violi i Emerija bacio u rebus. Momak rođen u Londonu izgledao je kao da su mu ovo desete pripreme sa seniorskim timom, a na terenu je bio vrlo dominantan. Iako je u pitanju meč bez takmičarskog značaja, Fjorentina će imati zbog čega da žali jer je u prvom delu utakmice propustila brdo šansi. A to je momentalno kaznio 20-godišnjak s korenima iz Gane. Prvo je "otvorio" protivnika u 15. minutu kada je ostao hladnokrvan i pribran u situaciji kada su ispred njega ostao Aleksa Terzić. Nketija je mirno pomerio loptu u stranu i pucao pored noge bivšeg fudbalera Crvene zvezde za rano vođstvo Arsenala. Akciji je prethodila vrlo dobra saradnja Bukaja Sake i Seada Kolašinca koji je s levog boka uputio centaršut iz kojeg je Nketija pogodio mrežu. 

Na drugoj strani Fjorentina je dve najbolje prilike propustila preko Rikarda Saponare, potom i Dušana Vlahovića koji je pogodio Emilijana Martineza pravo u ruke. Vlahović je i u drugoj utakmici na Internacionalnom kupu šampiona ostavio dobar utisak, još bolji nego pre nekoliko dana. Od italijanskih novinara je u izveštajima dobio pohvale kako se pametno kretao na terenu, bio vrlo disciplinovan i u nekoliko situacija dobro utrčavao iza leđa Arsenalove odbrane. Upravo je kod najbolje šanse koju je imao bio u lepom trku posle lopte u prostor koju mu je poslao Saponara, a nekadašnji biser Partizana bio je zamalo neprecizan. Lopta je proletela tik pored stative, pred sam kraj prvog poluvremena.

Fjorentina nije uspevala da silne promašaje zameni bar jednim golom, a posle nešto više od sat vremena stigla je potvrda da je Arsenal u ovom trenutku bolji. Ponovo je Nketija bio strelac, a sve se odigravalo po desnoj strani terena. Akcija možda jeste izgledala malo konfuzno, ali su Tobdžije istu završile bukvalno uz dodavanje na petercu koje je Nketija pretvorio u 2:0. Ubrzo je stručna javnost otvorila polemiku da li Nketija treba da ostane na Emirejtsu i bude treća opcija iza Pjer Emerika Obamejana i Aleksandra Lakazeta, ili bi mu bolje bilo da ode na pozajmicu i dobije veću minutažu. Mladi engleski reprezentativac doveo je Emerija u slatke muke, zbog čega će Španac biti na ozbiljnom testu narednih dana... Istina, ako bude ostajao Nketija će morati da poradi još na kretanju u šesnaestercu, pošto je uprskao nekoliko solidnih prilika, ali za početak bio je više nego dobar. 

Nije samo Nketija bio taj koji je ostavio dobar utisak. Saka je delovao kao da ima 27, a ne 17 godina. Vrlo zrelu partiju odigrao je kao levo krilo u napadačkom trilingu. Njegov mladi saigrač Peter Olajinka delovao je podjednako sigurno u srcu veznog reda, pogotovo kada je uspeo da se otrese početne nervoze i treme, pa je sa nekoliko dobrih izleta napred dobro istresirao odbranu Viole. Solidan je bio i 19-godišnji Robi Barton, kome je ovo bio prvi meč na ICC, mada nije ostavio posebno dobar utisak, ali je zato Džo Vilok, koji je odigrao završnih pola časa, pokazao da mu je samopouzdanje poraslo, što je krunisao trećim golom na utakmici.

ARSENAL – FJORENTINA 3:0 (1:0)
/Nketija 15, 65, Vilok 89/

Stadion: Bank Of America, Šarlot;
Sudija: Markos de Oliveira (SAD)

ARSENAL (3-4-3): Martinez (od 46. Leno) – Čejmbers (od 63. Papastatopulos), Mustafi (od 79. Medli), Monreal (od 79. Tompson) – Dženkinson (od 79. Martineli), Olajinka (od 63. Vilok), Barton (od 79. Džaka), Kolašinac (od 46. Lakazet) – Nelson (od 79. Mejtland Najls), Saka (od 63. Mhitarjan) – Nketija (od 79. Ozil).

FJORENTINA (4-3-3): Drongovski (od 46. Teraćijano) – Venuti, Čekerini, Ranijeri (od 72. Milenković), Terzić (od 72. Hanko) – Kastrovili (od 46. Zurkovski), Kristoforo, Benasi (od 72. Baez) – Sotil, Vlahović (od 72. Simeone), Saponara (od 72. Ejserik).

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar