Nema potjernice: Delu niko ne traži

Bivši vođa navijača Fudbalskog kluba Borac Dejan Kostić Dela može slobodno šetati Republikom Srpskom, jer je Osnovni sud u Banjaluci zaboravio da obavijesti Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske da su za njim raspisali potjernicu, otkriva Srpskainfo.  

Republika Srpska 17.07.2019 | 18:41
Nema potjernice: Delu niko ne traži
Ovakav skandal još nije zabilježen u pravosuđu, a naš izvor iz policije kaže da se Kostić slobodno može vratiti u Banjaluku, jer ga policajci neće uhapsiti pošto nemaju potvrdu da je za njim raspisana potjernica.

Podsjetimo, iz Osnovnog suda su nedavno za Srpskainfo potvrdili da su još 24. juna raspisali centralnu potjernicu za Delom.

Kostić je prvo bio uhapšen zbog nasilničkog ponašanja, jer se snimao dok je tukao i maltretirao mladiće u Banjaluci i tada mu je određen jednomjesečni pritvor.

Nakon isteke tog perioda, banjalučko tužilaštvo je tražilo da mu se opet produži pritvor, ali je sudija Osnovnog suda to odbio i Dela je pušten na slobodu. Tužilaštvo se žalilo na ovu odluku Okružnom sudu u Banjaluci koje je to prihvatilo i ponovo mu odredilo pritvor. Međutim, kada su došli da mu uruče rješenje o pritvoru, nisu ga pronašli jer je u međuvremenu pobjegao.

U Osnovnom sudu su rekli da su zbog toga raspisali centralnu potjernicu za njim, ali prema našim informacijama, ta potjernica ništa ne znači jer ni poslije tri sedmice nisu obavijestili MUP Republike Srpske o tome, što im je bilo dužnost.

Da su za Delom nema potjernice juče su nam potvrdili u MUP Srpske.

– Uvidom u naše evidencije utvrdili smo da za Dejanom Kostićem nema međunarodne potjernice, niti je MUP RS dobio naredbu suda da se za ovim licem raspiše centralna potjernica – rekla je za Srpskinfo portparol MUP Mirna Miljanović.

Ona nam je pojasnila da centralnu potjernicu raspisuje MUP RS, ali po naredbi nadležnog suda.

Na naše pitanje da li će policajci uhapsiti Kostića ako ga primijeti na ulici, Miljanoviće je pojasnila da je raspisivanje potjernice zakonski preduslov za postupanje policijskih službenika.

Naši sagovornici su pojasnili da ne pamte da se desio ovakav slučaj, jer je neshvatljiv postupak Osnovnog suda u Banjaluci, da ne obavijeste Ministarstvo unutrašnjih poslova o potjernici.

 – Centralna potjernica znači da se za njim traga na području Republike Srpske. Međutim, ako MUP nije obaviješten o tome, postavlja se logično pitanje ko će ga onda uhapsiti – pojasnio je naš sagovornik. 

Juče smo pokušali provjeriti zbog čega nije obaviješten MUP Srpske o potjernici za Kostićem. U Okružnom sudu su nam rekli da je Osnovni sud raspisao potjernicu za Kostićem i da se obratimo njima. Međutim, juče iz Osnovnog suda nismo dobili odgovore zbog čega nisu obavijestili policiju i da li su bili dužni da to urade.

Podsjetimo, Kostić je uhapšen krajem aprila ove godine nakon što su se na društvenim mrežama pojavili uznemirujući snimci na kojima se vidi kako maltretira dva mladića.

Tome je prethodio sukob koji je Dela imao u kafiću u banjalučkom naselju Starčevica i zbog toga mu je uručen prekršajni nalog. Nakon toga Kostić odlazi u kafić gdje pronalazi konobara, kojeg je ugurao u toalet. Tu je snimao kako ga tuče, vređa i maltretira, te ga u jednom trenutku hvata za vrat i davi.

Odmah poslije toga pojavio se i drugi snimak. Na njemu se vidi da na suvozačevom mjestu u Delinom vozilu sjedi mladić koji odgovara na njegova pitanja o tome šta se dešavalo u tom kafiću. Na ovom snimku se vidi i kako Dela tuče mladića, a na kraju mu kaže: “Da si malo stariji, otkinuo bih ti glavu”.

Nakon objavljivanja snimka reagovala je policija i uhapsila Delu.

Kostić je od ranije poznat policiji po brojnim krivičnim djelima i odslužio je nekoliko zatvorskih kazni, među kojima je ona i za pokušaj ubistva u Banjaluci.

Podrška

Nakon hapšenja Kostića, na internetu su se pojavili snimci u kojima se pruža podrška Deli. Među prvima koji su pružili podršku Kostiću je bivši fudbaler FK Borac Dejan Zarić.

– Brate moj, drži se. Pomagao si nam svima. Gurnuo si nas u Borac, davao si nam para. Kapa do poda – poručio je bivši prvotimac FK Borac.

Objavljen je i snimak jednog mladića koji kaže da je osoba, koju je išamarao Dela, noć ranije istukla njih klince.

– Oni su klošari i majmuni. Ja sam pozvao svog druga Delu da nam pomogne. On je došao i išamarao ga. Uvijek nam je u naselju branio da se drogiramo i budemo klošari. Htio je da naše naselje Starčevica bude najjače u Banjaluci. Stvarno je dobar momak i uvijek nam je pomagao – rekao je ovaj mladić.

(Srpskainfo)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Robin Hud

17.07.2019 16:58

Sad će neko reći...fantazija,ali činjenica je evidentna! Navijačima upravlja jedan čovjek...pitate koji???...isti je u svoj kabinet zaposlio ,sina od onog što voza kombi koji najavljuje kad Borac igra , kao vozača..!!! Pitanje je sad ko tu šta i kako "kontroliše"....??? On Rudonja je stvori,pretvori i unakazio da razumijemo i vjerujemo u istinu.....!

ODGOVORITE
Name

RE

17.07.2019 17:32

DJELO ŠPIRIĆA, NOVIĆA OZNA. FEKALIJE U FEKALIJE.

Name

MUPetShou

17.07.2019 18:57

Sta je sa ministrom Gacom, zasto ne hvata lopove?

Name

Re

17.07.2019 19:04

Ista prica kao za Radinkovica, 4-5 godina zaboravili da za njim raspisu potjernicu i pored sudske kazne

Name

Milan

17.07.2019 17:31

Kako da traže delu kad je on njihov piun, treba on njma da im odrađuje prljave poslove. Prljavo im u kući bilo DABOGDA i biće.

ODGOVORITE
Name

Aco

17.07.2019 22:27

Ma dajte koga trazi...covjek citavo vrijeme u BL...kulira i vozika se...

Name

milos

17.07.2019 17:57

sta misle o ovome oni koji su maltretirani , njihove porodice ..samo boj za pravdu i istinu nam moze spasiti srpsku i sve nas!

ODGOVORITE
Name

brecalo

17.07.2019 18:22

Bivši vođa navijača Fudbalskog kluba Borac Dejan Kostić Dela može slobodno šetati Republikom Srpskom, jer je Osnovni sud u Banjaluci zaboravio da obavijesti Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske da su za njim raspisali potjernicu, jel se to sprdaju sa narodom Neko iz osnovnog suda za ovo mora da odgovara alo pa ovaj ce jos vise da ugrozava djecu

ODGOVORITE
Name

Milan Mića Tegeltija

17.07.2019 18:50

Nema mjesta panici! Srediću ja to, ja se pitam u Osnovnom sudu u Banja Luci. I šire... Ma, ja se sve pitam...

Name

ZA BRECALO

17.07.2019 20:51

KAKO UJAK MILE DA DOZVOLI POTJERNICU DRUŠTVA SESTRIĆA BANJALUČKOG ARKANA VICE ZELJKOVIĆA

Name

re Milan Mica Tegeltija

17.07.2019 21:55

Al prvo da te malo potkuju...

Name

Veteran

17.07.2019 18:47

Sve je bijedno i jadno. Godine sam radio odgovorne poslove.Nije se smjela desiti greska niti se desila. Ovo se NAMJERNO RADI.

ODGOVORITE
Name

Petar Popara Crni

17.07.2019 19:39

Koja banana republika. Ovo nema ni na Karibima.

ODGOVORITE
Name

Ups

17.07.2019 20:24

Pametni ljudi ovo zovu, prostor na kojem zivimo.

Name

Херцеговац

17.07.2019 19:42

А за ким су на вријеме расписали потерницу? Тек кад се увјере да је побјегао на сигурно и узео неко држављанство иде потјерница, али наравно не међународна.

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

17.07.2019 19:44

Srbi!Niko ne sme da vas bije osim dodinih i lukaćevih baraba.

ODGOVORITE
Name

Boki

17.07.2019 21:06

Živjela Republika Srpska.ne daj se Dela, jaci smo mi od ovih što ruse nasu jedinu Republiku Srpsku. Ti si Dela na braniku naše otadžbine i primjer kakav omladinac treba biti.

ODGOVORITE
Name

xyz

17.07.2019 21:24

potkovao covjek nekog u sudu, sta se cudite....

ODGOVORITE
Name

B

18.07.2019 05:55

Brate, je li ti to ozbiljno?

Name

Ana

30.12.2019 21:01

Bravo Boki

Name

Djeco

18.07.2019 04:36

bjezite u svijet tu zivota nema!

ODGOVORITE