NBA pijaca, divizija Atlantik...

Bruklin pobednik prelaznog roka, Filadelfija želi na vrh Istoka, šta je to spremio Njujork? Ko je došao, ko je otišao, ko je ostao. . . ?

Košarka 17.07.2019 | 22:45
NBA pijaca, divizija Atlantik...
BOSTON SELTIKS

Novi ugovori: Danijel Tajs (dve godine, 10.000.000 dolara), Bred Vonamejker (jedna godina, 1.400.000 dolara)

Došli: Kemba Voker (četiri godine, 141.000.000 dolara), Enes Kanter (dve godine, 10.000.000 dolara), Vensan Poarje (dve godine, 2.300.000 dolara)

Draft: Romeo Lengford (14. pik), Grent Vilijams (22. pik), Karsen Edvards (33. pik), Tremont Vejters (51. pik)

Otišli: Kajri Irving (Bruklin), Al Horford (Filadelfija), Teri Rozijer (Šarlot), Markus Moris (San Antonio), Geršon Jabusel

Deni Ejndž, GM Bostona, proteklih godina je odradio sjajan posao u slaganju ekipe Seltiksa u pohodu na vrh NBA lige. Uspeo je da skupi mnogo pikova prve runde drafta, pre svega zbog one čuvene 'pljačke' Bruklina kada im je poslao Kevina Garneta i Pola Pirsa, a s tim pikovima u klub doveo puno mladih igrača, te vođu u vidu Ala Horforda. Na to je pre dve godine 'nalepio' Kajrija Irvinga i Gordona Hejvorda i izgledalo je kao da je Boston spreman na novu titulu. No, Seltiksi nisu imali sreće s povredama, a u lovu na konačnu, najveću nagradu, odnosno dovođenje Entonija Dejvisa, sprečio ih je sam Dejvis koji jednostavno nije želeo da dugoročno igra u Bostonu. Na sve se nadovezala i činjenica da je Boston prošle sezone imao određenih problema u svlačionici pa se ovog leta potencijalna šampionska ekipa donekle raspala – Irving je odlučio da zajedno s Kevinom Durantom pokuša da stvori pobedničku ekipu u Bruklinu, a Boston nije želeo da da veliki novac Horfordu koji je posle toga otišao u Filadelfiju. No, Ejndžse nije predao.

Čim je shvatio da od ostanka Irvinga neće biti ništa, doveo je Kembu Vokera kojem Šarlot nije želeo da dâ 'supermaks' ugovor. On bi gotovo u svim segmentima mogao u potpunosti da nasledi Irvinga, a mogao bi bolje da se uklopi u sastav trenera Breda Stivensa koji dokazano voli niske plejmejkere što je dokazao i u slučaju Ajzeje Tomasa. Ipak, iako ima onih koji će reći da je Voker bolji igrač od Irvinga, to ne odgovara istini, a posebno će se izostanak novog plejmejkera Netsa videti u neizvesnim završnicama gde je on jedan od boljih u ligi.

No, više od Irvinga nedostajaće Horford koji je na neki način pokretao Stivensov sistem zatvarajući sve rupe u odbrani, a u napadu je njegova mogućnost razigravanja olakšavala posao spoljnim igračima. Posebno je bolno što mu je zamena Enes Kanter, dokazana rupa u odbrani te će biti zanimljivo videti kako će Voker i Kanter braniti pik end rol, praktično početnu akciju svih NBA ekipa koju će sada protivnici Bostonu servirati u neograničenim količinama. Ni Kanter ni Voker nisu dobri u preuzimanju pa će ostali igrači morati mnogo da pomažu u tim situacijama, a koliko god u teoriji to oni mogu da urade, toliko je jasno da će Boston na toj strani parketa biti slabiji nego lane.

Boston ipak nije loš, daleko od toga. Na početku prošle sezone bilo je dosta onih koji su DžejsonaTejtuma upoređivali s Durantom, a on je istina sjajno igrao. Kasnije je pao njegov nivo igre, ali ako Tejtumuspe da igra konstantno na visokom nivou, onda će Boston brzo biti u statusu izazivača za osvajanje barem Istoka. Tu je i Gordon Hejvord, koji se krajem prošle sezone počeo da se vraća u formu koju je imao pre strašne povrede, te Džejlen Braun i Markus Smart, koji može da brani sve bekove u NBA ligi. Kao zamena za Kantera došao je Vensan Poarje koji je bio najbolji skakač u Evroligi prošle sezone i za koga nas ne bi čudilo da u sezoni bude imao veću ulogu od one koje mu američki analitičari prognoziraju, a svakako treba obratiti pažnju i na tri rukija – Romeo Lengford bi trebalo da zaigra odmah u bekovskoj rotaciji, Grent Vilijams će do nekih minuta na poziciji centra, a Karsen Edvards je sve oduševio u Letnoj ligi i Bred Stivens je najavio da bi mogao da ima svoju ulogu već u prvoj sezoni.

Sve u svemu, Boston je napravio korak unazad, ali i dalje je među najboljim ekipama Istoka. Nije možda u samom vrhu, ali nije ni daleko od njega.

BRUKLIN NETS

Došli: Kevin Durant (četiri godine, 164.000.000 dolara), Kajri Irving (četiri godine, 141.000.000 dolara), Deandre Džordan (četiri godine, 40.000.000 dolara), Torein Prins (trejd, Atlanta), Geret Templ (dve godine, 10.000.000 dolara), Vilson Čendler (jedna godina, 2.500.000 dolara), Dejvid Nvaba (dve godine, nepoznat iznos)

Draft: Nikolas Klekston (31. pik), Džejlen Hends (56. pik)

Otišli: D´Anđelo Rasel (Golden Stejt), Demar Kerol (San Antonio), Alen Krab (Atlanta), Ed Dejvis (Juta), Đered Dadli (LA Lejkers), Rondej Holis-Džeferson (Toronto)

Priču o Bostonu počeli smo s njihovim GM-om, Denijem Ejndžom, a bio bi red da i u ovu s Bruklinom krenemo na isti način. Naime, Šon Marks je čovek koji je morao da ispravi sve ono što je njegov prethodnik Bili King upropastio dopustivši Bostonu da mu uzme gotovo sve resurse koje je imao. I Marksje slagao ekipu malo-pomalo, žrtvovao neke igrače da bi dobijao pikove kojim je dolazio do mladih igrača te napokon sastavio ekipu koja je u prošloj sezoni igrala lepu košarku i zasluženo došla do plej-ofa. Da bi ovog leta dobio konačnu nagradu.

Sat vremena uoči početka ovogodišnjeg prelaznog roka najuticajniji NBA novinari su najavili da su KajriIrving i Kevin Durant rešili da karijeru nastave u Bruklinu i tako potvrdili ono što se mesecima spekulisalo. Netsi su tako dobili dvojicu sjajnih igrača i s razlogom se stavili među najbolje ekipe Istoka iako će na Duranta čekati godinu dana. Čekanje bi trebalo da se isplati bez obzira što nije poznato kako će Durantizgledati posle teške povrede Ahilove tetive. No, u njegovom slučaju bi sve trebalo da izgleda bolje nego kod nekih drugih košarkaša koji su prošli kroz isti problem, jer Durantova igra nikad ne zavisi od fizikalija – on će biti neverovatna opasnost čak i ako bude samo na 80% onoga što je do sada pružao.

I bez Duranta, Bruklin bi u sledećoj sezoni trebalo da ima osigurano mesto u plej-ofu. Irving je zamenio D´Anđela Rasela, a iako je otišlo nekoliko članova uže rotacije, njihove zamene garantuju možda i stabilniju košarku. Torein Prins bi mogao da se nametne kao važan igrač, a trener Keni Etkinson se već dokazao kao jako dobar strateg koji zna da izvuče maksimum iz svoje ekipe.

Biće zanimljivo videti koja će biti sudbina Džereta Alena, mladog centra na kojem je Bruklin trebalo da gradi budućnost, ali koji bi mogao da bude žrtvovan, jer su Durant i Irving poželeli da u tim dovedu svog prijatelja Deandrea Džordana. Možda bi Alen mogao završiti u nekom trejdu jer definitivno ima svoju vrednost, pa bi se Bruklin mogao dodatno pojačati, posebno na poziciji 'četvorke' gde trenutno nemaju previše 'pravih' opcija, ali imaju dosta igrača koji tu poziciju mogu sasvim lepo pokriti.

Bruklin je sigurno jedan od pobednika prelaznog roka, pa makar sa zadrškom od jedne godine. A ono najbolje u celoj priči je da je definitivno preuzeo poziciju najbolje ekipe u gradu.

NJUJORK NIKS

Došli: Džulijus Rendl (tri godine, 63.000.000 dolara), Tadž Gibson (dve godine, 20.000.000 dolara), BobiPortis (dve godine, 31.000.000 dolara), Redži Bulok , Vejn Elington (dve godine, 16.000.000 dolara), Elfrid Pejton (dve godine, 16.000.000 dolara), Markus Moris (jedna godina, 15.000.000 dolara)

Draft: Ar-Džej Beret (3. pik), Ignaz Brazdeikis (47. pik)

Otišli: Deandre Džordan (Bruklin), Mario Hezonja (Portland), Noa Vonle (Minesota), Emanuel Mudiaj (Juta), Luk Korne (Čikago), Lens Tomas

Bruklin ili Njujork? To je bilo pitanje oko ovog prelaznog roka kada je reč o Kajriju Irvingu i KevinuDurantu koji su na kraju odabrali Netse i tako od njih napravili prvi klub u gradu. Niksi su svakako postali gubitnici ovog leta, a ne samo zbog toga što nisu uspeli da dovedu neke velike zvezde, nego i zbog drugih vesti koje su dolazile iz njihovog tabora. Tako navodno u Njujorku nisu želeli da ponude maksimalni ugovor Durantu smatrajući to prevelikim rizikom, a isto tako nisu želeli ni da čekaju na odluku Kavaja Lenarda, te su prekinuli pregovore s njim praktično i pre nego što su otišli. Prokletstvo Njujorka je tako dobilo novu dimenziju.

A kada se vidi koga su sve ovog leta potpisali, onda je veliko pitanje kako će Niksi izgledati sledeće sezone. Iako nisu došli do zvezda, došli su u Njujorku do solidnih igrača, ali problem je taj što se radi redom o – visokim igračima. Džulijus Rendl je jedan od najboljih ulova ovog leta i svakako zaslužuje punu minutažu, ali što ćemo s Tadžom Gibsonom, Bobijem Portisom i Markusom Morisom, posebno kada se zna da je u ekipi i mladi Mičel Robinson. Minuta za svih njih na pozicijama 'četiri' i 'pet' jednostavno nema pa se nameće logika da će trener Dejvid Fizdejl forsirati igru s visokim postavama, nešto u stilu onoga što će raditi Filadelfija.

Njujork će opet za dve godine pokušati da dovede neku od velikih zvezda, a tržište će i tada biti prepuno. Do tada će se nadati razvoju Ar Džej Bereta, igrača kojeg su uzeli za trećeg pika i koji bi mogao da izraste u zvezdu, a usput i dobiti još nekoga od mladih igrača koje su draftovali poslednjih godina, pre svega od Robinsona i od Kevina Noksa. Na papiru realno nemaju katastrofalnu ekipu, svaka pozicija je pokrivena sa po dva dobra igrača, ali zvezda nema pa nema. A Niksima su one i te kako potrebne.

FILADELFIJA 76ERS

Novi ugovori: Ben Simons (produžetak na pet godina, 168.000.000 dolara), Tobajas Heris (pet godina, 180.000.000 dolara), Majk Skot (dve godine, 9.800.000 dolara), Džejms Enis (dve godine, 4.100.000 dolara), Šejk Milton (četiri godine, nepoznat iznos)

Došli: Al Horford (četiri godine, 109.000.000), Džoš Ričardson (trejd, Majami), Kajl Okvin (jedna godina, 2.000.000), Raul Neto (jedna godina, nepoznat iznos)

Draft: Matis Tajbul (20. pik), Merijel Šejok (54. pik)

Otišli: Džimi Batler (Majami), Džej Džej Redik (Nju Orleans), Ti Džej Mekonel (Indijana), Boban Marjanović(Dalas), Amir Džonson (?), Furkan Korkmaz (?), Greg Monro (?)

Filadelfija je Proces završila prošle sezone kada je dovela Džimija Batlera i Tobajasa Herisa usput žrtvujući dobar deo svoje budućnosti, bilo u vidu mladih igrača, bilo u vidu budućih pikova. Siksersi nisu uspeli da dođu dalje od polufinala Istoka, a veliki deo analitičara je očekivao da će pokušati da zadrže Batlera, a da 'pusti' Herisa, ali dogodilo se suprotno – Batler je odlučio još jednom da promeni klub i ode u Majami, a Filadelfija je dala pomalo suludo veliki ugovor Herisu.

No, daleko od toga da je to bilo sve što se događalo u Filadelfiji u ovom prielaznom roku. Veliki udarac su Siksersi doživeli odlaskom Džej-Džej Redika u Nju Orleans, ali su onda napravili iznenađujući potez i doveli Ala Horfoda. U trejdu s Majamijem došao je Džoš Ričardson, a GM kluba, nekadašnji igrač EltonBrend, je dao nove ugovore Majku Skotu, Džejmsu Enisu te Benu Simonsu, kom to još nije morao da ponudi, ali je tim potezom pokazao da veruje Australijancu kao nosiocu igre kluba.

Filadelfija je ovim potezima krenula u promenu paradigme u NBA ligi – u eri smol bola, odnosno niskih postava, Siksersi će sledeće sezone imati jako visoku petorku u kojoj će Heris morati da se vrati na 'trojku', a Horford na 'četvorku'. Doduše, dovođenje Horforda će napraviti jako važnu stvar za klub, a to je rasterećenje Džoela Embida koji, to je očito, nikada neće biti u stanju da odigra kompletnu minutažu u celoj sezoni. Prošle godine je Toronto pokazao da treba biti oprezan sa svojim zvezdama pa je odmarao Kavaja Lenarda kad god je to bilo moguće, a sada će Siksersi to isto raditi s Embidom, te u istom vreme imati najbolju moguću zamenu u vidu Horforda.

Ričardson nije Batler po stilu igre, ali je dosta mlađi od njega i pokazao je da može biti zvezda u NBA ligi, a pod lupom će biti Heris i Simons – njih dvojica su zajedno dobili ugovore vredne gotovo 350.000.000 dolara, a obojica imaju znak pitanja oko svoje igre. Heris u plej-ofu nije imao previše dobar učinak, ali treba biti iskren i reći da Siksersi i nisu pravili neke akcije za njega, a ako Simons barem malo ne popravi šut, onda ne može biti vredan tih para.

Filadelfiji će mnogo nedostajati Redik jer trenutno u ligi nema šutera koji poput njega navlači obrane na sebe čak i kada ne primi loptu za šut jer je u neprestanoj kretnji i odvlačenju pažnje protivnika, a Siksersi nisu uspeli da dovedu nekog šutera ni za klupu. Nedostatak trojkaša će im sigurno biti problem, ali će s druge strane moći da odigraju ubitačnu obranu kojom bi mogli da lome suparnike.

U ovako nedorečenom Istoku, kakav nas (opet) čeka sledeće sezone, Siksersi se nalaze pri vrhu. Ako uspeju šuterski da odgovore na izazove moderne košarke, onda bi mogli da dođu i na sami vrh što bi bilo sjajno upravo zbog te promene paradigme, odnosno igranja s jako visokom postavom. Trendovi su tu da se menjaju, a Brend je odlučio da zaigra na tu kartu.

TORONTO REPTORS

Novi ugovor: Petrik Meko (dve godine, 8.000.000 dolara)

Došli: Met Tomas (tri godine, 4.200.000 dolara), Stenli Džonson (dve godine, 7.500.000 dolara), RondejHolis-Džeferson (dve godine, 8.000.000 dolara)

Draft: Devon Ernandez (59. pik)

Otišli: Kavaj Lenard (LA Klipers), Deni Grin (LA Lejkers), Džeremi Lin (?), Džodi Miks (?), Erik Morlend (?)

Ponekad nije potrebno mnogo vremena da se neke stvari okrenu naglavačke. Nekih 20-ak dana nakon istorijskog osvajanja titule prvaka Toronto je ostao bez Kavaja Lenarda kojeg je, tako je ispalo, pozajmio na godinu dana kada je Masai Uđiri, glavni košarkaški operativac kluba, odlučio da se kocka i uđe u trejdsa San Antonijom kako bi doveo jednog od najboljih igrača današnjice. I kocka se, bez obzira na sve, isplatila jer NBA titula jednostavno nema cenu.

A cenu ima stabilnost u ekipi, posebno ako se pita Uđiri. Ako je suditi po pisanju američkih medija o detaljima sastanka Lenarda s Torontom, Uđiri nije želeo da žrtvuje budućnost i uđe u neki trejd s Oklahomom kako bi Lenardu doveo Pola Džordža, posebno što je izgleda u celu priču trebalo da bude uključen i Rasel Vestbruk. Doduše, meni lično te glasine ne izgledaju previše verovatne, jer su po svemu sudeći Lenard i Džordž danima pre objavljivanja da odlaze u Kliperse to i dogovorili, a Oklahoma nekim pregovorima s Torontom samo dizala cenu koju su Klipersi na kraju morali da plate.

Toronto tako u sledeću sezonu ulazi bez najveće zvezde, ali sa svim ostalim važnim delovima kockice koja im je donela titulu. Naravno da to nije dovoljno da se proglase favoritima na Istoku, ali u gornjem domu će sigurno biti, a onda će Uđiri sledećeg leta opet imati na raspolaganju ogroman budžet za slaganje nekih novih Reptorsa, jer bogati ugovori ističu Kajlu Lauriju, Marku Gasolu i Seržu Ibaki. Doduše, pitanje je koga će od velikih zvezda uspeti da nagovore da dođe u hladnu Kanadu...

Glavno pitanje za sledeću sezonu je da li Paskal Sijakam može dodatno da napreduje, jer ako može, onda Toronto ima glavnu zvezdu za sledećih nekoliko godina. Reptorsi očekuju puno i od O Dži Anunobija, koji je prošle sezone bio dosta povređen, a biće zanimljivo videti koliko će trener Nik Nurs, koji je u plej-ofu prošle sezone pokazao da je spreman za razne intervencije u ekipi i prilagođavanju novim okolnostima, uspeti da izvuče iz Stenlija Džonsona i Rondej Holis Džefersona, mladih igrača koji do sada nisu uspeli da potvrde talenat s kojim su došli u Ligu.

Toronto ima zanimljivu ekipu, a ne sećam se kada smo poslednji put imali situaciju da branioci titule nisu ni u kakvom krugu favorita za novu titulu. No, kao što sam napisao, sve se isplatilo – ono ludilo u Kanadi će se zauvek pamtiti.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar