LE: Čuka prošla moćno - 5:0! Sada igra za istoriju!

"Brđani" ubedljivo savladali Banants i u revanšu. Ukupan rezultat dvomeča je velikih 8:0.  Čuka petardom poslala Banants u istoriju, sledeći je Molde! Sjajni Tedić, prvenac Birmančevića. . .

Fudbal 16.07.2019 | 19:17
LE: Čuka prošla moćno - 5:0! Sada igra za istoriju!
Posle ubedljivih "3:0" sa Banovog brda, Čukarički je u revanšu bio još precizniji i bolji.

Ekipa Aleksandra Veselinovića deklasirala je jermenskog domaćina i ubedljivom pobedom u Jerevanu zakazala svoj dvomeč protiv Moldea, koga bi samo senzacija izbacila iz Evrope posle pobede 7:1 u prvom meču.

Čuka će u 2. kolu igrati za istorijski prolaz, jer nikad nije preskočila dve prepreke u Evropi.

BANANTS - ČUKARIČKI 0:5 (0:2)

Najkraće rečeno, apsolutno sve je funkcionisalo je odlično "našpanovaoj" igri srpskog predstavnika. Pristup, koncentracija, napad, odbrana, pa čak i golman Nemanja Belić, koji je pri rezultatu 0:5 odličnim paradama sprečavao domaće da se bar "upišu".

Odlični ofanzivac Luka Stojanović je "načeo" i "dovršio" protivnika (u 3. i 75. minutu). Mrežu je posle njega zatresao centarfor Slobodan Tedić, udarcem posle odbitka u 31. minutu. Bio je to njegov treći gol u ovim kvalifikacijama.

U drugom delu utakmice, strelac je bio i ponovo zapaženi rezervista Veljko Birmančević, koji je u 71. minutu iskoristio zicer "jedan na jedan", pa potom iznudio penal, koji je Stojanović iskoristio da zaokruži ubedljivi trijumf.

Opravdavši ulogu velikog favorita, "brđani" su postali drugi srpski tim u narednoj fazi takmičenja, u kojoj će se u Ligu Evrope uključiti Partizan. 

Budimo sasvim realni, pa zakažimo početak duela Čuke i Moldea (koji će "overiti" plasman u četvrtak) za predviđene datume drugog kola - 25. jul i 1. avgust.

Rutinska operacija. Nije mnogo ni bolelo. Svu nadu koju je Banants imao Čukarički mu je iščupao iz glave posle samo 155 sekundi igre. Tačno toliko bilo je dovoljno Slobodanu Tediću i Luki Stojanoviću da golom u gostima izbrišu pitanje prolaska u drugu rundu kvalifikacija za Ligu Evrope. Sve posle toga može se svrstati pod revijalnu utakmicu. Za kraj surovih 5:0 kao ohrabrenje pred mnogo izazovniji dvomeč sa norveškim Moldeom.

Banants to prosto nije bio, ukupnih 0:8 sve govori. Najubedljivija evropska pobeda u istoriji Čukaričkog. I prvi put da su Brđani kolo prošli sa dve pobede.

A delovao je da bi, da nije bilo dečijeg žamora na simpatičnom stadionu u Jerevanu, bilo još gore po Banants. Taj vodeći gol Stojanovića, na lucidan pas Tedića već u trećem minutu, bio je samo uvod u debakl Banantsa, koji je večeras odigrao poslednju utakmicu pod tim imenom, pošto mu od 1. avgusta sleduje potpuni “ribrending”. Da su prošli dalje, Jermeni bi morali da se strpe. Ali već posle tog prvog gola Banantsu je bilo potrebno čak pet. A i jedan je bio mnogo.

Dostojanstvo je doduše guralo Jermene napred još nekih 20-ak minuta, želeli su domaćini po svaku cenu da bar pogotkom obraduju oko 2.500 navijača na simpatičnom stadionu u Jerevanu, školarci na tribinama vrištali su i skakali na svaku šansu – a bilo ih je pred golom Nemanje Belića mnogo više nego na Banovom brdu – ali taj prvi gol Čuke je suštinski otklonio svaku rezultatsku neizvesnost, mada je Banants na mahove, frustriran sopstvenom nemoći, dizao intenzitet igre na granicu sportskog.

Nije naravno bilo lako Čukinim igračima iz sebe izvuku maksimum. I nisu se verovatno ispunila nadanja šefa Aleksandra Veselinovića da se već koliko večeras isprave neki defanzivni propusti iz prvog meča – ovog je puta Belić čak i imao šta da radi – ali je posao obavljen. Uverljivo. Da ne ostavi nikakvu dilemu ko je ovde bolji tim.

Druga će već priča biti u narednom dvomeču, kad će Čukarički izvesno na Molde, lidera norveškog prvenstva, koji je u prvom kolu deklasirao Rejkjavik sa 7:1. Moraće tada Brđani da budu mnogo obazriviji, da kad krenu u visok presing ne dozvole protivniku da u punom trku izleće na poslednju liniju, da suze prostor za centaršutve pre svega sa Čukine leve strane, ali sve te sitne zamerke sa današnjeg meča ipak su prihvatljive s obzirom na to kako se rezultat odvijao.

A kako su minuti prolazili Čuka je nekako i uspela da čuje Veselinovićev savet sa klupe – uporno ga je ponavljao i pre meča – da rezultat treba zaboraviti i sve vreme igrati kao da je 0:0. Do kraja poluvremena prednost je duplirana nakon što je Stefan Kovač finom loptom na desnom krilu proigrao Milutina Vidosavljevića, on je gađao Tedića, koji je bio koncetrisan da posle odložene lopte za Stojanovića sačeka odbitak i spakuje ga u mrežu Banantsa za 2:0.Taj otpor koji je Banants na momente i prikazivao između dva prva gola – pohvale za štoperski tandem Puškarić/Šapić što je sve pohvatao – iščezao je kada je početkom drugog poluvremena Čuka razvila onu pas igrom kojom nas je impresionirala na Banovom brdu. A da sve začini i minijatura Luke Lukovića, koji je mangupski prošao pored Vahaga Ajvazjana i maltene iz mrtvog ugla matirao golmana Anatolija Ajvazova.

Na kraju, tek da potvrdi odličan utisak sa prvog meča, dnevna doza Veljka Birmančevića. Prvenac u Čukinom dresu, mada bi za tu čast morao da plati večeru Vidosavljeviću koji mu je poslao savršen pas u prazan prostor. Potom i iznuđen penal posle driblinga, tada je Vidosavljević bio malo razočaran, pošto je želeo da on izvede najstrožu kaznu, ali mu je Stojanović pokazao da Veselinović insistira da to uradi stariji kolega. I na 4:0 moralo se ponašati kao da je 0:0. Stojanović je doneo i taj peti gol, a sa dve fenomenalne parade u finišu meča mesto u ovom izveštaju zaslužio je i golman Nemanja Belić.

Ohrabujući početak evropske sezone za Čukarički. I više nego. Samo da se posle ovakvog uvoda brzo ne zadovolje. Jer ima tu potencijala za mnogo više. A to više doći će već kroz sedam dana. Molde.

BANANTS – ČUKARIČKI 0:5 (0:2)
/Stojanović 3, 75pen, Tedić 31, Luković 49, Birmančević 71/

Stadion: Banantsa, Jerevan
Gledalaca: 2.500.
Sudija: Janis Papadopulos (Grčka)

Banants (4-3-3): Ajrapetjan – Ajvazjan, Kpodo, Voskanjan, Petrosjan – Baregamjan (od 60. Kobzar), Kamara, Dašjan – Melkonjan, Glišić (od 73. Sinijavski), Stanojević (od 46. Hakobjan).

Čukarički (4-1-4-1):  Belić – Ćirković, Kovač, Puškarić (od 73. Kamenović), Bogosavac – Docić (od 60. Đorđević) – Vidosavljević, Docić, Stojanović, Luković – Tedić (od 53. Birmančević).

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

FOTO: FK Čukarički

Komentari / 0

Ostavite komentar