''Aluminij'': Istraga uprava i odbora

Podsjećamo, jedan od zaključaka sastanaka vezanih za sudbinu Aluminija je i taj da krivci za stanje u preduzeću moraju odgovarati, a to je i na pressici rekao i čelnik HDZ-a BiH

Bosna i Hercegovina 16.07.2019 | 17:11
''Aluminij'': Istraga uprava i odbora
''Županijsko tužilaštvo Mostar već postupa u više slučajeva prijava i formiranih predmeta, a u vezi poduzeća Aluminij d.d. Mostar, te odbacujemo sve prigovore o političkom uticaju na ovo tužilaštvo'', saopšteno je iz Kancelarije glavnog županijskog tužioca povodom, kako se navodi, medijskih saopštenja i izjava datih s više adresa, udruženja i pojedinaca Radiosarajevo.ba.

''Pojedini predmeti su u ovom tužilaštvu formirani na temelju prijava zaposlenih, članova Sindikata, a neki su formirani i na temelju Izvještaja Finansijske policije F BiH i Udruženja malih dioničara. Među prijavljenima se uglavnom nalaze članovi prijašnjih i sadašnjih uprava i nadzornih odbora društva Aluminij d.d. Mostar. Neki od ovih predmeta su u fazi istrage, a na njima radi više tužilaca i postupanje u ovim predmetima, zbog njihove složenosti, zahtijeva duži rad i provođenje više istražnih radnji, te određenih vještačenja'', navodi se u saopštenju.

Ističe se kako se trenutno u radu u tužilaštvu nalazi šest predmeta, od kojih su dva predmeta zaprimljena u posljednjih mjesec dana, a podnosioci ove dvije prijave su članovi Udruženja malih dioničara Aluminija d.d. Mostar, dok su u pet slučajeva predmeti već ranije završeni, te su o njihovom ishodu upoznati podnosioci prijave i oštećeni.

''Tužilaštvo HNŽ, u skladu sa svojim mogućnostima, postupa u svim gore navedenim predmetima, te takođe poziva sve subjekte (sindikat i dr.) da tužilaštvu dostave informacije i dokaze o eventualnim nezakonitim radnjama i njihovim počiniocima, kako bi tužilaštvo provelo sveobuhvatnu istragu i provjeru svih tih navoda, te utvrdilo eventualne počinioce tih kaznenih djela'', navodi se u saopštenju.

Podsjećamo, jedan od zaključaka sastanaka vezanih za sudbinu Aluminija je i taj da krivci za stanje u preduzeću moraju odgovarati, a to je i na preskonferenciji rekao i čelnik HDZ-a BiH rekavši kako će se istražiti oni koji su izvlačili novac iz mostarske fabrike koja je ugašena prošle sedmice.

(Radio Sarajevo)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

HNŽ

16.07.2019 15:37

Tajno drustvo PGC! Obecanje ludom radovanje.

ODGOVORITE
Name

Objavio

16.07.2019 15:38

Stranačka kompanija Aluminij je familijarno kompanija HDZa koju godinama muzu radnici po 3000 KM a direktori 10000 i vise. Protjerali sve Srbe i Bosnjake iz Aluminija I ja da ih žalim zabole me djon

ODGOVORITE
Name

op

16.07.2019 16:42

Nije ti niko reko da zalis, kad u bosni zivi 70posto lopova

Name

Objavio

16.07.2019 19:18

Nije Bosna kriva sto mi tovimo lopove. Do nas je druže. Nama kada izađu Covic, Bakir i Dodik sa pričom zaštite vitalnih nacionalnih interesa mi svratimo od drugostepena kako je odgovorio jedan drugome. A milioni već u avionima, helikopterima i automobilima napuštaju Bosnu na njiove račune dok se mi glodjemo. Nemislim mi kako da ih strpao u zatvore i okrenemo saradnji napretku i sigurnosti za našu djecu.

Name

Damir

16.07.2019 23:57

Upravo tako ali nemoze se jer su pistavili stit i kako ce njima da sude ili da ih hapse njihovi ljudi treba ovdje totalna blikada drzave treba nama ifor i unprofor sa tenkovima da hapsi lopove i kriminalce serem se ja na ovakvu drzavU a drzava je nas svih naroda

Name

Pendula

16.07.2019 15:42

Ovo je trebalo uraditi davno ,Covic sklonio dokaze vezano za njega pa sad kao evo da se istrazi .Vec vidjeno .

ODGOVORITE
Name

miso

16.07.2019 16:48

Kakva istraga sta lupate MUP je njihova organizacija koja sluzi da zataska kradju kroz vreme koje provedu u toj istrazi Placaju vam 350 km penziju a kaznu za pojas 100 km To mogu trpiti samo konji

ODGOVORITE
Name

BiH

16.07.2019 17:13

Mjesecno su milioni nestajali iz ove firme u dzepove HDZ i Dragana Covica to svaki kamen po Hercegovini zna, a samo tuzilastvo cuti ko kad su kupljeni "PAPCI"

ODGOVORITE
Name

Veteran

16.07.2019 17:54

Istraga je pokrenuta da se zanetnu tragovi..

ODGOVORITE
Name

MESA

16.07.2019 18:07

AKO BUDE IOLE NEZAVISNA ISTRAGA COVIC BI PO SVEMU TREBAO BITI IZA BRAVE,

ODGOVORITE
Name

Joja

16.07.2019 21:13

jebo vas aluminij da je mogao raditi ne bi propao

ODGOVORITE