Uhapšeni a za njima se traga!?

- Iako je mjesec dana u pritvoru, Benedi Đukanović (42), osumnjičeni za ubistvo banjalučkog privrednika Slaviše Krunića i njegovog saradnika Žarka Pavlovića, još je na Interpolovoj potjernici.

Bosna i Hercegovina 15.07.2019 | 07:26
Uhapšeni a za njima se traga!?
Njegov primjer, međutim, nije usamljen, već se imena još nekoliko bh. građana koji su davno uhapšeni nalaze na sajtu međunarodne kriminalističko-policijske organizacije.

Recimo, na crvenim potjernicama još su Kosta Bjelotomić (36) i njegov brat Jovan (23) iz Drvara, za kojima se tragalo zbog sumnje da su, s još jednim saučesnikom, ukrali 383.940 maraka iz Intesa Sanpaolo banke u Drvaru.

Tokom tog filmskog razbojništva, koje se odigralo 3. marta 2017. godine, teško je ranjen policajac, a Bjelotomići su se nakon toga našli na Interpolovoj potjernici, ali su uhapšeni u Novom Sadu još u decembru prošle godine.

S potjernica, međutim, i dalje nisu obrisani, već se pored njihovih imena još navodi da su predmet potrage zbog pljačke.

Bar formalno, traga se i za Mervanom Šljivarom (38), bh. državljaninom rođenim u Sloveniji. Ništa čudno, da on već nije osuđen, i to na 30 godina, na koliko ga je iza rešetaka slovenačko pravosuđe poslalo za ubistvo Nedžada Kličića (34) iz Cazina, poznatijeg kao Krajiški Rambo.

Šljivar se pojavio pred sudom u Ljubljani, gdje je tvrdio da nije kriv, ali je osuđen sredinom januara, s tim što se na Interpolovoj potjernici još nalazi.

Najsvježiji primjer je Đukanović, čije ime se na crvenoj međunarodnoj potjernici našlo sredinom maja. Na građane je apelovano da, ukoliko ga primijete, o tome obavijeste najbližu policijsku stanicu ili na dežurni broj 122.

Međutim, on je 12. juna došao u Policijsku stanicu Ilidža, predao se i sada je u pritvoru u Kazneno-popravnom zavodu Banjaluka, dok je njegova fotografija još na potjernici.

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, u okviru koje se nalazi NCB Interpol Sarajevo, kažu da u slučaju raspisivanja i obustavljanja međunarodnih potraga za licima postupaju u skladu s naredbama nadležnih organa u BiH.

"Bilo kakve detaljnije informacije o predmetima međunarodnih potjernica za licima nismo vam u mogućnosti dostaviti, u skladu s obavezujućim Pravilnikom o obradi podataka Interpola, kojim su definisani načini dostavljanja i raspolaganja informacijama o licima za kojima se traga putem Interpola, kao i zbog činjenice da su sve informacije koje se razmjenjuju kanalima Interpola namijenjene samo za službenu upotrebu", rekli su za "Nezavisne" iz Direkcije.

Podsjetimo, kako su "Nezavisne" nedavno objavile, ubistva, silovanja te pljačke samo su neka od krivičnih djela zbog kojih se na crvenim Interpolovim potjernicama nalaze imena oko stotinu bh. državljana.

U pitanju su bjegunci koji su na ozloglašenom spisku ili zbog krivičnog gonjenja ili zbog izdržavanja zatvorske kazne.

Uhapšeni, a još na potjernicama: 

- Benedi Đukanović

- Jovan Bjelotomić

- Kosta Bjelotomić

- Mervan Šljivar

(Nezavisne)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Zakon

15.07.2019 07:36

Nisu zato ažurni, stoji godinama, a azurni kaznjavati neduzan narod i maltretirati po ulici.

ODGOVORITE
Name

pa da

15.07.2019 11:44

Jos samo da mafijaska kriminalna hobotnica sa svojom kriminalno koruptivno nepotistickom vecinom, donese zakone da su legalne i kupljene diplome i funkcije nasledne!

Name

Milojko

15.07.2019 08:00

A ti sto pišu i brišu redovno primaju plate ??

ODGOVORITE
Name

Besposleni novinar

15.07.2019 08:04

Pišemo ovo, kad nemamo drugog posla...

ODGOVORITE
Name

Pime

15.07.2019 08:18

Jos jedna potvrda da je MUP RS u opstem rasulu, ne zna se ko pije ko plaća, samo se zna ko naplaćuje.

ODGOVORITE
Name

Е

15.07.2019 09:33

Сељачино коментаришеш нешта а појма немаш шта?

Name

Re E

15.07.2019 13:42

E haj ti kao "fina gradska raja" objasni nama seljacinama sta to mi ne znamo, a ti znas!

Name

Е

15.07.2019 14:34

Управо то. Раја је мени кућу запалила.

Name

Nostradamus

15.07.2019 08:23

Interpolove potjernice se ne brisu u slucaju da uhapseni pobjegnu ili budu oslobodjeni potkivanjem ili uslovno budu pusteni na slobodu.

ODGOVORITE
Name

Bata

15.07.2019 12:49

hoce li negdje putovati mozda, pa ce im stetiti sto su na potjernici??

ODGOVORITE