Nole: Jedan sam od onih koje Federer inspiriše!

Najbolji teniser sveta Novak Đoković je posle osvajanja nove titule na Vimbldonu rekao da je to finale jedno od najuzbudljivijih ikada u njegovoj karijeri.  Novak rasplakao mamu Dijanu: Rodžere, ti si inspiracija! Najveći srpski sportista jako emotivno je govorio posle pete vimbldonske titule i jednog od uveliko kultnih finala.  Novak: Ovo je najuzbudljivije finale koje sam igrao! Smiren,kao da se ništa nije dogodilo, a ne da je osvojio peti Vimbldon nakon epskog odmeravanja sa Federerom, Đoković je podigao prestžni pehar i "zahvalio" se londonskoj publici. . .

Fudbal 14.07.2019 | 22:45
Nole: Jedan sam od onih koje Federer inspiriše!
"Ovo je verovatno najuzbudljivije finale ikada koje sam igrao, a sigurno među dva, tri u karijeri, protiv jednog od najvećih tenisera svih vremena, koga veoma poštujem", rekao je Đoković.

Konstatovao je da u finalu mora neko da pobedi.

"Nažalost, neko iz ovakvih mečeva mora da izađe kao poraženi.. Obojica smo imali šanse, a nestvarno mi je da sam morao da spasem dve meč lopte. Čudno je bilo i u taj-brejku na 12:12. U suštini, nadao sam se da ću doći do taj-brejkova", dodao je Đoković.

Srpski teniser je pomenuo da je Federer ranije rekao da želi da inspiriše 37-godišnjake da se i dalje bore.

"Ja sam jedan od onih koje on ispiriše... Rekao sam i ranije, kada sam bio klinac, dok sam rastao i sanjao da budem teniser, Vimbldon je uvek bio turnir na kom sam želeo da se pojavim, da igram... Sanjao sam da ću biti ovde. Sada na ovom mestu delim specijalna osećanja sa sinom i roditeljima. Supruga i ćerka su kod kuće, šaljem im zagrljaje", rekao je Đoković.

"Mama, tata, hvala što ste dali sve da bih ja bio ovde", rekao je novi-stari šampion Vimbldona i zaslužio ovacije na "Centralnom stadionu", koji je prethodnih pet sati proveo uglavnom radujući se poenima svog ljubimca, Rodžera Federera.

"Rodžer je rekao da se nada kako će inspirisati i ostale da su velike stvari moguće u 38. godini. Ja sam jedan od njih. On mene inspiriše svakako...", rekao je Novak Đoković i okrenuo se prema velikom rivalu i osmostrukom osvajaču kultnog turnira.

Aplauz je potrajao, a mama Dijana nije se ni trudila da sakrije suze radosnice zbog novog istorijskog uspeha, tačnije podviga koji je ostvario njen sin - osvajač 16 gren slem trofeja.

Do pete titule na Vimbldonu stigao je posle najdužeg finala u istoriji turnira koji postoji od 1877. godine:

(1) Novak Đoković - Rodžer Federer 7:6 (7:5), 1:6, 7:6 (7:4), 4:6, 13:12 (7:3)!

"Mislim da je ovo bilo najuzbudljivije finale koje sam odigrao u životu. Definitivno... Igrao sam protiv jednog od najvećih tenisera svih vremena, rivala kojeg mnogo poštujem", govorio je u dahu sa peharom u rukama.

"Nažalost, u ovakvim mečevima neko mora da izgubi i, kao što je Rodžer i rekao, obojica smo imali šanse da pobedimo. Nestvarno je da sam uspeo da se vratim posle one dve meč lopte", rekao je Novak, koji je jednom već spasao vezane meč lopte u gren slem finalu protiv Federera i kasnije osvojio titulu.

Bilo je to 2011. na US openu.

Ovog puta, već iz prve, rešio je taj-brejk pri rezultatu 12:12 u petom setu. Iz prve, jer je Vimbldon poput ostalih "mejdžora" isključio mogućnost da meč traje "zauvek", odnosno da je za pobedu potrebno "dva razlike" u odlučujućem setu.

Uprkos tome, ovo je bilo najduže finale 133. izdanja najstarijeg gren slema.

"Čudno je bilo igrati taj-brejk na 12:12...", nastavio je Đoković, kada ga je sagovornica prekinula konstatacijom da su dobro igrali taj-brejkove u ovom finalu.

Sva tri su, ispostavilo se, pripala Srbinu.

"Nadao sam se da ćemo doći do toga...", nasmejao se Đoković, koji je bio neobično hladan i povučen tokom pet sati velike borbe, čak i kada je dobijao presudne poene.

Sa 32 godine osvojili ste vaš peti Vimbldon?

"Uh, hvala…"

Posle kraće pauze zbog aplauza, nastavio je…

"Znam da sam ovo govorio već, ali kada sam bio klinac i imao četiri ili pet godina, ovo je uvek bio turnir za mene, gde sam želeo da učestvujem, da pobedim jednog dana. Sanjao sam da osvajam trofeje raznih materijala, ali jedan je uvek imao posebno mesto u mojoj maloj sobi. Sanjao sam o ovome, a sada delim trenutke sa porodicom, sinom, roditeljima, celim timom...", govorio je i pokazivao u pravcu sa kojeg je dobijao najglasniju podršku.

Verovatno i jedinom delu stadiona koji nije bio uz Švajcarca.

Ovacije su potrajale...

"Supruga i kćerka su ostale kod kuće, i njima šaljem veliku ljubav. Uskoro ću biti tata ponovo", rekao je Novak, aludirajući na vreme koje je proveo trenirajući kako bi odbranio najvredniji trofej u tenisu.

"Svi su patili, čini mi se", rekao je sa osmehom, dok je kamera zumirala uplakanu mamu Dijanu.

"Moji roditelji su tu sa mnom", rekao je i dodao:

"Hvala što ste dali sve da bih ja bio ovde", obratio im se.

Hvala i tebi što si nas poveo do ovde...

Trajalo je pet sati i dva minuta, uz dve meč lopte za šest godina starijeg rivala.

Novak je pobedio Federera u taj-brejku petog seta.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar