Mercedes "vlada" Silverstonom: Botasu pol!

Vozač Mercedesa Valteri Botas zauzeo je pol-poziciju pred trku za Veliku nagradu Velike Britanije u šampionatu Formule jedan na poznatoj pisti Silverston.  Za dlaku sinko: Botas ispred Hamiltona za 0,006 sekundi! Nikada manja razlika u istoriji VN Britanije!

Ostali sportovi 14.07.2019 | 08:19
Mercedes "vlada" Silverstonom: Botasu pol!
Ponovo su dva vozača Mercedesa, Valteri Botas i Luis Hamilton pokupili svu slavu u kvalifikacijama pošto će upravo njih dvojica biti "vlasnici" prvog startnog reda. Botas će u nedelju startovati kao prvi, a Hamilton kao drugi.

Botasov najbrži krug trke bio je 1:25:093, dok je Hamilton imao lošije vreme za tričavih 6 hiljaditih delova sekunde. Sa pozicije broj tri, startovaće mladi Šarl Lekler, a njegov timski kolega Sebastijan Fetel, počeće kao tek šesti vozač na stazi.

Red Bul je pored dobrih treninga imao i dobre kvalifikacije, pa će tako Maks Ferstapen i Pjer Gasli startovati kao 4. i 5. i među deset najbržih imali smo još Danijela Rikarda, Landa Norisa, Aleksandera Albona i Nika Hulkenberga.

Nikada manja razlika u borbi za pol poziciju u istoriji trke za Veliku nagradu Britanije. Teško da je bilo mnogo ovakvih i u istoriji Formule 1. Junak dana na Silverstonu postao je Valteri Botas, koji je osvojio 10. pol poziciju u karijeri.

Finski vozač je za 0,006 sekundi bio brži u kvalifikacijama od Luisa Hamiltona! Klupski kolega i lider u generalnom plasmanu ostao je da ovog puta gleda u leđa Botasu, mada to ne mora baš ništa da znači za nedelju kada se upale zelena svetla za start trke u Britaniji.

Ipak je Ostrvo domovina Luisa Hamiltona, gde je pet puta u karijeri dobijao trke, isto koliko i Džimi Klark i Alen Prost, pa će tamnoputi as Mercedesa imati šansu u nedelju da ih nadmaši i uđe u istoriju.

Treće mesto na startu pripalo je Šarlu Lekleru, a četvrto Maksu Ferstapenu. Tek iz trećeg reda krenuće Sebastijan Fetel i to sa šestog mesta, pored Pjera Gaslija.

U generalnom poretku Formule 1 posle devet trka vodi Hamilton sa 197 bodova, ispred Botasa koji ima 166, dok je na trećem mestu Ferštapen sa 126 bodova.

Trka za Veliku nagradu Velike Britanije na programu je u nedelju od 15 časova i 10 minuta.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar