Podrinje: S čime se bore malinari

Malina je ove godine rodila, kao nikad, ali to ipak ne znači da malinari nemaju briga. Oluja, koja je prošli vikend zadesila Bratunac i okolinu, nekima od njih je uništila skoro trećinu roda, ali to nije najveći problem sa kojima se bore. Više ih brine kako će i po kojoj cijeni prodati rod, koji je izuzetno kvalitetan.

Republika Srpska 13.07.2019 | 13:14
Podrinje: S čime se bore malinari
Prema zvaničnim procjenama, ove godine je u Srpskoj proizvedeno oko 13.000 tona malina, čija je očekivana vrijednost oko 42 miliona KM. Trećina ukupnog roda ovog voća proizvedena je u bratunačkoj i srebreničkoj opštine, na samoj granici sa Srbijom.

Malinari na granici su do prije nekoliko godina bili u prednosti, jer su maline mogli prodati u Srbiji ili BiH, onome ko više plati. Od 2015. nije tako i od tada su podrinjski malinari u raljama domaćih hladnjačara, koji otkupljuju rod, diktiraju cijenu i “kupe kajmak”.

Upravo zbog toga, narodna poslanica Spomenka Stevanović (DEMOS) iz Zvornika postavila je poslaničko pitanje, koje se tiče mogućnosti da malinari sami voze svoj rod u Srbiju i prodaju ga tamo, ako su cijene za njih povoljnije. Stevanovićeva je pitala ministra poljoprivrede RS Borisa Pašalića da li će na ovaj problem upozoriti resornog ministra Srbije i pokušati naći rješenje.

Pašalić je odgovorio da je razgovarao s ministrom poljoprivrede Srbije Branislavom Nedimovićem, te da je dogovoreno da će se “u narednom periodu raditi na poboljšanju uslova kada je u pitanju uvoz i izvoz voća, sa posebnim naglaskom na malinu”.

Podsjetio je, međutim, da je carinska politika u nadležnosti BiH, pa je shodno važećim zakonima, “prostor za djelovanje Ministarstva poljoprivrede RS u pravcu zaštite domaće proizvodnje veoma ograničen.”Ministarstvo za malinare čini ono što može: daje im podsticaje.

"U prošloj godini, samo po osnovu premije za proizvedenu i prodatu malinu, malinarima je isplaćeno ukupno milion i po KM, a za tekuću godinu su planirana i obezbijeđena sredstva u iznosu od 3 miliona maraka", navode u Ministarstvu. 

Uz ove premije malinarima su, kao i drugim poljoprivrednicima, na raspolaganju i regresirano dizel gorivo, podsticaji za kapitalne investicije, poput nabavke protivgradnih mreža, opreme za navodnjavanje i mehanizaciju, a Ministarstvo podržava i osiguranje u poljoprivredi, nudeći da nadoknadi polovinu cijene premije osiguranja.

Stevanovićeva, međutim, tvrdi da formalnih mogućnosti za malinare ima i kada je u pitanju podaja voća u Srbiji, ali da te mogućnosti nisu iskorištene.

"BiH je s Beogradom 2005. godine potpisala sporazum o prekograničnoj saradnji, koji je ratifikovan 2007. i koji pruža dosta dobrih mogućnosti za stanovnike pograničnih opština. Međutim, taj sporazum se ne primjenjuje, bar ne u aspektima koji bi mogli biti od koristi poljoprivrednicima", kaže Spomenka Stevanović, podsjećajući i na Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama RS i Srbije.

Stojanović: Bitka za 30 pfeniga

Uprkos dobrim prinosima, otkupna cijena malina je ove godine znatno viša nego lane, kada su malinari s obje strane Drine, nakon propasti roda zbog lošeg vremena, prijetili blokadom granice zbog otkupnih cijena od oko 100 dinara, odnosno 1,4 KM.

Sada se maline u Srbiji otkupljuju za oko 150 dinara, pa u RS malinari očekuju 2,50 KM po kilogramu, ali im to još niko nije ponudio."Hladnjača Velibora Rankića nam je i prije berbe ponudila 2,20 KM. Drugi ne govore ništa o cijeni. Kažu, sve zavisi od kvaliteta, ali kvalitet je ove godine izvanredan", tvrdi Ivan Stojanović iz Udruženja malinara “Vilamet” Bratunac.

(Srpskainfo)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

MALI

13.07.2019 13:21

E NA STA SE SVELA POLJOPRIVREDA.NA KUKNJAVU.TE MALA CIJENA TE SKUPI NADNICARI NECE DZABA DA RADE..TE HOCE POSTICAJE..ALO KO VAS TO NAUCIO..PRIJE PILJOPRIVREDNIK RADI PRODA ZARADI..PITATE LI VI STA RADNUK U OROIZVODNJI NA BAUSTELI MOZE I SME BILO STA TEAZITI OD POSLODAVCA DRZAVU DA I NE SPOMINJEM.

ODGOVORITE
Name

re

13.07.2019 14:05

Koliko plaćaju berače po nabranom kilogramu?

ODGOVORITE
Name

Re

13.07.2019 19:24

0.5 KM po nabranom kg pa zaradi i 10000KM :)

Name

re

13.07.2019 20:04

Koliko vredam i marljiv berač može nabrati ako je sitna malina. Može 100kg za dan, a možda i više?

Name

Malinar

13.07.2019 20:08

Realna cijena bila bi 2,5 KM po kg.Cijena od 3,30 dovela je do toga da su ministarska dijeca,biznismeni,ljekarii dr.koji nikada motiku u ruke uzeli nisu,poceli da sade maline.Megalomani koji pojma nisu imali sadili su po hektar ovog voca zeleci da na brzinu uzmu pare.Proizvidnja nije laka 6 mjeseci provedes na njivi.Savjet svima parcela od 2 dunuma je dovoljna.Cetiri clana domacinstva to mogu da urade a zarada cista vam je oko 3000 KM.

ODGOVORITE
Name

RE MALINAR

14.07.2019 10:31

KOLIKA JE DNEVNICA RADNIKU NADNICARU..KONKRETNO..SVI NESTO UVIJATE..

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

14.07.2019 11:59

U ciganskoj Srbiji lani bila 30,do 40maraka..Ove godine nema radnika pa malo podigli cjene ali lelecu ko da su ustase upale u malinjak...Vidio sam lani koliko je cjenjen dan branja i vise necu..