Blaga kazna za pokušaj ubistva

- Izricanje prvostepene presude, kazne zatvora od četiri godine za pokušaj ubistva novinara, moglo bi se shvatiti kao blaga kazna u odnosu na važnost novinarskog posla, te poziv na nastavak napada na novinare, upozoravaju iz Udruženja novinara Istočnog Sarajeva.

Republika Srpska 12.07.2019 | 23:44
Blaga kazna za pokušaj ubistva
- Udruženje novinara Istočnog Sarajeva (u osnivanju) smatra da je presuda Marku Čoliću za pokušaj ubistva novinara Vladimira Кovačevića jasna poruka novinarima koliko su (ne)zaštićeni pri obavljanju svog posla, saopšteno je iz Udruženja novinara Istočno Sarajeva.

U saopštenju se kaže da izricanje prvostepene presude, kazne zatvora od četiri godine za pokušaj ubistva novinara, moglo bi se shvatiti kao blaga kazna u odnosu na važnost novinarskog posla, te poziv na nastavak napada na novinare.

"Iako je Sud, pri određivanju kazne Čoliću, kao otežavajuće okolnosti naveo činjenicu da je svirepi napad posebno uznemirio javnost, smatramo da izrečena kazna neće poslati jasnu poruku.
Posebno otežavajuća okolnost u ovom slučaju trebala bi biti to što je napadnut jedan novinar koga je možda samo nekoliko udaraca dijelilo od smrti", kaže se u saopštenju.



Dalje se navodi da novinari rade u interesu javnosti, a danas su postali svjesni činjenice da će neko za njihov pokušaj ubistva biti kažnjen kaznom zatvora od četiri godine.

- Postavlja se pitanje koliko će se osjećati sigurno pri obavljanju svog posla?

Naglašava se da je u interesu javnosti i novinarske zajednice nastavak aktivnosti na pronalasku drugog osumnjičenog za pokušaj ubistva Vladimira Кovačevića.

"Stoga apelujemo na nadležne organe da do kraja razjasne ovaj slučaj. Tek kada budu poznati motiv i nalogodavac, javnost će znati od koga novinarima prijeti opasnost. Tek tada novinari će znati ko je i zašto spreman naručiti njihovo ubistvo", kaže se u saopštenju Udruženja novinara Istočnog Sarajeva.

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

B.J.S

13.07.2019 03:30

Ovako malo osudjen pritvor ce se uracunat i bice pusten do nove godine zbog dobrog vladanja.

ODGOVORITE
Name

Ре

13.07.2019 14:47

Само ако га пусте он побјеже као Дела који неда дјеци да се дрогирају.

Name

DOBRO VLADANJE

13.07.2019 05:29

Za mjesec dana oslobodice ga Predsjednica zbog dobrog vladanja u pritvoru.

ODGOVORITE
Name

Marko

13.07.2019 06:10

Ma jbs ti presudu kad nalogodavac nije raskrinkan.Ovaj majmun ce jos od tog istog naplatiti svaku godinu masno da suti,bice na trosku nas poreskih obveznika i izci sa najmanje 50 hiljada iz zatvora.Jos ce odlezati samo 2.5 godine !!!

ODGOVORITE
Name

Zades

13.07.2019 06:18

Koliko vidim u zatvor dolaze sve neki ljudi vezani za Dodikove kumice i slicno. Kada ce velika riba Milokrad da odsjedi svoje propuste i odgovara za neucinjeno i zloupotrijebljeno, ili je to sve bio Zades?

ODGOVORITE
Name

BOBA

15.07.2019 11:41

PRVO NARUČILAC UBISTVA PA ONDA IZVRŠILAC.ON BI PROPJEVAO ALI BOLJE DA UZME PARE MALO ODLEŽI U ZATVORU I SVI ZADOVOLJNI SAMO OVCE NISU NA BROJU.

ODGOVORITE