Da li se to Đordi malo zaigrao?!

I ULEB ustao protiv promena u Evroligi! Nema opšte podrške za prvog čoveka Evrolige.

Košarka 12.07.2019 | 21:28
Da li se to Đordi malo zaigrao?!
Izgleda da se Đordi Bertomeu malo preigrao. Godinama prekraja Evroligu kako mu dune, ali ovog puta je naleteo na ozbiljan otpor. Novoj promeni sistema funkcionisanja najjačeg evropskog kupa najpre se usprotivila ACB liga, a sada i ULEB – Udruženje evropskih košarkaških liga.

Ideja Bertomeua i njegovih istomišljenika, koju su usvojili na skupštini Evrolige u četvrtak, bila je da se poništi limit na broj klubova iz jedne zemlje koji mogu da igraju u eliti, kao i novi način raspodele 18 mesta u takmičenju.

Po novom modelu, neke lige bi izgubile direktan ulaz u Evroligu, kao što je ABA, već bi bord takmičenje dodeljivao specijalne pozivnice. 

ULEB je ustao protiv tih odluka, jer smatra da one direktno udaraju u osnovu fer sportskog nadmetanja.

„Povodom saopštenja EKA o novom sistemu ulaska u Evroligu od sezone 2020/21, ULEB i njegove članice su donele sledeće ocene. Novi sistem ulaska negira fundament evropskog sistema sporta, pogotovo kvalifikacije kroz nacionalna prvenstva, zasnovane na sportskim merilima. Zbog svega toga ULEB odlučno odbacuje predloženi sistem, koji dozvoljava visok stepen proizvoljnosti prilikom dodele pet specijalnih pozivnica, od kojih bi se tri dodeljivale godišnje“, stoji u saopštenju ULEB-a.

Dve jaka glasa protiv dobio je Bertomeu u lice. Sigurno je da ni on neće sedeti skrštenih ruku...

Izvor: mozzartsport

Foto: Shutterstock

Komentari / 0

Ostavite komentar