ABA: Imamo garancije za "vajld kard" Evrolige!

Potpredsednik ABA lige Domagoj Čavlović izjavio je da će njen šampion sigurno biti učesnik Evrolige u sezonama 2020/21 i 2021/22, uprkos generalnim promenama u načinu na koji se stiže do mesta u eliti.

Košarka 12.07.2019 | 08:19
ABA: Imamo garancije za "vajld kard" Evrolige!
Nije baš tako crno kako se čini na prvi pogled, po pitanju prohodnosti iz ABA lige u Evroligu.

Štaviše, nije uopšte crno, jer će sve biti kao do sada, poručuju iz regionalnog takmičenja.

"Prvak ABA lige će u dve sezone posle naredne imati mesto u Evroligi", izjavio je potpredsednik ABA lige Domagoj Čavlović, koji je bio prisutan na sastanku deoničara Evroligine upravljačke kompanije "ECA", održanom u Minhenu.

Tamo je odlučeno da se ukinu garantovana mesta ABA ligi, VTB ligi, španskom i nemačkom prvenstvu. Te četiri evroligaške "vize" će od 2020. biti pretvorene u tri specijalne pozivnice i jedno dodatno mesto za Evrokup.

Ali, ex-YU takmičenje imaće prioritet prilikom dodele jednog od tri "vajld karda", jer naš region za razliku od Rusije (sa okolnim zemljama), Španije i Nemačke, nema nijedan klub kome je učešće u Evroligi osigurano bilo kakvim ugovorom.

"Prema novim pravilima, domaće lige više nemaju direktnu prohodnost ka Evroligi, ali ABA liga je dobila garancije da će zadržati mesto u Evroligi kroz jedan od tri 'vajld karda', koji će se dodeljivati svake godine",istakao je Čavlović.

On je dodao da je zadatak svih činilaca ABA lige da je zajedničkim radom podignu na još viši nivo.

"Moramo da opravdamo poverenje Evrolige i da pokušamo da obezbedimo još bolji status za naše klubove".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar