Kako akreditovati univerzitete RS

Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenje kvaliteta BiH Enver Halilović izdao je rješenje kojim stavlja van snage preporuke o akreditaciji dva javna univerziteta iz RS više od tri mjeseca nakon što je te preporuke potpisao Slobodan Stanić, njegov zamjenik.  

Republika Srpska 11.07.2019 | 15:42
Kako akreditovati univerzitete RS
Stanić za Srpskainfo upozorava da je on danas zaprimio rješenje Halilovića, a koje je datirano kao da je izdato 29. marta, dok se uvidom u protokol može utvrditi da je tek sada izdato.

Stanić tvrdi  da je to pokušaj da se naknadno pokrije ili popegla raniji postupak Halilovića, a koji krajem marta ove godine nije dozvolio upis dva javna univerziteta iz RS u Registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH koji vodi ova agencija.

Stanić ističe da je jasno da se na ovaj način ciljaju univerziteti iz RS, jer Halilović sada nije stavio van snage i njegovu preporuku za upis u registar Univerziteta u  Zenici, već samo Univerziteta u Banjaluci i Univerziteta u Istočnom Sarajevu.



Stanić ističe i da je Halilović u ovom naknadnom rješenju naveo da stavlja van snage njegovu preporuku od 28. marta iako je on preporuku izdao 27. marta, što kaže nije greška, već još jedan način ili pokušaj da se “pokriju” raniji postupci Halilovića. 

To nije slučajno jer on je 28. marta prekinuo boravak u Crnoj Gori i došao i pokušava reći da sam ja izdao preporuku u njegovom prisustvu, mimo njega, a ja sam je izdao u njegovom odsustvu,  gdje po članu 14. Statuta imam puno zakonsko pravo da u odsustvu direktora da ga mijenjam. Pogotovo što smo dobili rok od EU da do 31. marta da završimo čitav proces akreditacije- naglašava Stanić.

On ističe da je rjesenje izdato sada, nakon sto je i upravna inspekcija zatražila izjašnjenje agencije o cijelom ovom slučaju koji traje od kraja marta.

– S obzirom na to da je direktor Halilović juče poslao svoje izjašnjenje, bez ikakvih konsultacija, ja sam danas uputio i svoje izjašnjenje u kojem sam objasnio sve što se dešavalo od 27. marta i dalje – kaže Stanić.

On podsjeća da je ranije Halilović potpuno ignorisao i negirao njegovu preporuku za upis u registar, te da je on mnogo puta ranije upozoravao da Halilović nikada nije zapravo donio rješenje kojim je stavio njegovu preporuku van snage.

(Srna)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

КСС

11.07.2019 13:47

Ваша упорност ће уродити плодом,нећете одустати док не истјерате правду,све сте своје битке добили,нека вам је сретно и од Бога благословено.

ODGOVORITE
Name

Gospodine

11.07.2019 14:13

Staniću, pa gdje vas još nema??? Stručnjak za karabit. Dana nije proveo na univerzitetu, a brslači li brslači!

Name

re

11.07.2019 15:12

Istočno sarajevo zatvoriti ali prvo zatvoriti i sve preivatne fakulteta, kao i one druge potvarane po bijeljini i brčkom.

Name

Василије

11.07.2019 13:51

Ово је типични примјер злоупотребе положаја а на штету универзитета из Републике Српске. Халиловић је узурпирао оно зашто није надлежан. Доказао је да се овдје ради о никаквој држави да у Сарајеву влада јавашлук, неодговорност и за све ово би морао одговарати.

ODGOVORITE
Name

Re

11.07.2019 16:44

Pa šta ima u nakaradnoj beiha.sve univerzitete treba pripojiti Srbiji pošto je jedno te isto Srbija i Republika Srpska.onda ovi iz Sarajeva nek kmece.

Name

Василије

11.07.2019 13:56

Невиђена битанга и несрећа. Окомио се на студенте. Срам га било.

ODGOVORITE
Name

Igor

11.07.2019 13:59

Evo ovoga sto sve zna... Zdravstvo, skolstvo, univerzitete...

ODGOVORITE
Name

За Игора

11.07.2019 15:20

Што вам смета знање,доста нам је незналица и хоштаплера,треба нам храбрих и ангажованих људи.

Name

@rere pejina unuka

11.07.2019 14:21

Treba komentatore obavjestiti da važeče i priznate akreditacije u EU mopže samo izdati Država i pečat BIH sve ostalo je mlačenje prazne slame.

ODGOVORITE
Name

Beiha legli terirista

11.07.2019 16:48

Dobar vic.Samo utuvi u glavu tzv beiha nije država ii neće biti više.Manite se gluposti.Jel treba da ti objasnim pojam drzave.glup si da shvatiš.Univerzitete spojit samo sa Srbijom.

Name

LEMI

11.07.2019 14:32

Stanić nama nesretnima otvara oči i ukazuje na režimski kriminal.Zašto Ti to smeta Igore

ODGOVORITE
Name

@LEMI

11.07.2019 17:17

Čovjek dana nije radio na univerzitetu i on da nam otvara oči??? Neka napiše gdje je do sada radio kao univerzitetski nastavnik???

Name

Savjetnik

12.07.2019 14:58

Agencija za akreditaciju nije univerzitet, a kako bi kod Stanica posala titula Docenta da nije radio na univerzitetu ? Covjek je doktorirao na Medicinskom fakultetu u Banja Luci.