Kako su komičari navukli Zaeva?

Makedonski premijer Zoran Zaev uvjeren da razgovara sa bivšim predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom otkrio je, navodno, planove za KiM, pišu prištinski mediji.

Region 10.07.2019 | 17:42
Kako su komičari navukli Zaeva?
Zaev je navodno otkrio planove srprskog predsjednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija o teritorijalnoj razmjeni, po kojoj bi Priština, kako je povjerio, trebalo da Srbiji ustupi 10 opština na sjeveru KiM, a da za uzvrat dobije "neke opštine na jugu centralne Srbije" što, kako je rekao, smatra veoma opasnom.

U telefonskom razgovoru sa ruskim komičarima Vladimirom Kuznecovim i Aleksejom Stolarovim, koji su glumili Porošenka, koji je objavljen na Jutjubu, Zaev je povjerio da je upoznat skrivenom namjerom plana o razmjeni teriorija i rekao vjerujući, tadašnjem ukrajinskom predsjedniku, da se Makedonija sa tim nikako ne slaže jer bi to, kako je rekao, moglo da dovede do novih ratova, te da bi Balkan postao "tempirana bomba".

"Želim da podijelim svoju zabrinutost, za nešto što se dešava ovdje u našem regionu, gde su predsjednik Srbije i predsjednik Kosova pokrenuli neke pregovore o teritorijalnoj podjeli i promjeni granica. Vrlo se protivimo tome, kancelarka Merkel se protivi tome, cijela regija se protivi, jer se bojimo da postoje neke skrivene namere Rusije da to koristi kao medunarodnu praksu", rekao je navodno Zaev, objavila je prištinska Koha pozivajući se na KTV.

I dalje uvjeren da razgovara sa Porošenkom, Zaev je otkrio i da je o tome juče (dan prije ovog razgovora) razgovarao sa kancelarkom Merkel.

Ispričao je da je sa Merkelovom o ovom pitanju razgovarao telefonom pola sata, jer je, kako je naveo, uvjeren da neko želi da koristi ovaj fenomen promjene granica kao novu medunarodnu praksu.

Kako je naveo, to su zemlje koje imaju srodne planove u tom pogledu, kao što je slučaj Turske sa Kiprom ili Rusije sa Abhazijom i Krimom.

"Veoma sam zabrinut da će ovakvi koraci biti velika šteta i za vaš i naš region. Potpuno se protivimo ovom modelu i uradićemo sve da do toga ne dođe. Obavijestili smo američke političke snage", rekao je Zaev napomenuvši da je reč o Pensu i Pompeu.

Tražili su, kazao je, i od visokih zvaničnika Evropske unije, a posebno od Federike Mogerini da zaustave ovu aktivnost za koju vjeruje da će izazvati veliku štetu na Balkanu.

Snimak telefonskog razgovora Zaeva sa ruskim komičarima (razgovori vođeni tri puta, dva prošle i jedan u aprilu ove godine) objavljen je u ponedeljak na Jutjubu, a već sutradan makedonski premijer je na konferenciji za novinare priznao da je prevaren.

Zaev je, kako je prenijela KTV, bio srećan što se zahvaljujući toj prevari našao u društvu evropski i svjetskih zvaničnika sa kojima su ruski komičari razgovarali ranije, među kojima su francuski predsjednik Emanuel Makron, ali i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Navodi se da ruski komičari razgovaralii sa premijerom privremenih prištinskih institucija Ramušem Haradinajem, ali taj audio zapis još nije objavljen.

(Tanjug)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Hahaaaaa,

10.07.2019 15:59

kako napred,kako! kada ludacima upravljanju sa drzavom ,ovo je čista ludnica.

ODGOVORITE
Name

Mir i prosperitet

10.07.2019 20:55

POSTOVATI suverenitet drzava, a unutar toga urediti odnose.

Name

Ja

10.07.2019 16:34

Ne vjerujem ja da je to, uopste , neki vid sale ili prevare. To je ispipavanje pulsa naroda u regionu.

ODGOVORITE
Name

Komedija za plakanje

10.07.2019 16:40

Ko da je kod nas bolje. Mi smo svi učesnici jedne velike tragikomedije, kojoj se ne nazire kraj.

ODGOVORITE
Name

Nada

10.07.2019 18:17

Samo sitni interes oa sta bude, cijeli Balkan rafi po tom formulom.

ODGOVORITE
Name

Nada

10.07.2019 18:17

Samo sitni interes oa sta bude, cijeli Balkan rafi po tom formulom.

ODGOVORITE
Name

Direkt

10.07.2019 21:42

Mile, Tramp je na telefonu. Odlucili smo da ti skinemo sankcije. :)))

ODGOVORITE
Name

Mile---Tramp

11.07.2019 07:13

Hvala Donalde.....Trenutno sam u Moskvi.... Naletecu i do tebe na kafu....

Name

FOB

14.07.2019 07:57

Ovaj docekao da ga neki rusofob,kao ovaj Porosenko nazove,pa otvorio dusu.Osim toga moze se nagadati da je i srbofob ili barem vucicofob.

ODGOVORITE