Vraćen novčanik nakon 75 godina

Osamdesetdevetogodišnja Beti Sisom dobila je nazad svoj novčanik koji je izgubila prije čak 75 godina.

Zanimljivosti 10.07.2019 | 11:45
Vraćen novčanik nakon 75 godina
Njen novčanik pronađen je tokom rekonstrukcije zgrade bivše srednje škole u Ilinoisu koja se sada pretvara u crkvu. Pastor Set Baltzel kazao je kako je vodoinstalater pronašao novčanike u zidu ženskog toaleta, a među njima je bio i Betin.

– Radimo na zgradi šest mjeseci. Čekali smo ovu stvarno kul stvar koju niko nije vidio posljednjih 75 do 100 godina – rekao je pastor.

Dodao je kako vjeruje da su ti novčanici ukradeni prije 75 godine te ih je želio vratiti vlasnicima. Postavio je fotografiju novčanika s njihovim imenima, a korisnici Fejsbuka su podijelili njegov post 3.000 puta. Većina vlasnika je preminula.

Ime Sisom je prepoznato novinar TV stanice Sent Luis i kontaktirao je pastora kako bi joj dostavio nazad novčanik.

Ona je 1947. godine maturirala u ovoj srednjoj školi. Bila je šokirana kada je vidjela ponovo svoj crveni novčanik nakon toliko decenija. U novčaniku su se nalazile fotografije njenih kolega iz razreda koje nije vidjela dugo vremena. Među njima je bila i fotografija njenog brata koji se borio u Drugom svjetskom ratu i preminuo.

– Bila sam mnogo srećna zbog toga jer nemam njegovih fotografija – kazala je.

Istakla je kako je srećna što ga je dobila te kako se nada da će i ostali vlasnici doživjeti ovo uzbuđenje kada ugledaju svoje novčanike stare 75 godina.

(Klix)

Komentari / 0

Ostavite komentar