Priča: De Laurentisov pakt s đavolima!

Sve zarad osvete Sariju i Juventusu! Ako želiš nešto što nikada nisi imao, moraš da uradiš nešto što nikada pre nisi uradio.

Fudbal 07.07.2019 | 23:00
Priča: De Laurentisov pakt s đavolima!
Tomas Džeferson, jedand od očeva osnivača Sjedinjenih Američkih Država i drugi predsednik SAD, imao je običaj da kaže da “ako želiš nešto što nikada nisi imao, moraš da uradiš nešto što nikada pre nisi uradio”. Aurelio De Laurentis je Italo-Amerikanac, ima dvojno državljanstvo i poseduje slabost prema velikim istorijskim ličnostima. Istina, ne citira ih i ne koristi latinske izraze, kao  predsednik Lacija Klaudio Lotito, ali uči na njihovim iskustvima i primenjuje ih u poslu i u svakodnevnom životu.

Sledeći Džefersonovu maksimu, posle 14 godina u fudbalu,  gazda Napolija je shvatio da ako želi da osvoji skudeto i skine kompleks večitog drugog, odnosno prvog među gubitnicima, što bi rekao Enco Ferari, mora da promeni filozofiju i pristup.

Da se nešto promenilo u De Laurentisovom pristupu dalo se naslutiti pre malo manje od dva meseca. Predsednik Napolija je prihvatio da se sretne sa nezadovoljnim kapitenom tima Lorencom Insinjeom, njegovim menadžerom Minom Rajolom, sportskim direktorom Kristijanom Đuntolijem i to u kući Karla Ančelotija. Radilo se o apsolutnoj novini za De Laurentisa. On koji je godinama govorio o menadžerima i posrednicima kao rak rani fudbala ili najvećoj pošasti koja je zadesila najvažniju sporednu stvar na svetu, okrenuo je list i “uradio nešto što nije nikada ranije da bi osvojio nešto što nikada nije - skudeto”.

De Laurentis je proveo čitav život u svetu šou biznisa i filma. Bogatstvo i poslovna sreća njegove familije je zasnovana na uspesima na “velikom platnu” i zaradom u bioskopskim salama od blokbastera. Pregovaranje sa filmskim zvezdama i njihovim agentima se ne razlikuje mnogo od uvrđivanja cena igračkih kartona, plata i provizija za igrače i njihove menadžere. Kada je ADL uzeo Napoli, klub je za njega bio ono što je Juve, više manje, bio za advokata Đanija Anjelija, “zabava nedeljom”. U međuvremenu se sve okrenulo i danas su fudbal i Napoli “kor biznis” De Laurentisa, a filmska industrija usputna aktivnost.

Više nema sumnji, Aurelio De Laurentis je čvrsto rešen da detronizuje Juventus i osvoji titulu prvaka Italije ispred svih timova sa severa. Da bi stigao do tog cilja ADL je spreman da napravi i pakt sa đavolima, a to su u njegovoj imaginaciji fudbalski menadžeri i posrednici.

Pošto je navikao da se druži sa najboljima i da od najboljih uči De Laurentis je za konstrukciju svog trijumfalnog Napolija izabrao i dvojicu najmoćnijih i najuticajnijih fudbalskih menadžera na planeti: Žorža Mendeša i Mina Rajolu. Budući da je veoma pronicljiv biznismen i neko ko se ne zadovoljava da u svom glavnom poslu (kor biznisu) stiže drugi, De Laurentis je odlučio da svoje neprijatelje pretvori u saveznike. Osim što je tim poverio Karlu Ančelotiju, članu uskog kluba najtrofejinijih trenera današnjice, De Laurentis se oslonio na usluge Mendeša i Rajole da mu pomognu u  konstrukciji šampionskog tima.

Paradoksalno, sastanak u maju mesecu čija je tema bila želja Insinjea da promeni sredinu, pretvorio se u početak priče o Napoliju u novom, šampionskom, ruhu. Kaže se da je tokom tog popodneva isplivala na površinu ideja da Kostas Manolas pređe u Napoli. Glavna karakteristika Rajole je da hvata u letu ideje koje mogu da zadovolje njegove klijente i partnere i italo-holandski menadžer nije propustio priliku koja mu se ukazala u kući Karla Ančelotija u Vomeru, elegantnom kvratu Napulja.

Osim Manolasa, Mino je odmah ubacio u priču i Lozana, talentovanog napadača PSV Ajndhovena. Klasičan potez: jednim udarcem dve muve. Zeleno svetlo za prodaju Insinjea i kupovinu Meksikanca: dvostruka zarada za Rajolu i svi zadovoljni. De Laurentis, PSV, Insinje i Lozano.

Karlo Ančeloti je svakako odigrao veliku ulogu u transformaciji De Laurentisa i doprineo boljem razumevanju između vulkanske ličnosti predsednika Napolija i velikih mahera na fudbalskoj pijaci. DeLaurentis je imao kurtoazne odnose sa Žorheom Mendešom od ranije, ali su oni postali mnogo više od toga u poslednjih par meseci uz Karletovo katalizatorsko dejstvo.

Poznato je da je Mendeš ponudio Kritijana Ronalda prvo Napoliju pre nego što je pala odluka da pređe u Juventus, kao i da je Gulam deo njegovog parka igrača. Međutim, kvalitativan pomak je napravljen kada je De Laurentis dao mandat Mendešu da dovede Hamesa Rodrigeza u Napoli uz usaglašavanje strategije kako da na najefiasniji i najisplativiji način realizuju taj posao.

Naravno, Napoli nije Real Madrid ili PSŽ da fakturiše 750.000.000 evra godišnje odnosno da ima iza sebe jednu od najbogatijih familija na svetu, ali je klub koji se nalazi na 15. mestu liste UEFA, ispred Totenhema i Mančester Junajteda i raspolaže sa sredstvima i rekvizitima da napravi “veliki skok”.

Vlasnik Napolija je čovek mareketinga i šou-biznisa i zato je maksimalno koristio vatrometna pojačanja poput Kavanija i Iguaina ili dovođenje trofejnih stručnjaka Rafe Beniteza i Karla Ančelotija da prikrije limite svojih realnih ambicija. Dolazak Manolasa i planirana pojačanja Hames i Lozano su  mnogo više od marketinškog trika. Štaviše, iskrcavanje Manolasa u Napuljski zaliv je već imalo veoma pozitivnu kolateralnu posledicu: Kulibali, koji je imao nedoumicu da li da ostane u Napulju, definitivno je odlučio da pokuša da u sledećoj godini osvoji skudeto.

De Laurentis ne bi bio De Laurentis kada ne bi pokušao da napravi i neku personalnu poslovnu piruetu stavljajući svoj pečat na čitavu operaciju. U ovom slučaju se radi o Mauru Ikardiju. Aurelio je već bio blizu dogovora sa Vanda Narom pre tri godine kada je imao gotovo 100.000.000 evra od prodaje IgauinaJuventusu. Ikardijeva cena je u međuvremenu pala i De Laurentis želi da iskoristi svoju komparativnu prednost i iskustvo stečeno u prethondnim decenijama rada sa osobama kao što je Vanda Nara da bi kompletirao svoju savršenu mašinu. Ako postoji osoba koja zna sve slabe tačke ličnosti kao što je menadžerka i supruga Maura Ikardija onda je to ADL. Naravno, teži deo zadatka su pregovori sa generalnim direktorom Intera Bepeom Marotom.

Napoli  sa Manolasom i Kulibalijem ispred golmana Mereta ima savršenu odbranu, trojka na sredini terena Alan, Fabijan Ruiz i Žjelinski je da se sladokusci oblizuju, još ako se napad kompletira sa Hamesom, Ikardijem i Lozanom ili Insinjeom (ako i on, poput Kulibalija odluči da ostane) eto tima da skine skudeto Juventusu već u sledećoj sezoni. Ne treba zaboraviti ni dodatnu vrednost koju svojim znanjem, iskustvom, staloženošću i fleksibilnošću daje Karlo Ančeloti.

A nikako ne treba smentnuti s uma osvetoljubivost De Laurentisa. Želju za slatkom naplatom dugova koja je udvostručena pošto je na kormilo Juventusa došao “neverni” Mauricio Sari.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar