MUP CG zabranio liturgiju u Svaču

Uprava policije Crne Gore zabranila je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj služenje liturgije u Crkvi Svetog Jovana u Svaču kod Ulcinja povodom Ivanjdana, prenose podgorički mediji.

  • Vijesti
  • Region


Liturgija je zabranjena uz obrazloženje da je riječ o "zaštićenom lokalitetu", a na zahtjev lokalne vlasti, koja je prije nekoliko dana osudila najavljene aktivnosti Mitropolije crnogorsko-primorske.

"Pobjeda" piše da će liturgija kao i prošle godine biti služena nekoliko desetina metara dalje od sakralnog objekta, koji je godinama predmet arheoloških istraživanja.

Prema najavama, policija će obezbeđivati lituriju.

Pojedinačno najjača albanska partija u Ulcinju "Forca" pozvala je juče na očuvanje reda, mira i međureligijskog i međuetničkog sklada, ostajući pri osudi namjere Srpske pravoslavne crkve /SPC/ da liturgiju održi "na teritoriji naseljenoj nepravoslavnim stanovništvom".

Uprava policije Crne Gore je prošle godine zabranila liturgiju SPC na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču jer skup nije blagovremeno prijavljen, ali i uvažavajući, kako su saopštili, stav Ministarstva kulture da je riječ o kulturnom i arheološkom lokalitetu.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je sa sveštenstvom ipak liturgiju održao nedaleko od ostataka crkve.

(Srna)

KOMENTARI4
POŠALJITE PORUKU

Cccccc

06.07.2019 11:38

I to je sada normalna Eevropska vrijednost. E sada ajde da zabranilo takve aktivnosti svakoj vjerskoj zajednici u BIH gdje su vjerski objekti izgrađeni prije više stotina godina a tu više nema pripadnika te zajednice.

Crna Gora nije u EU tako da to nepije vode...

re

06.07.2019 12:05

Crna Gora je Sveta Zemlja, montenegro je jad jada.

Kneževo

06.07.2019 12:55

Pravoslavlje na Pravoslavlje,ko vodi taj narod, vidimo u SPC da je veliki lopovluk, GRIJEH,o političkim vodama,sve lose,i sta ocekujete od Boga,jer su svi okrenuli leđa Bogu,samo. Euro,ovo je posljedica,jer Bog ne zeli nevjernike,istrebice ih sa lica zemlje,

Deutschland

06.07.2019 15:55

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.